Her finder du vores udvalg af havefliser og belægningssten. Vi har bl.a. bondefliser, fortovsfliser, herregårdssten og holmegårdssten. Vi leverer dine nye belægningssten så hurtigt som muligt, og du har også mulighed for at afhente dem i et af vores byggemarkeder.
OBS: Sten og fliser består af naturprodukter, og det må derfor forventes at der kan forekomme variationer i farve og struktur – også selvom der bestilles belægningssten af samme type.
Når du skal vælge fliser til haven, er der mange forskellige typer at vælge imellem. Her er det overblik over de mest almindelige.
Bondesten:
Bondesten er aflange belægningssten der kan anvendes til både indkørsel, gangstier, terrasser, offentlige pladser og torve.
Bondesten har et klassisk og tidløst udtryk der passer ind i de fleste haver. De findes i flere farver - bl.a. antracit, gråmix og grå - og fås både som normalsten, halvesten og kantblokke.
Hvis du ønsker at lave en belægning med liv og dynamik, kan du kombinere flere farver. Fx kan du bruge lyse og mørke nuancer for at skabe kontrast.
Skal du lægge bondesten i indkørslen, er det vigtigt at de som minimum har en tykkelse på 7 cm - er de meget tyndere end det, vil de ikke kunne holde til belastningen fra tung trafik. Til gangstier, terrasser og andre belægninger der ikke udsættes for tung trafik, kan du bruge 5,5 cm bondesten.
Fortovsfliser:
Som navnet antyder, bruges fortovsfliser til fortove, men de kan også anvendes til torve og store pladser. Typisk vil man kombinere fortovsfliser med kantsten for at adskille fortov og vej.
Sammenlignet med almindelige havefliser er fortovsfliser større. Typisk måler de 62,50x80 cm, men de fås også i målene 62,50x47 cm og 62,50x62,50 cm.
Den store størrelse betyder at fliserne er tunge. Faktisk er det ikke ualmindeligt at de vejer 100 kg eller mere.
Fortovsfliser fås også i forskellige tykkelser. Vi anbefaler at du vælger 7 cm fliser til belægninger der skal kunne modstå belastning fra almindelige personbiler, hvorimod du skal bruge 10 cm fliser til belægninger der udsættes for tung belastning.
Kopsten:
Kopsten er kvadratiske sten der typisk anvendes i kombination med havefliser. Her vil man normalt lægge dem i et såkaldt rådhusmønster, hvor en eller flere fliser omkranses af kopsten.
Hvis du bruger kopsten som del af et rådhusmønster, er det vigtigt at finde ud af hvor store havefliserne skal være, og om de skal lægges i et mønster af 1x1, 2x2 eller 3x3 fliser.
Vær opmærksom på at fliserne hurtigt optager meget plads. 60x60 cm havefliser lagt i et 3x3 mønster fylder fx 4 kvadratmeter. Så det er ikke lige meget hvordan du lægger dem.
Udover at lægge kopsten i et rådhusmønster, kan du også bruge dem til at anlægge havestier, skabe linjer i belægningen eller som afslutning mod murer og kanter. Der er altså tale om en belægningssten med mange muligheder.
Hvad størrelse angår, måler kopsten 10 cm i både længde og bredde, men fås i to tykkelser - 5 cm til belægninger med let belastning (fx terrasser og havemiljøer) og 8 cm til belægninger med tung belastning (fx indkørsler).
Vores kopsten sælges i to varianter - Standard og Brud.
Standard har skarpe kanter og giver et elegant og stilrent udtryk, hvorimod Brud har slåede kanter som skaber en rå og rustik fornemmelse. Begge varianter fås i farverne grå og koksgrå.
Kopsten minder for øvrigt om de såkaldte hollændersten, der dog adskiller sig ved at være aflange i stedet for kvadratiske.
Soldaterfliser:
Soldaterfliser er store belægningssten, som kan være enten kvadratiske eller aflange. En af fordelene ved soldaterfliser er at de giver et roligt og enkelt udtryk som passer godt til den moderne byggestil.
Soldaterfliser er også nemme at vedligeholde da fugearealet er lille sammenlignet med andre havefliser.
Du kan både bruge soldaterfliser til terrasser og gangarealer, men de er også velegnede til indramning af andre belægninger med havefliser. Desuden kan de bruges til indkørsler da de kan modstå belastning fra tung trafik.
Når du skal lægge soldaterfliser, anbefaler vi at du bruger en maskine da fliserne er meget tunge. Løfter du dem med de bare næver, risikerer du at få skader.
Vores soldaterfliser er grå og leveres i målene 45x90x8 cm.
Herregårdssten:
Herregårdssten kaldes også slotsbrosten og er meget populære. De minder på mange måder om bondesten og holmegårdssten og fås i en bred palette af farver som fx gyldenmix, grå, colourmix og gråmix, hvilket gør det nemt at skabe et personligt udtryk.
