Er du på udkig efter en ny plæneklipper? Hos Davidsen finder du plæneklippere med batteri, benzin og el. Har du ikke tid eller mulighed for at klippe græsset selv, kan vi anbefale en af vores mange robotplæneklippere. Gå på opdagelse i det store udvalg her på siden. Du kan bestille din nye græsslåmaskine online eller købe den i din lokale Davidsen.
Den mest optimale olie til plæneklippere er olie som er specielt tilegnet maskinen. Den såkaldte plæneklipperolie kommer i forskellige varianter, som du kan tage et nærmere kig på hos os.
Hvilken plæneklipper er bedst?
Valg af plæneklipper afhænger af dine behov samt størrelsen på din have. Skal du slå et stort område, er en af de større og kraftigere modeller nok bedst for dig, hvorimod du med en mindre have kan nøjes med en mere simpel maskine.
Hvad er en akku plæneklipper?
Akku plæneklippere er batteridrevet og derfor ledningsfrie og støjsvage.
Hvordan virker en selvkørende plæneklipper?
En robotplæneklipper kører rundt af sig selv og klipper på sin vej. Man anvender et afgrænsningskabel til at fortælle havemaskinen hvor den skal køre. Typisk vil man få oplyst en maksimal havestørrelse, som passer til den givne robotplæneklipper.
Hvordan sliber man en plæneklipper?
Først skal du fjerne tændrøret og tage kniven af. Slib derefter kniven forsigtigt og let med en vinkelsliber. Til sidst skal kniven afbalanceres og sættes fast igen.
Hvilken type plæneklipper er den rigtige for dig?
Der findes flere forskellige typer plæneklippere på markedet. Inden du køber din næste plæneklipper, anbefaler vi at du gør dig nogle tanker om hvad du har brug for. Skal du blot klippe en lille forhave på 20 m2, vil en håndskubber være fin. Men har du en græsplæne på flere hundrede kvadratmeter - og døjer du i øvrigt med dårlig ryg - vil det være en fordel at vælge en plæneklipper der klarer arbejdet for dig. Er du den miljøbevidste type, vil en plæneklipper med batteri eller el sikre at du kan slå græsset med god samvittighed. Og sætter du pris på duften af nyklippet græs, og vil du have masser af motorkræfter, er en benzindrevet plæneklipper det rigtige valg.
Benzinplæneklippere
En benzinplæneklipper er god til alle typer græsplæner, da motoren er kraftig og derfor pløjer igennem græsset uden problemer. Mange modeller er selvkørende, så du ikke skal bruge så mange kræfter på at skubbe plæneklipperen. Derudover undgår du at der ligger ledninger i vejen.
Til gengæld kræver plæneklipperen en del vedligeholdelse. Der skal skiftes oliefilter, knivene skal slibes og bevægelige dele skal smøres.
Du kan spare en del penge ved at vedligeholde plæneklipperen selv. Men har du ikke tid til det, kan du sende den til service på et værksted. Det koster typisk 500-1.500 kroner.
Vær opmærksom på at en benzinplæneklipper larmer en del og udleder udstødningsgasser. Derfor er den ikke det mest miljøvenlige valg.
Elektriske plæneklippere
En elektrisk plæneklipper er perfekt til den lille eller mellemstore have på 100-400 m2. Da den skal sluttes til et strømstik, kan den køre uafbrudt - uden at du skal bekymre dig for om der er strøm nok på batteriet, eller benzin nok i tanken.
Plæneklipperen er også støjsvag, udleder ingen udstødningsgasser og er nem at skubbe rundt på græsplænen, da den ikke vejer særlig meget.
Du slipper desuden for at skulle påfylde olie, skifte oliefilter og tømme gammel benzin ud. En elektrisk plæneklipper er altså noget nemmere at vedligeholde end en benzinplæneklipper. Du slipper dog ikke for at rengøre den og slibe knivene når de er sløve.
