Indeklima og ventilation
Filtrér søgning
Nulstil alle
Brand
Nulstil
 • (3)
 • (2)
Lagerstatus
Nulstil
 • (2)
 • (0)
Pris
Nulstil
895
895
4870
4870
895kr.4870kr.
Vis:
36
produkter1 - 5 af 5
Visning:
Sortér:
Anbefalet

Hvorfor er fugt i hjemmet et problem?


Der er flere grunde til at fugt i hjemmet er et problem. Først og fremmes giver fugt gode levebetingelser for skimmelsvamp, som er en mikroskopisk svamp der stortrives i fugtige omgivelser. 


Skimmelsvamp bidrager til et dårligt indeklima og kan give problemer med helbredet. Symptomerne viser sig ofte i form af hovedpine, svimmelhed, træthed og hukommelsestab. 


Du kan genkende skimmelsvamp som sorte, hvide, grå eller røde pletter eller skjolder. Især kølige rum som soveværelser og kældre er udsatte. Når de kolde vægge, gulve og lofter udsættes for varm luft fra de tilstødende rum, dannes kondens, hvilket giver grobund for skimmelsvamp. 


Skimmelsvamp giver også en muglignende lugt. Lugten i sig selv er ikke farlig, men kan hjælpe med at lokalisere hvor svampen sidder. 


Et andet problem med meget fugt i hjemmet er husstøvmider, som er en af de hyppigste årsager til allergi – kun overgået af pollen. 


Husstøvmider trives i fugtige og varme omgivelser og lever af hudskæl fra mennesker. Derfor findes de ofte i sengen. 


Husstøvmiderne kan ikke ses med det blotte øje da de er meget små – derfor kan det også være svært at vurdere om du har husstøvmider i hjemmet. 


Nedbring luftfugtigheden med en affugter


For at undgå husstøvmider og skimmelsvamp skal den relative luftfugtighed i boligen holdes under 45 %. Du kan selvfølgelig lufte ud og gøre grundigt ren, men er luftfugtigheden meget høj – eller har du problemer med vandskader eller oversvømmelser – er det en god ide at bruge en affugter. 


En affugter er et apparat som kan fjerne fugt ved at omdanne den til vand. Det overskydende vand opsamles i en beholder, som tømmes når den er fyldt, eller føres ud i et afløb via et afløbskabel, som tilsluttes affugteren. 


Fordelen ved at lade vandet løbe ud i et afløb er at du kan have affugteren kørende uafbrudt uden at skulle tømme beholderen. Det er fx nyttigt hvis der er vandskade eller oversvømmelse, og du har brug for at lade affugteren køre i længere tid.


Affugtere bruges typisk i rum med et fugtigt klima - det kan fx være kældre, badeværelser, osv. 


Hvilke fordele er der ved at bruge en affugter?


Der er mange fordele ved at bruge en affugter.


 • Nedbringer luftfugtigheden i hjemmet, så du undgår skimmelsvamp og husstøvmider


 • Kan bruges til at tørre tøj med, hvilket er billigere end at bruge en tørretumbler


 • Moderne affugtere kan også rense luften for sundhedsskadelige partikler, fx støvpartikler, sodpartikler og svampesporer


 • Beskytter imod et fugtigt indeklima


En affugter bidrager altså til et sundt og behageligt indeklima. Et godt indeklima er særlig vigtigt hvis du lider af allergi, og har brug for at luften er så ren som mulig. 


Mange affugtere kan indstilles til automatisk at slå fra når luftfugtigheden når et bestemt niveau.


 Fx kan du indstille apparatet til at slukke når luftfugtigheden er 50 %. På den måde er du sikker på at der altid er en lav fugtighed i rummet, og du behøver ikke at tænde og slukke apparatet hele tiden, men kan bare lade det passe sig selv. 


Samtidig sparer du penge på elregningen da affugteren kun kører når der er behov for det. 


Mange af de affugtere du kan købe i dag, har et indbygget hygrometer, som viser hvor høj luftfugtigheden er. På den måde har du en god indikator for hvornår du skal slukke for apparatet hvis det ikke gør det af sig selv.  


Hvilken affugter skal du vælge?


Der er flere ting du skal have med i dine overvejelser når du skal købe en affugter. 


Kapacitet: 


Det er vigtigt at vælge en affugter som har en tilstrækkelig stor kapacitet i forhold til det rum den skal affugte. Du skal altså sørge for at den kan dække hele lokalet. Skal du fx bruge den i en stue på 30 m2, går det altså ikke at den kun kan affugte et lokale på 15 m2. 


Støjniveau: 


Hvis du skal bruge affugteren i soveværelset, er det vigtigt at den er støjsvag. Ellers vil den forstyrre nattesøvnen. 


Støjniveauet bør ikke være meget højere end 60 dB, som svarer nogenlunde til lydniveauet for en almindelig samtale.


Størrelse: 


Det er en god ide at vælge en let og lille affugter. På den måde kan du nemt flytte den rundt efter behov. Er den stor og tung, vil den fx være svær at slæbe op og ned ad trapper, eller smide om i bilens bagagerum hvis du vil fragte den ud i sommerhuset. 