Som mange andre belægningssten kan herregårdssten lægges i mange forskellige mønstre. Det kan fx være:
• Vinkelforbandt
• Blokforbandt
• Halvforbandt
Herregårdssten fås også i flere størrelser. De mest almindelige er 14x14 cm, 21x14 cm og 28x21 cm (også kaldet mega). Kanterne kan være enten skarpe eller slåede.
Chaussesten:
Chaussesten er små brosten der anvendes som selvstændige belægningssten eller i kombination med andre sten. De kan bruges til at afgrænse bede, skabe linjer og bånd mellem havefliser eller lave flotte trapper. Mange bruger dem også i indkørslen eller på terrassen.
I det offentlig rum ser man ofte chaussesten på torve, parkeringspladser og områder med græsarmering. Da de har en god holdbarhed og slidstyrke, kan chaussesten sagtens tåle tung trafik.
Ligesom kopsten lægges chaussesten ofte i et rådhusmønster, men andre kombinationer - fx buesætning, tværsætning og diagonalsætning - er også populære.
På grund af deres lille størrelse kan chaussesten lægges med håndkraft. Du slipper altså for at skulle have fat i en maskine.
Når du skal lægge chaussesten, er det vigtigt at underlaget er stabilt. Læg fx et lag beton eller stabilgrus efterfulgt af et 5-6 cm lag grus eller sand.
Har du brug for at flække chaussesten, gør du det nemmest med et sætjern eller kantjern og en mukkert.
Chaussesten måler 9x9 cm, og der skal bruges cirka 123-124 sten per kvadratmeter. Prisen er typisk omkring 2,50 og 4,95 kr. per styk, men afhænger meget af hvilken type der er tale om, og hvor stor en mængde der bestilles.
Holmegårdssten:
Holmegårdssten er meget alsidige og kan bruges til både terrasse, indkørsel og gangstier. Stenene er også velegnede til afgrænsning af bede og opbygning af trapper.
Vores holmegårdssten fås i følgende størrelser:
• Kvadratisk - 28x28 cm og 14x14 cm
• Aflang - 14x21 cm og 14x28 cm
• Halve - 14x10 cm
• Cirkelsten - 14x9 cm og 14x11 cm
Specielt 28x28 cm holmegårdssten er populære da de med deres store overflade følger tidens trends og giver et afdæmpet og moderne udtryk.
Holmegårdssten fås også i flere farver:
• Antracit
• Grå
• Gråmix
De mange farver og størrelser giver mulighed for at skabe en belægning som passer til husets arkitektoniske stil.
Holmegårdssten kan med fordel kombineres med andre typer belægningssten - fx kopsten eller chaussesten - men kan også stå alene da de har et tidløst udtryk.
Hjertingsten:
Hjertingsten er en klassisk belægningssten med nedbøjede hjørner, som skaber referencer til hyggelige brostensgader. Stenen har et rustikt udtryk og kan bruges til både indkørsler, terrasser og gangarealer.
Du kan købe hjertingsten i følgende størrelser:
• 21x14 cm (hele sten)
• 14x14 cm (2/2 sten)
• 14x10,5 cm (halve sten)Derudover er der den såkaldte hjertingsten Flex, der er beregnet til at lave buer og cirkler.
Du kan lægge hjertingsten i forskellige mønstre:
• Vinkelforbandt
• Halvforbandt
• Blokforbandt
De mange læggemønstre, størrelser og farver giver mulighed for at sætte dit eget personlige præg på resultatet.
Betonfliser:
Betonfliser kaldes også havefliser eller modulfliser og anvendes til både terrasser, indkørsler og stier. Betonfliser er meget holdbare, men udsættes de for vand, er der en øget risiko for algeangreb og frostsprængninger.
Betonfliser fås i mange størrelser, bl.a.:
• 30x30 cm
• 40x40 cm
• 60x60 cm
Du kan fint kombinere havefliser i forskellige størrelser og farver for at skabe en unik belægning.
Skal du skære fliserne til, kan du bruge et kantjern og en mukkert.
IBF fliser:
Herhjemme er IBF en af de største producenter af havefliser og belægningssten. IBF er især kendt for sine holmegårdssten, bondesten, hollændersten, betonsten og soldaterfliser, men tilbyder også andre belægningssten.
IBF har mange års erfaring i branchen og tilbyder havefliser og belægningssten af højeste kvalitet.
Vores IBF fliser leveres direkte fra leverandøren og er fremme i løbet af blot nogle få dage.
Hvordan lægger du havefliser?
Skal du lægge fliser i haven, kræver det tålmodighed og omhu. Det er vigtigt at alle faser af arbejdet udføres korrekt, og især forarbejdet har stort betydning for hvordan det endelige resultat bliver.
