Havecenter
Filtrér søgning
Nulstil alle
Brand
Nulstil
 • (8)
 • (3)
 • (2)
 • (2)
 • (2)
 • (1)
Produkttype
Nulstil
 • (16)
 • (3)
 • (2)
 • (2)
 • (1)
 • (1)
 • (1)
 • (1)
Lagerstatus
Nulstil
 • (8)
 • (0)
Pris
Nulstil
20
20
225
225
20kr.225kr.
Vis:
36
produkter1 - 34 af 34
Visning:
Sortér:
Anbefalet

Gødning giver næring til planterne


Planter og blomster skal regelmæssigt have gødning for at sikre optimale vækstbetingelser. Gødning indeholder nemlig vigtige næringsstoffer, som bidrager til planternes vækst, forebygger sygdomme og retter op på ubalancer i jordens sammensætning.


De tre vigtigste næringsstoffer i gødning er kvælstof, fosfor og kalium, men planterne har også brug for makronæringsstoffer som magnesium, svovl og kalcium, og mikronæringsstoffer som jern, zink og mangan.


Det er værd at nævne at der er stor forskel på hvilken sammensætning af næringsstoffer planterne har brug for, og derfor er det heller ikke ligegyldigt hvilken gødning du vælger. Citrustræer har fx brug for en gødning med 4 dele kvælstof, 1 del fosfor og 3 dele kalium, mens græs trives godt med en blanding der består af 14 dele kvælstof, 3 dele fosfor og 15 dele kalium.


I vores sortiment finder du både gødning i flydende form og i pilleform. Desuden finder du specialgødning til fx orkideer, der har brug for en gødning uden fosfor.


Du skal typisk gøde inden vækstsæsonen starter


Når du skal gøde haven, er det bedst at gøre det inden vækstsæsonen går i gang, altså i løbet af marts/april. Vent med at gøde til jorden har en temperatur på over 5 grader.


Bruger du kunstgødning – også kaldet NPK-gødning og mineralsk gødning – skal du gøde flere gange i sæsonen da planterne hurtigt optager næringsstofferne. Vi foreslår at du giver græsplænen gødning én gang om måneden fra april til juni. På den måde sikrer du at der hele tiden er tilgængelige næringsstoffer i jorden.


Græsplænen gødes sidste gang i september med cirka 25 % af den samlede mængde gødning som benyttes i sæsonen.


Det er bedst at gøde inden der kommer regn. På den måde vil gødningen nemlig have lettere ved at trænge ned i jorden (i stedet for at blive liggende på overfladen).


Brug den rigtige gødning


Der findes mange gødningsprodukter på markedet, og derfor kan det godt virke som lidt af en jungle at finde den rigtige gødning til haven.


Men det behøver faktisk ikke at være så svært. Der findes nemlig en såkaldt universalgødning, som kan bruges til både græsplæne, buske, træer, hæk og blomster.


Med en universalgødning er du altså helgarderet når det kommer til at gøde haven, og sikre at planterne har de optimale vækstbetingelser.


Du kan også få specialgødning til fx rododendron, roser, oliventræer og græs. Specialgødning indeholder den helt rigtige sammensætning af næringsstoffer i forhold til planternes behov, men koster også mere end almindelig gødning.


Til krukkeplanter – både dem du har på terrassen, og dem i vindueskarmen indenfor – er det en god ide at bruge flydende gødning. Flydende gødning optages hurtigt og er nemt at dosere. Typisk skal gødningen blandes op med vand inden den tages i brug.


Kunstgødning virker hurtigt


Når du køber gødning i byggemarkedet, vil der typisk være tale om kunstgødning. Kunstgødning er kemisk fremstillet og er nemt at dosere da man kender den præcise sammensætning af næringsstoffer.


Kunstgødning virker også hurtigt fordi den ikke skal nedbrydes, men optages direkte af planterne. Af samme grund er det nødvendigt at gøde oftere end hvis du bruger organisk gødning.


Kunstgødning kaldes også NPK-gødning, en betegnelse som dækker over de tre næringsstoffer som gødningen indeholder – nemlig kvælstof (N), fosfor (P) og kalium (K).


