El-værktøj
Vis:
36
produkter1 - 36 af 37
Visning:
Sortér:
Anbefalet
Side 1 af 2|1 - 36 af 37produkter

Hvad er en rundsav?


En rundsav bruges til en lang række gør-det-selv opgaver hvor der er behov for at lave lange, lige snit eller skære i smig. Du kan fx bruge den til at flække store plader eller et stykke tømmer, lave en elegant afslutning på en bordplade, afkorte lister eller tilpasse stolper, men monterer du en metalklinge, kan du også benytte den til at save i fx aluminium.


Skal du lave vinkelrette snit i lange emner, får du det bedste resultat ved at benytte en såkaldt føringsskinne, som sikrer at du opnår et helt præcist snit. En føringsskinne skal købes separat og fås til de fleste kvalitetsrundsave.


Du undrer dig måske over hvad der adskiller en rundsav fra en dyksav. Og det er egentlig meget enkelt: Med en dyksav kan du starte et snit på midten af et bræt og endda lave vinkelrette udskæringer på lodrette flader. En dyksav er også god når du skal save tæt op ad en væg.


Sammenlignet med en bordrundsav er en rundsav meget lettere og mere kompakt, hvilket gør den nem at have med rundt. Det skal dog understreges at bordrundsave ikke nødvendigvis behøver at være besværlige at transportere – mange har fx et stativ med hjul.


På en rundsav kan du indstille savedybden, så den passer til den opgave du står overfor. Dette er en stor hjælp når du fx skal lave en hak-i-hak samling, eller skære en plade til og vil undgå at ødelægge bordpladen nedenunder.


Hvilken rundsav skal du vælge?


Det afhænger meget af hvad du skal bruge den til, og ikke mindst hvilke præferencer du har i forhold til fx mobilitet og driftssikkerhed.


En god rundsav skal kunne tilsluttes en støvsuger, men der findes også rundsave der har en indbygget støvbeholder. Beholderen skal ganske rigtigt tømmes ofte, men i det mindste slipper du for støv og savsmuld. 


For at gøre det nemmere at lave lige, præcise snit bør rundsaven have en linjelaser, som giver en præcis opmarkering af skærelinjen, så du tydeligt kan se hvor du skal save. Det er også en fordel hvis rundsaven har et indbygget lys, som oplyser arbejdsområdet når du saver.


Gå i en stor bue uden om rundsave hvor det er svært at aflæse hvilken vinkel maskinen er indstillet til. Vinkelindstillingerne skal være tydelige, og det er bedst hvis rundsaven har klikstop, så du nemt kan skifte mellem de mest almindelige vinkler.


Rundsave med batteri


Mange rundsave sælges i dag med batteri. Disse går også under betegnelsen akku rundsave og har den fordel at de ikke skal tilsluttes en stikkontakt. Til gengæld risikerer du at batteriet løbet tør imens du arbejder – derfor anbefaler vi at du har et ekstra liggende.


Det er bedst at vælge batterier med mange amperetimer. Så kan du bruge rundsaven i længere tid inden den skal oplades. Vælg også gerne en bordrundsav hvor du tydeligt kan aflæse batteritilstanden.


Vær opmærksom på at batteriet typisk skal købes separat. Har du allerede elværktøj af samme mærke som den bordrundsav du køber, kan du dog sandsynligvis bruge det eksisterende batteri. 


Hvor kraftigt skal batteriet være? Det afhænger meget af hvad du skal bruge maskinen til. Et 18 V batteri kan klare de fleste opgaver og kan præstere bedre end et 12 V batteri. Men det fylder og vejer også mere, hvilket gør rundsaven mindre mobil.


Rundsave med ledning


Skal du bruge rundsaven til at save i kraftige byggematerialer, bør du overveje at vælge en model med ledning. Den har nemlig lidt flere kræfter og giver en stabil drift. Ulempen er selvfølgelig at du skal være i nærheden af en stikkontakt. Til gengæld er en rundsav med ledning væsentlig billigere end en tilsvarende rundsav med batteri.


Sikkerhed


Når du arbejder med rundsaven, er det vigtigt at du tager dine forholdsregler. En rundsav er nemlig en aggressiv og kraftig maskine, som kan gøre stor skade hvis den bruges forkert.


Vælg gerne en rundsav hvor du skal holde to knapper nede for at tænde maskinen – på den måde er der mindre risiko for at du starter den ved et uheld. 


Et andet godt tip er at købe en rundsav med et skridsikkert greb. Så undgår du at den pludselig glider ud af dine hænder imens du arbejder.


Inden du går i gang med at save, skal du indstille savdybden og vinklen. Skal du lave vinkelrette snit, vil du typisk kunne indstille savdybden til 50-65 mm, og laver du 45 graders snit, kan du indstille savdybden til 25-40 mm.


Når du saver, skal du lade være med at presse. Du risikerer nemlig at rundsaven arbejder langsommere og går i stå. Lad i stedet maskinen gøre arbejdet.


Vælg den rigtige klinge


Som sagt fås rundsavsklinger i forskellige udgaver, og det er vigtigt at du vælger en som passer til det materiale du skal skære i. Du kan få klinger til både træ, metal, fibercement og laminat, så mulighederne er mange.


Når du køber en rundsav, vil der typisk sidde en standardklinge til forholdsvis grove snit på maskinen, så hvis du fx skal afkorte en laminatbordplade, skal du ud at have fat i en anden klinge.


Du skal også tage stilling til hvor mange tænder klingen skal have. En rundsavsklinge med få, store tænder giver et grovere snit og arbejder sig hurtigere igennem materialet end en klinge med mange små tænder.


Endelig skal du sikre dig at klingens størrelse passer til maskinen. På rundsaven står der typisk hvor stor en diameter du skal kigge efter når du handler klinger.


Find den rigtige rundsav hos Davidsen


I vores sortiment finder du både rundsave med batteri og ledning. Da vi forhandler rundsave fra nogle af de mest anerkendte mærker på markedet, kan du være sikker på at kvaliteten er i top, og at maskinen har en lang levetid. Udvalgte rundsave kan bestilles til afhentning i en af vores mange butikker, som du finder i hele landet.