VVS og varme
Filtrér søgning
Nulstil alle
Brand
Nulstil
  • (24)
  • (7)
  • (3)
Produkttype
Nulstil
  • (28)
  • (15)
  • (9)
  • (6)
  • (1)
Lagerstatus
Nulstil
  • (2)
  • (0)
Pris
Nulstil
0
0
59525
59525
0kr.59525kr.
Vis:
36
produkter1 - 36 af 59
Visning:
Sortér:
Anbefalet
Side 1 af 2|1 - 36 af 59produkter

Hvad er en varmepumpe?

En varmepumpe bruges til at regulere temperaturen i boligen. Mange tror at den kun kan bruges til opvarmning, men den har faktisk også en nedkølingsfunktion.

En stor del af de varmepumper du kan købe hos Davidsen, kommer med fjernbetjening, så du kan styre anlægget på afstand. Mange modeller kan også tilsluttes din smartphone, så du kan programmere varmepumpen til at tænde og slukke på bestemte tidspunkter af døgnet.

Hvordan fungerer en varmepumpe? Det er et godt spørgsmål. Når du køber en varmepumpe, medfølger to dele – en indvendig del, som leverer varme, og en udvendig del, som optager luft udefra og presser den igennem en fordamper, som indeholder et kølemiddel.

Når kølemidlet koger, dannes damp, som føres igennem en kompressor. Fra kompressoren sendes dampen igennem en kondensator. Her omdannes varmen fra dampen til luft, som føres ud i boligen.

Hvorfor vælge en varmepumpe?

Der er flere grunde til at vælge en varmepumpe fremfor vedvarende opvarmningsformer som el, naturgas og olie. Først og fremmest giver den en stor besparelse på varmeregningen. Selvom en varmepumpe er dyr i anskaffelse, tjener den sig hjem i løbet af 6-7 år. Faktisk er det ikke ualmindeligt at spare 10.000 kr. eller mere om året ved at skifte til en varmepumpe, så det er en investering som godt kan betale sig – især hvis du i forvejen har et højt varmeforbrug.

Med en varmepumpe er du også med til at skåne miljøet. En varmepumpe udnytter nemlig luftens varme i stedet for at bruge fossile brændstoffer som olie og gas. Den er ganske vidst ikke 100 % CO2 neutral da den skal tilkobles elnettet, men den samlede miljøbelastning er væsentlig mindre end andre opvarmningsformer.

Mange varmepumper har også den fordel at de fungerer som klimaanlæg. Det vil altså sige at du både kan opvarme og nedkøle boligen, rense luften for støvpartikler og affugte rummet. På den måde undgår du at skulle have et separat anlæg til hver af disse funktioner.

Hvilke typer varmepumper findes der?

Der findes tre slags varmepumper.

Luft-til-vand:

Hvis du har brug for at opvarme et helårshus, bør du vælge en såkaldt luft-til-vand varmepumpe. Den kan nemlig både bruges til opvarmning af radiatorer og gulve, ligesom den giver varmt brugsvand.

Inden du køber en luft-til-vand varmepumpe, skal du undersøge om det kan betale sig. Hvis du opvarmer boligen med fjernvarme, vil der som udgangspunkt ikke være nogen besparelse at hente. Varmeselskabet vil typisk også kræve at du beholder tilslutningen til fjernvarme, og derfor er det ikke sikkert at udskiftningen til et varmepumpeanlæg overhovedet kan lade sig gøre.

Det tager typisk to dage at installere en luft-til-varmepumpe, så du må påregne at skulle leve uden varme i en kort periode. Installationen skal udføres af en autoriseret installatør – det er altså ikke noget du selv må gøre. 

En luft-til-vand varmepumpe er dyrere end en varmepumpe med luft-til-luft, men den giver også en større besparelse på varmeregningen.

For at kunne benytte en luft-til-vand varmepumpe skal du enten have vandbårne radiatorer eller gulvvarme.