Arbejdet med at lægge havefliser kan inddeles i tre faser.
1. Udgravning
Inden du går i gang med at lægge havefliser, skal du grave ud. Hvis du skal lægge havefliser i en indkørsel, skal du grave 40 cm ned. Er der tale om en terrasse eller gangsti, kan du nøjes med en dybde på 30 cm.
Opbygning af underbund:
Herefter lægger du tre lag sand og grus. Først et bundsikringslag på 19 cm bestående af vasket sand, så et 12 cm bærelag med stabilgrus og til sidst et 4 cm afretningslag med brolæggersand eller afretningssand.
Alle tre lag skal glattes ud og stabiliseres med en pladevibrator.
Det er også vigtigt at du etablerer et fald på 1,5 cm per meter, så regnvand kan løbe væk. Er belægningen 5 meter lang, skal faldet altså være 6,50 cm. Faldet etableres i stabilgruset - det vil altså sige det midterste lag.
Lægning af havefliser:
Når underlaget er på plads, kan du begynde at lægge havefliser. Fliserne kan lægges i forskellige mønstre - vinkelforbandt, blokforbandt eller løberforbandt.
Det er vigtigt at der er en god afstand imellem fliserne. Som tommelfingerregel skal fugeafstanden være 2-5 mm. Sørg for at bruge den samme afstand hele vejen rundt, så du får et pænt og ensartet resultat.
Har du brug for at skære fliserne til, kan du bruge en fliseskærer eller en vinkelsliber med diamantskæreskive. Det er vigtigt at du ikke skærer fliserne for små. Som minimum skal de være 1/3 af en hel flise.
Fugning:
Når fliserne er lagt, skal de fuges. Her det vigtigt at bruge en god fugesand. Spreder du bare almindeligt strandsand udover flisebelægningen, vil fugerne blive skyllet væk når det begynder at regne. Sandet fordeles jævnt udover belægningen med en stiv kost og diagonale fejebevægelser.
Til sidst fejer du området rent og vibrerer belægningen med en pladevibrator.
Vil du ikke lægge fliserne selv, kan du få en anlægsgartner eller brolægger til at gøre det for dig. Han/hun kan også vejlede dig omkring materialevalg.
Det koster typisk mellem 100-900 kr. per kvadratmeter at få lagt havefliser. Men prisen afhænger meget af hvilken slags fliser der er tale om. Det koster fx mere at få lagt granitfliser end betonfliser.
Rengøring og vedligeholdelse af flisebelægninger
Når det kommer til rensning af dine havefliser, er der mange måde er at gøre det på, men både alger og mos fjernes nemmest ved at bruge en kost og vand.
Er belægningen særligt hårdt ramt, er det en god ide at bruge en højtryksrenser, men det er vigtigt at trykket ikke er for kraftigt da det vil beskadige fliserne.
Vi anbefaler derfor at du monterer en terrassevasker - også kaldet en patio cleaner - på din højtryksrenser. Den er nemlig mere skånsom overfor fliserne fordi trykket fordeles over et større område.
Er flisebelægningen ramt af alger, kan du bruge algefjerner, men det er vigtigt at vælge et produkt som er godkendt af Miljøstyrelsen for at undgå at giftige stoffer siver ned i undergrunden. Alternativt kan du slibe algerne ved at feje skarpkornet sand ud imellem fugerne.
Til flisepest kan du enten bruge fliserens eller brun sæbe (som dog kræver en forholdsvis stor mængde for at give en effekt).
Ukrudt kan du komme til livs med en fugerenser. En fugerenser har den fordel at den renser ned mellem fliserne og kan klare mange kvadratmeter på kort tid - derfor er den god til større belægningsarealer.
Du kan også bruge Rodalon - det virker effektivt mod både bakterier, belægninger og svamp. Rodalon fordeles udover fliserne, hvorefter det skal sidde i en times tid inden du skyller det væk med vand.
Som forebyggende behandling mod ukrudt kan du bruge en fugesand med en høj pH-værdi. Den høje pH-værdi gør det umuligt for ukrudt at vokse op imellem fliserne.
Der findes også fugesand som er så hårdt at der ikke kan gro noget i fugerne.
Køb havefliser og belægningssten hos Davidsen
Vi har både udendørs fliser til terrasser, indkørsler og havestier, og forhandler anerkendte kvalitetsmærker som IBF Og RBR, der er blandt de største spillere på området.
Du kan købe dine nye havefliser online eller bestille dem til afhentning i en af vores butikker, som du finder i hele landet.
Når du skal vælge sten, skal du sikre dig at de har den rigtige størrelse. Mål gerne det areal op hvor de skal lægges. Så er du sikker på at købe fliser med de helt rigtige dimensioner.
Små havefliser har den fordel at de kan få terrassen til at virke større end den egentlig er, hvorimod store havefliser giver et enkelt og minimalistisk udtryk.