Der er ikke noget bedre duften af nyt træ. Et trægulv giver sjæl og varme. Hver planke er unik og har sit helt eget udtryk. I vores sortiment finder du massive trægulve fra bl.a. Wallmann og Timberman samt et bredt udvalg af plejemidler, herunder laksæbe og oliepleje.
Der findes massive trægulve i planker og parket i forskellige træsorter. Der findes også lamelgulve, som er bygget op af tre lag – typisk nåletræ nederst, spånplade i midten og en finér på toppen. Endelig kan du også finde gulve, der til forveksling ligner træ, fx laminat-eller vinylgulv.
Hvorfor vælge massive trægulve?
Massive trægulve er lavet af træ hele vejen igennem. Det betyder, at gulvet har et tykt slidlag, der kan slibes og afhøvles flere gange, hvis der opstår skader eller slitage. Massive trægulve er hårdføre, og det er ikke ualmindeligt, at de holder hele livet.
Hvad koster det at lægge trægulv?
Prismæssigt ligger massivt trægulv i den dyre ende, afhængig af dit valg af træsort og kvalitet. Men du får også en meget lang levetid på dine massive trægulve, som er værd at tage med i regnestykket. Hos Davidsenshop har vi altid attraktive priser på vores trægulve – uanset hvilket mærke eller hvilken træsort du vælger.
Hvilken slags træ er bedst til gulv?
Der er stor forskel på de enkelte træsorter i forhold til hårdhed og slidstyrke. Hårde træsorter er fx eg, bøg, merbau, ask og ahorn, mens blødere sorter er fyr og douglas. Det er derfor vigtigt, at du overvejer hvor meget slitage dit trægulv vil blive udsat for i det enkelte rum.
Hvad skal jeg behandle mine trægulve med?
Trægulve kan behandles med sæbe, olie, lak eller voks. Sæbebehandling giver en smuk, lys farve, men ikke den bedste slidstyrke, og behandlingen skal gentages flere gange årligt. Olie beskytter træet bedre end sæbe og skal behandles hvert andet år. Lak giver den bedste beskyttelse mod slid og er nemt at rengøre. Behandling med lak skal gentages hvert femte til tiende år.
Hvad er et svømmende gulv?
Svømmende gulve betyder, at gulvfladen kan bevæge sig frit i forhold til det bærende underlag. Det sker ved, at man lægger et elastisk mellemlag mellem gulvfladen og det bærende underlag.
Kan man lægge trægulv på beton?
Ja, du kan lægge et svømmende trægulv på et undergulv af beton eller letbeton. Det anbefales, at der udlægges en fugtspærre først.
Hvorfor vælge massive trægulve?
Selvom der findes gulvbelægninger som til forveksling ligner træ – fx laminat- og vinylgulve– er der noget helt specielt ved et ægte trægulv. Det giver liv og sjæl og bringer naturen ind i hjemmet
Desuden findes mange forskellige træsorter. I vores webshop finder du bl.a. fyr, eg, ask og lærk. Det giver dig mulighed for at skabe præcis det udtryk du ønsker. Vil du have et gulv med mange, tydelige årringe, kan du fx vælge lærk. Ønsker du derimod et lyst gulv med mørke knaster, er fyr et oplagt valg.
I modsætning til andre gulvtyper kan massive trægulve nedslibes og afhøvles. Opstår der skader, kan du altså reparere dem og behøver ikke at udskifte plankerne. Derfor er det ikke ualmindeligt at massive trægulve holder hele livet.
Prismæssigt ligger trægulve i den dyre ende. Det er dog vigtigt at holde prisen op imod den lange levetid. Når du regner prisen ud per leveår, er trægulve faktisk meget overkommelige.
Den største udfordring med trægulve er den løbende vedligeholdelse. Hvor laminat- og vinylgulve blot skal rengøres, kræver plankegulve løbende efterbehandling med sæbe, olie, lak eller voks.
Overfladebehandlingen åbner dog også mulighed for at sætte dit eget personlige præg på gulvet. Du kan fx givet det en mat eller blank overflade – alt afhængig af hvilken behandling du vælger.
Sådan vælger du det rigtige plankegulv
Da der findes mange forskellige typer trægulve, kan det være svært at vælge blandt de mange muligheder. Ved du hvad du skal kigge efter, bliver beslutningsprocessen dog væsentlig nemmere.