Luft-til-luft:

Til sommerhuse, tilbygninger og mindre huse er det bedst at vælge en luft-til-luft varmepumpe, som også er den type varmepumpe der sælges hos Davidsen.

Fordelen ved en luft-til-luft varmepumpe er at den er nem at installere, og i modsætning til en varmepumpe med luft-til-vand, må du installere den selv (du kan dog også købe montering igennem Davidsen). 

Opvarmer du din bolig med el, olie eller naturgas, vil der være store besparelser at hente ved at supplere med en luft-til-luft varmepumpe da den er meget billigere i drift. Desuden er den forsynet med aircondition, så du kan køle boligen ned når det er varmt i vejret.

Ulempen ved at vælge en luft-til-luft varmepumpe er at den ikke giver varmt brugsvand. Til gengæld er den langt billigere i anskaffelse end andre typer varmepumper.

Jordvarme:

Et jordvarmeanlæg udnytter varmen fra jorden og kræver ikke at der monteres en udvendig del, som det er tilfældet med andre varmepumpetyper. Jordvarme egner sig godt til opvarmning af helårshuse og giver ligesom en luft-til-vand varmepumpe både rumvarme og varmt brugsvand.

For at kunne installere et jordvarmeanlæg skal du enten have vandbårne radiatorer eller gulvvarme, samt en grund på minimum 300 m2. Prismæssigt ligger jordvarme i den dyre end af skalaen, og det er ikke ualmindeligt at skulle betale over hundredetusind kroner for at etablere et jordvarmeanlæg.

Hvilken varmepumpe skal du vælge?

Når du skal vælge den rigtige varmepumpe, er det vigtigt at gøre dig nogle tanker om hvilke behov du har. Vores varmepumper med luft-til-luft er velegnede som supplement til andre opvarmningsformer, men kan også bruges i fritidsboliger og mindre huse eller til at opvarme et anneks. 

Et godt råd når du skal vælge varmepumpe, er at kigge efter den såkaldte SCOP-værdi, som fortæller noget om varmepumpens virkningsgrad– det vil sige hvor meget energi den leverer i forhold til hvor meget den selv bruger. Hvis SCOP fx er 4,60, betyder det at varmepumpen producerer 4,60 kW per 1 kW den selv bruger.

SCOP beregnes over en 12 måneders periode, og i udregningen tages hensyn til temperatursvingninger. Derfor er SCOP den mest præcise måde at sammenligne varmepumper. Energimærket siger fx kun noget om strømforbruget, men ikke så meget om varmepumpens effektivitet.

Hvad koster en varmepumpe?

Der er stor forskel på hvad varmepumper koster. Hvis du vil have en billig varmepumpe, skal du vælge en af de såkaldte luft-til-luft varmepumper, som du kan få for omkring 5.000 kr. og opefter.

Det er selvfølgelig fristende at vælge varmepumpe ud fra prisen. Problemet er at de helt billige varmepumper har et højt varmeforbrug og ikke holder længe, hvorfor de på lang sigt kan vise sig at være meget dyrere end hvad det ville have kostet at vælge en ordentlig varmepumpe fra starten.

Hvis du vil holde energiforbruget nede, skal du vælge en godkendt varmepumpe med energimærke A. Så er du sikker på at den er testet på et uafhængigt laboratorium, og har et minimalt strømforbrug.

De dyrere varmepumper har også flere funktioner. Mange kan fx styres via en app på telefonen, så boligen har den rigtige temperatur når du kommer hjem.

Alle vores varmepumper har en høj energiklasse, hvorfor du ikke behøver at bekymre dig om hvor meget strøm de bruger.

Få hjælp til montering

Hvis du ikke har prøvet at installere en varmepumpe før, kan det godt virke som en uoverskuelig opgave. Der skal både monteres en indvendig og en udvendig del, og systemet skal tilsluttes en strømforsyning.

Vil du være sikker på at installationen udføres korrekt, er det en god ide at få en autoriseret montør til at installere varmepumpen.

