Skillevæg af gips: Sådan bygger du din egen ​​​​​​​

Med en skillevæg kan du nemt skabe nye rum i boligen. Vi viser dig hvordan du opsætter en skillevæg fra bunden. I guiden bruger vi gipsplader, da de er nemme at arbejde med, har en brandhæmmende virkning og nemt kan males og efterbehandles. Du kan dog også bruges træplader hvis du hellere vil det.

opsætning af skillevæg

Step #1: Byg skelettet

Vælg enten stål- eller træprofiler. Træ er den billigste, men også mest tidskrævende løsning, da lægterne skal skrues sammen. Stålprofiler er derimod nemmere at arbejde med, da de vejer mindre. De koster også mere - typisk dobbelt så meget. Vælger du stålprofiler, kan du tilpasse dem med en pladetang, som du kan købe i byggemarkedet. ​​​​​​​

skelet til skillevæg

Husk den rigtige afstand mellem skillerumslægterne: Vælger du gipsplader med en længde på 120 cm, skal der være 60 cm imellem. Er de 90 cm brede, skal du montere lægterne med en afstand på 45 cm. Og er der tale om et vådrum, må afstanden ikke være mere end 30 cm.

Step #2: Monter gipsplader på den ene side

Nu er det tid til at fastgøre gipspladerne på skelettet. Du kan enten bruge almindelige gipsplader eller de såkaldte fibergipsplader. Fibergips er den nemmeste løsning hvis du skal hænge tunge genstande som fx hylder eller fjernsyn op på væggen, da de har en høj bæreevne. Fibergips kan også bruges i vådrum.

Både gipspladser og fibergips kan nemt tilpasses med en hobbykniv og skrues fast direkte i lægterne. Her er det dog vigtigt at du bruger de rigtige skruer.

  • Vælg trægipsskruer hvis du bruger almindelige skillerumslægter
  • Brug stålprofilsskruer hvis skelettet er lavet af stål

Det er vigtigt at du ikke skruer skruerne helt i bund, da du derved risikerer at gipspladerne flækker. De skal altså kun lige skrues ned i overfladen. For at få den rigtige dybde kan du bruge en såkaldt gipsskruemaskine. Har du en almindelig boremaskine kan du montere et specialbit med dybdestop. Vi anbefaler at du skruer skruerne i med 15 cm afstand imellem.

Step #3: Isoler væggen

Når du har monteret gipsplader på den ene side, er det tid til at isolere væggen. Isoleringen er vigtig, da den ikke blot er med til at holde på varmen, men også forhindrer ild i at sprede sig hvis der skulle opstå brand. Derudover bremser den lyden på begge sider, så du oplever mindre støj.

isolering af skillevæg

Du kan enten bruge mineraluld eller træfiberisolering til at isolere væggen med. Træfiberisolering optager CO2 og er derfor et af de mest klimavenlige isoleringsmaterialer.

Step #4: Afslut med gipsplader på den anden side

Til sidst skruer du gipsplader fast på den anden side af skillevæggen.

Tillykke - du har nu opsat en skillevæg, som du kan slutbehandle med fx maling:

maling af gipsvæg

Inden du maler væggen, anbefaler vi at du spartler samlinger og skruehuller med en grov spartelmasse. Dernæst fuldspartles væggen med sandspartel, slibes med sandpapir og behandles med forankringsgrunder.

Først nu påføres første lag maling. Det er bedst at male vådt i vådt. Det vil sige at du hele tiden maler ind over et område som er vådt. Herefter udfyldes revner langs kanten med acrylfugemasse inden der males anden gang.

Konklusion

Som du kan se, er det ikke svært at bygge en skillevæg. For at få et godt resultat er det dog vigtigt at du er omhyggelig. Det er også en god ide at slutbehandle væggen, så du får en flot finish - uden synlige samlinger og skruehuller.

Vil du have flere gode råd til dine gør-det-selv projekter, er du velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev, som udkommer et par gange om ugen.

Også værd at læse