Loft og vægge
Filtrér søgning
Nulstil alle
Brand
Nulstil
  • (11)
Mærkning
Nulstil
  • (4)
Farve
Nulstil
  • (2)
Lagerstatus
Nulstil
  • (10)
  • (0)
Vis:
36
produkter1 - 16 af 16
Visning:
Sortér:
Anbefalet

Hvordan laves fibergipsplader?

Fibergipsplader består af en blanding af gips og papirfibre. Det er papirfibrene som er med til at give pladerne ekstra styrke og stabilitet, og udgør derfor et vigtigt element i fremstillingsprocessen.

Selve fibrene kommer fra genbrugspapir, som findeles til små cellulosefibre og blandes med gipspulver. Massen tilsættes vand og presses sammen, så lufthuller forsvinder.

Når massen har hærdet i nogle minutter, skal den tørre i en varmeovn inden den behandles med en grunder, der giver materialet en støv- og vandafvisende overflade.


Hvorfor fibergips?

Med fibergips får du en usædvanlig stærk bygningsplade, der kan bruges til både bærende og stabile konstruktioner. Fibergipsplader er dobbelt så stærke som almindelige gipsplader, og du kan derfor nøjes med at bruge ét lag når du fx opsætter en gipsvæg.

Den høje styrke og bæreevne betyder også at pladerne kan holde til mere end almindelige gipsplader. Vores Fermacell fibergipsplader kan fx bære op til 30 kg, og bruger du skruer med rawplugs, kommer bæreevnen helt op på 50 kg.

Ligesom almindelige gipsplader har fibergipsplader en god lydisoleringsevne. De er altså velegnet til rum med meget støj som fx børneværelser og åbne kontorlandskaber.

Pladerne kan med fordel anvendes i vådrum. Her skal du dog være opmærksom på tykkelsen. Hvis pladerne kun er 12,5 mm tykke, er det nødvendigt med to lag gips, mens 15 mm fibergipsplader kun kræver at der opsættes et lag.

Hvad pris angår, må du forvente at skulle betale mere for fibergipsplader end almindelige gipsplader. Den høje pris skal dog ses i lyset af den høje styrke og stabilitet, som betyder at materialeforbruget vil være mindre.


Hvilke plader skal du vælge?

Det afhænger meget af hvad du skal bruge dem til. Da pladerne er meget fleksible, kan du godt bruge den samme plade til både vægge, lofter og gulve. 

Fibergipsplader fås med både retkant og spartelkant, og der findes også brandbeskyttelsesplader, hvor en del af papirfibrene er udskiftet med stenuld. Disse plader anvendes hvor der stilles krav om beklædning med brandklasse A1. Vær dog opmærksom på at fibergipsplader i sig selv giver en god brandbeskyttelse.

Fermacell, som er en af de førende producenter af fibergipsplader, tilbyder også varmvægsplader, som giver en 40 % højere isoleringsværdi end stenuld. Disse plader er gode til efterisolering af fx beton- og murstensvægge, og er nemme at montere da de blot skal fastmonteres på lægter inden samlingerne spartles.

Skal du lægge gulve, kan du anvende de såkaldte fibergips gulvelementer, som giver en fremragende lydisolering og reducerer trinlyde, så der opnås en bedre akustik.


Hvordan monteres pladerne?

Fibergipsplader er nemme at montere. Først skal pladerne skæres til, hvilket du kan gøre med en dyksav. Bruger du fibergipsplader med retkant, skal du montere dem med klæbefuge, som påføres pladekanterne, mens du skal bruge fugespartel og papirarmeringsbånd hvis der er tale om plader med spartelkanter.

Afslutningsvis skal pladerne fuldspartles med enten sandspartel, som er en god all-around spartelmasse, eller en finspartel.

Når du monterer pladerne, er det en god ide at holde en skrueafstand på 250 mm. Er du i tvivl om hvordan du skal montere dine nye fibergipsplader, anbefaler vi at du tjekker den medfølgende monteringsvejledning, som viser hvordan du griber arbejdet an trin for trin.


Kan de males?

Du kan godt male fibergipsplader, og det er ikke så svært. Først skal du fjerne løstsiddende materiale som fx løs maling og støvrester. Dernæst udfyldes samlinger og skruehuller med spartelmasse inden overfladen behandles med grunder for at sikre en god vedhæftning. Først når forarbejdet er på plads, er det tid til at male væggen. Bemærk at det kan være nødvendigt at give overfladen to lag maling for at opnå et dækkende resultat.