På pakken med gødning er forholdet mellem disse næringsstoffer angivet. Står der fx 4-0-4, betyder det at der er 4 dele kvælstof, ingen fosfor og 4 dele kalium. Denne sammensætning anvendes i øvrigt tit til universalgødning.


Som nævnt er der stor forskel på hvilken sammensætning af næringsstoffer planterne har brug for. Bælgplanter danner fx selv kvælstof, som du derfor ikke behøver at tilføre gennem gødning, hvorimod porrer og selleri har et stort behov for kvælstof.


Ulempen ved kunstgødning er at jorden kun tilføres kemiske stoffer. Desuden er der risiko for at man fejldoserer.


Organisk gødning skal kun anvendes en gang om året


Organisk gødning består af kompost, dyremøg eller planter. Der er altså tale om en naturlig gødningsform, som er baseret på organisk materiale.


Fordelen ved at bruge organisk gødning er at det optages af planterne over en lang periode, hvorfor det kun skal bruges én gang om året (inden vækstsæsonen starter).


Den organiske gødning forbedrer også jordbunden, som bliver mere næringsrig og porøs, hvilket gavner planterne.


Ulempen er at organisk gødning er svær at dosere da man ikke kender den præcise sammensætning af næringsstoffer. Derfor risikerer man også at planterne ikke får den næring de har brug for.


Organisk gødning har dog en lavere koncentration af næringsstoffer end kunstgødning. Faktisk skal du bruge dobbelt så stor en mængde som hvis du anvender den kunstige form. 


Dette betyder dog ikke at det er dyrere at bruge organisk gødning. Den organiske gødning er nemlig meget billig, og bruger du kompost fra haven, er det ganske gratis.


Brug ikke for meget gødning


Mange giver fejlagtigt haven store mængder gødning i håbet om at græsplænen bliver grøn og frodig, eller at blomsterne bliver store og pæne.


Bruger du for meget gødning, vil du dog ødelægge planterne, og svide græsplænen ned. Du risikerer også at skade miljøet. Derfor er det vigtigt at du bruger den rette mængde gødning.


Typisk skal du give græsplænen 3-5 kg gødning per 100 kvadratmeter, men der er stor forskel på hvor meget næring de enkelte sorter har brug for, så det er vigtigt at du undersøger dette inden du går i gang med at gøde. 


Det spiller også en rolle hvilken jordbundstype der er tale om. Er jorden meget leret, vil den holde bedre på vand og næringsstoffer, og derfor skal den have mindre gødning end sandjord.


Plænegødning giver en sund græsplæne


Har du en græsplæne, er det en god ide at tilføre den gødning regelmæssigt. Gødningen bidrager til en sund og stærk græsplæne, hvor ukrudt og mos har svært ved at trives.


Plænegødning fordeles nemmest med en såkaldt gødningsspreder, som er en lille vogn med en beholder. Med en gødningsspreder får du en hurtig og ensartet fordeling af gødningen, og du kan selv indstille spredningsmængden.


Hvis du undlader at rive det afklippede græs sammen, behøver du i princippet ikke at gøde græsplænen. Det afklippede græs indeholder nemlig mange næringsstoffer og fungerer derfor i sig selv som gødning.


Vores sortiment inkluderer plænegødning fra anerkendte producenter som Kongerslev Kalk og Trim. Vi sælger også vores egen plænegødning under mærket Elmholm.


Find den rigtige gødning hos Davidsen


Alle planter har brug for gødning for at vokse. Gødning indeholder essentielle næringsstoffer som fx nitrogen, fosfor og kalium, som forbedrer planternes vækst.


I vores sortiment finder du et stort udvalg af kvalitetsgødning til både græs, hæk, blomster og kartofler. Vores universalgødning kan bruges til alle former for beplantning i haven.


Når du bestiller gødning i vores webshop, kan du vælge om den skal leveres til adresse eller pakkeshop. Ved bestilling af større mængder gødning leveres din ordre med fragtmand til kantsten.


Du har også mulighed for at bestille din gødning til afhentning i en af vores butikker. Her har du selv mulighed for at vælge hvilken dato du vil afhente ordren, men typisk går der ikke mere end 3 timer før den er klar.