Hos Davidsen har du mulighed for at tilkøbe en monteringspakke sammen med din varmepumpe. Med i pakken får du ikke blot korrekt og forsvarlig montering, men også gennemgang af anlæggets funktioner, så du ved hvordan det fungerer inden du tager det i brug.

Når varmepumpen er installeret, skal du anmelde ændringen til BBR-registret, så en eventuel køber er informeret herom. Det er gratis at anmelde ændringen.

Desuden er det en god ide at orientere dit forsikringsselskab da udskiftning til en ny opvarmningsform kan have betydning for dine forsikringsforhold.

OBS: Bestiller du en luft-til-luft varmepumpe, må du både opsætte den indvendige og den udvendige del selv, hvorimod en varmepumpe med luft-til-vand skal installeres af en autoriseret montør.

Optimal placering af varmpumpen

Ulempen ved at bruge en varmepumpe er at den udvendige del kan støje. Derfor gælder det om at placere den rigtigt, så støjgenerne mindskes.

Vi anbefaler at du placerer varmepumpen i god afstand fra soveværelse og terrasse, så du bliver mindst muligt generet af støjen. Det er også en god ide at stille den på et blødt underlag som fx græs, der kan absorbere lyden, så den ikke kastes tilbage i omgivelserne.

Vær opmærksom på at varmepumpen ikke må støje så meget at den generer naboer. De enkelte kommuner fastsætter deres egne grænseværdier for støjniveauet, så hvis du vil være sikker på at du overholder reglerne, bør du tjekke hvor meget varmepumpen må larme inden du farer ned i byggemarkedet og køber den første og bedste du kan finde. 

Et andet godt råd er at vælge en støjsvag varmepumpe. Selvom den måske koster mere, kan pengene vise sig at være givet godt ud. Du skal trods alt leve med den i 15 år (som er den typisk levetid for en varmepumpe). Så hvis den larmer meget, kan den hurtigt blive en plage – ikke kun for dig, men også andre.

Husk løbende vedligeholdelse af din varmepumpe

Det er vigtigt at du vedligeholder din varmepumpe, så du kan have glæde af den i mange år.

I varmepumpen sidder et filter som opsamler støv. Vi anbefaler at du renser filteret regelmæssigt (jo mere støv der er i luften, jo oftere skal det renses).

Hvis varmepumpen indeholder mere end 1 kg kølemiddel, skal den efterses af en fagperson en gang om året for at sikre at den virker som den skal. Hvis den er utæt, kan det fx resultere i et højt elforbrug, så et årligt serviceeftersyn kan godt betale sig – også selvom der er tale om en mindre varmepumpe.

Tilskud til varmepumper

Det er muligt at få tilskud til køb af varmepumpe. Den eneste betingelse er at du har et godkendt energimærke.

Tilskuddet er skattefrit, og beløbets størrelse afhænger af hvilken varmepumpe der er tale om. Jo kraftigere den er, jo højere er tilskuddet. For luft-til-luft varmepumper ydes et tilskud på maksimalt 3.200 kr., mens luft-til-vand varmepumper er berettiget til et tilskud på op til 7.800 kr.

Du skal ansøge om tilskud inden du bestiller og monterer pumpen.

Husk at gemme kvitteringen for købet. Den skal du nemlig eftersende som dokumentation i forbindelse med ansøgningsprocessen. Når din ansøgning er godkendt, overføres pengene til din konto.


Find en billig varmepumpe hos Davidsen

Vil du være sikker på at du vælger en varmepumpe af god kvalitet, kan du trygt købe den hos Davidsen. Vores varmepumper efterlever et minimum af kvalitetskrav, og flere modeller kan både bruges som varmepumpe, affugter og aircondition.

I vores sortiment finder du også et stort udvalg af varmepumpeskjulere, som beskytter den udvendige del af anlægget mod vind og vejr. 

Du kan fint supplere varmepumpen med andre opvarmningsformer som fx en elradiator, brændeovn eller pejs.