El-værktøj
Vis:
36
produkter1 - 3 af 3
Visning:
Sortér:
Anbefalet

Hvad er en båndsav?


En båndsav består af et bord hvorpå der er monteret en savklinge, som er spændt ud mellem to hjul. Når maskinen tændes, kører klingen rundt om hjulene – lidt ligesom et kassettebånd.


Båndsaven er ikke nogen ny opfindelse. Faktisk har den eksisteret siden starten af 1800-tallet, og anvendes i dag både af industrielle virksomheder og hobbyentusiaster. Der findes både mindre dekupørsave og store båndsave til mere krævende opgaver. 


Sammenlignet med en dekupørsav kan en båndsav ikke bruges når du skal starte midt inde på et stykke træ (det er altså nødvendigt at begynde ved en af kanterne). Desuden er den bedst til lige snit.


Hvilke materialer kan båndsaven skære i? Det afhænger meget af hvilken klinge der er monteret på maskinen. Langt de fleste bruger båndsaven til træarbejde, men den kan også bruges til opskæring af emner i plastik, stål og metal.


Fordelen ved at bruge en båndsav er at du både kan lave lige snit, kurveudskæringer og parallelskæringer. Der er således tale om et alsidigt værktøj, der kan anvendes til mange opgaver, herunder snit som ville være svære at lave med en almindelig sav.


I modsætning til fx en kap geringssav, en stiksav eller en dyksav har du også emnet i hånden, ikke maskinen. Dette gør det meget nemmere at lave det samme snit gentagne gange, hvilket fx er en fordel hvis du skal skære et emne over i 10 lige store stykker.


Hvilke typer opgaver kan du bruge båndsaven til? Typisk vil man bruge den til opskæring af bordplader, hylder og gulvplanker, men den er også god til at skære pinde, flække brædder, m.m.


Hvilke typer båndsave findes der?


Båndsave kan inddeles i to kategorier:
Begge typer fås i forskellige størrelser, så det er vigtigt at du gør dig nogle tanker om hvad du har behov for (og ikke mindst hvor meget plads du har at gøre godt med).


Når du skal ud at vælge den rigtige båndsav, skal du tjekke at den kan klare emner af den størrelse som du har tænkt dig at save til. 


Hvis du fx skal skære plader med en dybde på 25 cm og en højde på 10 cm, går det altså ikke at du vælger en båndsav som kun kan gabe over 23x8 cm emner.


Valg af savklinge


Som sagt kan en båndsav bruges til at arbejde i mange forskellige materialer – alt afhængig af hvilken klinge der monteres på maskinen.


Når du køber en båndsav, vil der i langt de fleste tilfælde sidde en klinge til skæring i træ. Hvis du skal skære i metal, er det altså nødvendigt at udskifte klingen.


 Hvilken klinge skal du vælge? Det afhænger meget af hvilken slags udskæringer du skal lave. En smal klinge er god til at lave kurvede udskæringer og detaljearbejde, hvorimod en bred klinge med lidt grovere tænder er fin til vinkelrette udskæringer. 


Det er vigtigt at du monterer klingen korrekt på båndsaven. Følg de mærkninger der er på klingen – på den måde er du sikker på at den vender rigtigt.


Køb gerne en ekstra savklinge med, så du har en liggende i reserve. Hvis du fx kommer til at skære ind i et søm (eller en anden forhindring), kan klingen godt vride sig eller gå i stykker.


Køb en båndsav hos Davidsen


I vores sortiment finder du både båndsave og dekupørsave. Som nævnt er en båndsav god til opskæring af emner med samme snit, mens en dekupørsav har en meget tynd klinge, hvilket gør den bedre til kurveudskæringer.


Skal du bruge en båndsav til professionelt brug, er du velkommen til at tjekke vores erhvervsshop, hvor du finder et større udvalg af båndsave.