Funktioner: 


Du skal også tage stilling til hvilke funktioner du har brug for. Hvis der er mange sundhedsskadelige partikler i luften, bør du fx vælge en kombineret affugter og luftrenser. Omvendt er det en god ide at vælge en affugter der kan tilkobles en slange hvis du skal affugte efter en vandskade eller oversvømmelse. 


Temperatur:


Når du køber en affugter, skal du være opmærksom på hvilken temperatur den kan operere under. Skal du fx affugte en uopvarmet stald eller garage – hvor temperaturen nemt kan snige sig under frysepunktet – vil du ikke komme langt med en almindelig kondensaffugter. 


Den kan nemlig kun bruges i rum med en temperatur på 5-35 °C. I stedet skal du have fat i en såkaldt adsorptionsaffugter, som er en affugter der er beregnet til lave temperaturer. 


Beholderstørrelse: 


Den sidste ting du skal have med i baghovedet, er størrelsen på den beholder som opsamler vand. Hvis den er lille, vil du skulle tømme den ofte, og det kan godt blive anstrengende i længden. 


Nogle affugtere slår automatisk fra når beholderen er fyldt. På den måde undgår du at den løber over, og at der kommer vand på gulvet. De fleste beholdere kan rumme 1-6 liter vand. 


Energiforbrug: 


En affugter kan bruge meget strøm. Derfor er det en god ide at vælge en model med et lavt energiforbrug. 


Energiforbruget måles i watt. En affugter med et en effekt på 680 watt forbruger 0,68 kWh hvis den står tændt i en time.


Det betyder at hvis du fx betaler 5 kroner per kWh, vil den koste 3,4 kroner at have kørende i timen. 


Uvildige tests:


Er du i tvivl om hvilken affugter du skal købe, foreslår vi at du henter inspiration hos forbrugertests. Her kan du få et indtryk af hvilke modeller der er på markedet, og hvordan de klarer sig under forskellige omstændigheder. Du kan bl.a. finde uvildige tests hos forbrugermagasinet Tænk, som er en uafhængig medlemsorganisation. 


Hvordan får du det meste ud af din affugter?


For at få det meste ud af din affugter anbefaler vi at du følger disse retningslinjer: 


 • Sørg for at stille affugteren i midten af rummet. Hvis du stiller den i et hjørne, vil den kun mindske luftfugtigheden i dette område. 


 • Stil affugteren på et stabilt underlag. Så undgår du at den pludselig vælter og går i stykker. 


 • Lad være med at opvarme rummet imens affugteren kører. Ellers vil der blive ved med at være en høj luftfugtighed. 


 • Luk vinduerne når affugteren kører. På den måde undgår du at tilføre mere fugt til rummet, hvilket vil være som at træde på speeder og bremse på samme tid. 


 • Sluk for affugteren når luftfugtigheden når under 15 %. Bliver den meget lavere end det, vil byggematerialer som fx træ kunne revne. 


 • I tilfælde af vandskader og oversvømmelser kan det være nødvendigt at lade affugteren køre i flere døgn. 


Følger du ovenstående råd, er du godt på vej til at nedbringe luftfugtigheden, så du opnår et behageligt indeklima, retter op på fugtskader og undgår problemer med skimmelsvamp og husstøvmider. 


Hvad koster en affugter?


Affugtere fås i flere forskellige prisklasser. Køber du en affugter igennem Davidsen, starter prisen typisk ved omkring 1.000 kr., men vi har også affugtere der koster over fem gange så meget. 


Prisen afhænger bl.a. af hvor stor en kapacitet affugteren har. Alt andet lige vil en affugter der kan klare 40 liter per 24 timer, koster mere end en affugter med en kapacitet på kun 10 liter. 


Vi fraråder at du vælger en affugter udelukkende baseret på prisen. Det er langt vigtigere at den passer til dine behov. 


Er den fx for lille i forhold til rummets størrelse, kan du få brug for en ekstra affugter for at nedbringe luftfugtigheden i hele rummet, og så kan du ligeså godt købe den rigtige fra starten. 


Køb en effektiv affugter af god kvalitet hos Davidsen 


En affugter kan hjælpe med at nedbringe luftfugtigheden i hjemmet. Vores affugtere trækker hurtigt og effektivt vanddamp ud af luften, så luftfugtigheden mindskes.


Køber du en affugter til over 5.000 kr., er fragten gratis. Du kan enten bestille din affugter online eller til afhentning i en af vores butikker, som du finder i flere danske byer. 


Bestiller du den online, vil den enten blive afsendt fra vores logistikcenter og leveret med fragtmand som kantstenslevering, eller blive sendt til din adresse eller en pakkeshop efter eget valg – det afhænger af hvilken model du vælger. 


Vil du spare penge på din nye affugter, er du velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev, som udkommer et par gange om ugen. Nyhedsbrevet indeholder bl.a. gode tilbud og rabatter, men også gode råd til hus og have.