Først og fremmest bør du overveje hvordan gulvet skal se ud. Et lyst gulv kan være en fordel i mindre rum, da det får det til at virke større. Det passer også godt til mørke møbler og vægge, hvor det er med til at skabe en spændende kontrast. Lyse træsorter inkluderer bl.a. fyr, ask, birk, bøg og ahorn.
Et mørkt gulv kan derimod være med til at give varme og glød, da det har en rødlig eller brunlig farvetone. Mørke nuancer fungerer godt som kontrast til lyse møbler og vægge, men kan også bidrage til ro og harmoni i rum der allerede er mørke. Eksempler på mørke træsorter er kirsebær, wenge og valnød.
Udover udseendet bør du også tage stilling til hårdheden. De hårde træsorter er mere slidstærke end de bløde og egner sig derfor perfekt til rum der udsættes for meget slid – fx køkkener og bryggerser.
Vælger du en blød træsort som fyr eller Douglas, skal du være opmærksom på at trykmærker fra fx stilethæle kan ses. Derfor kan det være en god ide at give det en ekstra beskyttende overfladebehandling – fx med lak.
Med hårde træsorter som eg, ask og valnød, får du derimod et meget slidstærkt gulv som kan holde til lidt af hvert. Derfor er det et oplagt valg til fx børneværelset, køkkenet eller entreen.
Vedligeholdelse
Som nævnt skal trægulve overfladebehandles med enten sæbe, olie, lak eller voks. Den behandling du vælger, har bl.a. betydning for hvor slidstærkt gulvet er, hvordan det ser ud, og hvor meget vedligeholdelse det kræver.
Behandling med sæbe giver gulvet en lys overflade og egner sig derfor godt til træsorter som fyr og Douglas, der i forvejen har en lys farvetone. Sæbe giver nogen beskyttelse mod skidt og snavs, men er ikke det bedste valg hvis du ønsker maksimal slidstyrke. Desuden skal behandling med sæbe gentages flere gange om året, og er derfor meget vedligeholdelseskrævende.
Ønsker du mindre vedligeholdelse og en bedre beskyttelse, kan du overveje behandling med olie. Ligesom sæbe giver olie en lys overflade og fremhæver træets naturlige åretegninger. Vær dog opmærksom på at olie kan have et højt indhold af opløsningsmidler og derfor påvirke indeklimaet negativt. Oliebehandlingen skal gentages hvert andet år og er derfor mindre krævende end behandling med sæbe.
Den bedste beskyttelse opnås med lak. Et lakeret gulv er også nemt at rengøre, og behandlingen skal kun gentages hvert femte til tiende år. Lak fås i forskellige varianter, så du kan give gulvet det udtryk du ønsker – fx en mat, halvblank eller blank overflade.
OBS: Hvis trægulvet allerede er behandlet når du køber det, kan der gælde særlige regler for hvordan det skal overfladebehandles. Følg altid producentens anvisninger.
Massive trægulve i fyr, eg, lærk, m.m.
Trægulve i massivt træ har en god holdbarhed, findes i utallige varianter og giver liv, sjæl og varme. Derfor er vi også stolte af at kunne tilbyde en bred vifte af massive trægulve. Du kan bl.a. vælge mellem træsorterne eg, fyr, lærk og ask.
Husk eventuelt at tilkøbe gulvunderlag, plejemiddel og monteringssæt – se mere under de enkelte produkter.
Ønsker du trægulve i køkkenet eller entreen, kan du eventuelt overveje et laminatgulv. Det har nemlig en højere slidstyrke og egner sig derfor perfekt til rum der udsættes for meget slid i dagligdagen. Samtidig kræver det mindre vedligeholdelse, men giver selvfølgelig ikke den samme sjæl og atmosfære som et ægte trægulv.
Trægulve priser
Prisen på nye trægulve afhænger især af hvilken træsort du vælger. Gulve i fyr er fx billigere end gulve i eg. Generelt er trægulve dyrere end andre gulvtyper. Som nævnt skal prisen dog ses i lyset af den lange levetid. Hos Davidsen har vi altid attraktive priser på vores trægulve – uanset hvilket mærke eller hvilken træsort du vælger.