El og belysning
Filtrér søgning
Nulstil alle
Brand
Nulstil
  • (262)
  • (25)
  • (5)
  • (6)
  • (2)
Lagerstatus
Nulstil
  • (25)
  • (0)
Pris
Nulstil
19
19
10421
10421
19kr.10421kr.
Vis:
36
produkter1 - 36 af 303
Visning:
Sortér:
Anbefalet
...
Side 1 af 9|1 - 36 af 303produkter

Udendørslamper


Når du skal vælge udendørs belysning, er der to spørgsmål du skal have afklaret: Hvilken funktion skal lyset have og hvor skal det placeres?


Der findes generelt fire former for udendørs belysning:


1. Koncentreret lys – fx spots2. Spredt lys – fx bedlamper3. Opadrettet lys – fx nedgravningsspots4. Nedadrettet lys – væglamper


Udendørs belysning tjener som ofte flere formål. Det skal dels gøre det nemt at orientere sig i mørket – fx når du skal låse dig ind eller finde vej fra bilen til hoveddøren. Dels skal det give den rette stemning og gøre have og indkørsel åben og indbydende.


 


Vælg udendørslamper med sensor


Når du skal vælge belysning til have og indkørsel, er det en god ide at vælge lamper med sensor. På den måde er lyset kun tændt når der er behov for det, og du sparer mange penge på elregningen.


Der findes tre slags sensorer:


1. Bevægelsessensorer – tænder automatisk når der registreres en bevægelse. Et populært og attraktivt valg, som egner sig til mange former for belysning. Sensoren kan dog være så følsom at lyset tændes selv ved den mindste bevægelse, fx hvis en fugl flyver forbi.


2. Lyssensorer – tænder automatisk når mørket falder på. Det betyder også at den er tændt i flere timer end en lampe med bevægelsessensor og derfor bruger mere strøm. Til gengæld er lampen allerede tændt når du kommer eller tager afsted.


3. Tidsstyret sensorer – kan indstilles til at tænde lyset på bestemte tidspunkter af døgnet, så der kun er lys når du ønsker det. En anelse mere besværlig at bruge end de andre sensortyper, da du selv skal tage stilling til hvornår lyset skal være tændt og eventuelt ændre indstillinger i takt med årstiderne.


Udendørslamper med sensor kan bruges til mange lampetyper, men er især velegnet til belysning omkring indkørsel, havegang og hoveddør, hvor det er vigtigt at du kan orientere dig når det er mørkt. Lamper med sensor har også en præventiv virkning i forhold til at afskræmme indbrudstyve, så pengene kan være givet godt ud.


 


Eksempler på god udendørsbelysning


Der findes mange forskellige typer lys til udendørsbrug. De mest gængse er udendørs væglamper, spots, bedlamper og solcellelamper.


Hvilken type du vælger, afhænger især af hvilket formål den skal tjene, og ikke mindst hvor den skal placeres.


Ved hoveddøren er det en fordel at vælge en lampe med et koncentreret lys som oplyser hele området omkring indgangspartiet. Det er vigtigt at du både kan finde nøgler, se husnummeret og eventuelt registrere hvem der kommer indefra.


Belysning omkring havegangen bør som udgangspunkt være placeret lavt, så du nemt kan se trin, ujævnheder og eventuelle forhindringer. Her du fx bruge bedlamper eller solcellelamper. Det er vigtigt at lyset ikke blænder. Derfor anbefales det at bruge flere lamper med et afdæmpet lys fremfor få lamper med et kraftigt lys.


I indkørsel og carport er det vigtigt at du kan se når du stiger ud af bilen og sætte cyklen i skuret uden at skulle have en lommelygte frem.


Omkring terrasse bruges ofte stemningsbelysning til at skabe en hyggelig atmosfære. Her kan du fx overveje at bruge nedgravningsspots eller lamper med et opadrettet lys der oplyser træer eller buske.


 


Husk at vælge de rigtige elpærer


Når det kommer til udendørsbelysning, er valg af pærer knap så vigtigt som ved indendørslamper. Det skyldes bl.a. at dagslyset allerede giver et naturligt lys. Derfor behøver du ikke at bekymre dig om RA-værdien på pærerne – det vil sige hvor præcist pærerne gengiver dagslyset.


Alligevel kan det være en fordel at overveje hvilke pærer du sætter i lamperne. Ønsker du fx at skabe en hyggelig stemningsbelysning, vil det være oplagt at vælge pærer med et varmt skær frem for pærer med et hvidt eller blåligt skær.


Det er desuden en god ide at vælge LED pærer – de er nemlig energieffektive og har mange års levetid. Vælg gerne et anerkendt mærke som fx Osram, så du er sikker på at kvaliteten er i orden.


 


Montering af udendørs belysning


Som udgangspunkt må du ikke installere udendørslamper selv da der kan være en sikkerhedsmæssig risiko forbundet med at udføre de elektriske installationer. Derfor skal du lade en autoriseret elektriker tage sig af denne del af arbejdet.


Nogle udendørslamper må du dog gerne installere selv. Det gælder fx solcellelamper og lamper der blot skal sluttes til en stikkontakt.