Prisen for en elektrisk plæneklipper ligger på omkring 1.000-1.500 kroner - altså noget mindre end hvad du skal give for en benzinplæneklipper.
Selvom en elektrisk plæneklipper er forholdsvis billig, skal du dog være opmærksom på at du ikke får den samme bevægefrihed som med en benzin- eller batteridrevet plæneklipper. Ledningen kan nemlig komme i vejen når du klipper græsset. Derfor skal du hele tiden være opmærksom på hvor den er.
Batteridrevne plæneklippere
En batteridrevet plæneklipper er nem at arbejde med og giver en stor bevægefrihed, da der ikke er nogen ledninger som du kan snuble over. Du skal heller ikke bøvle med at starte den - som du ellers kan komme ud for med en benzindrevet plæneklipper. Samtidig har den en støjsvag motor, udleder ingen udstødningsgasser og kræver ikke udskiftning af olie, tændrør og oliefilter.
Ulempen er selvfølgelig at batteriet kan løbe tør for strøm imens du klipper græsset. Derfor er det en god ide at lade det op hver gang du har brugt plæneklipperen - så er du sikker på at det er fuldt opladet til næste gang. Du kan også have et ekstra batteri liggende, som du kan skifte med. Normalt vil batteriet dog sagtens kunne holde strøm længe nok til at du kan slå hele græsplænen - så det er som regel ikke noget du skal bekymre dig om.
En batteridrevet plæneklipper koster omtrent det samme som en benzinplæneklipper. Prisen svinger dog meget og kan sagtens snige sig op over 10.000 kroner for de dyre modeller.
En håndskubber er perfekt til små græsplæner på op til 100 m2 og er nem at transportere mellem fx sommerhus, kolonihave og helårsbolig. Samtidig fylder den stort set ingenting i skuret.
Med en håndskubber får du et pænt resultat, da den klipper græsset ligesom en saks. Det er dog nødvendigt at slå plænen hyppigt, da håndskubberen ikke egner sig til højt græs. Til gengæld får du en god gang motion en gang om ugen.
Da en håndskubber ikke har nogen motor, er den nem at vedligeholde. Du skal fx ikke skifte tændrør eller oliefilter. Derudover udleder den ingen udstødningsgasser og er derfor mere miljøvenlig.
Prisen for en håndskubber ligger på omkring 1.000-2.000 kroner.
Det skal du vide inden du køber en plæneklipper
Markedet for plæneklippere er i konstant udvikling. Derfor er det en god ide at spørge dig selv hvilke krav du har til en din næste plæneklipper.
Hvor mange m2 skal plæneklipperen slå?
Du skal vælge en plæneklipper som passer til størrelsen på din græsplæne. Har du et lille græsfrimærke, kan du sagtens nøjes med en håndskubber, men er der tale om en stor græsplæne på over 500 m2, skal du have fat i en robotplæneklipper, en benzinplæneklipper eller en havetraktor. Vælger du en robotplæneklipper, skal du sikre dig at den kan klare en græsplæne af din størrelse.
Hvad skal der ske med det afklippede græs?
Det næste du skal tage stilling til er hvordan plæneklipperen skal håndtere det afklippede græs. Mange benzinklippere kommer med en beholder hvor græsset opsamles, så du slipper for at rive det sammen. Hvis du ikke slår græsset så tit, er det en fordel at bruge en plæneklipper med sideudkast, da beholderen ellers hurtigt bliver fyldt med græs.
Vil du have en pæn og sund græsplæne, bør du overveje en plæneklipper med bioklip. Bioklipfunktionen findeler det afklippede græs og fordeler det ud mellem græsstråene. Det giver to fordele: Du slipper for at rive det afklippede græs sammen, og græsplænen tilføres naturlig gødning, så den bedre kan modstå konkurrencen mod mos og ukrudt.
Skal plæneklipperen være selvkørende?
Har du en græsplæne med mange hældninger, bør du overveje en selvkørende plæneklipper. Den trækker nemlig sig selv op ad bakken og holder igen på vejen ned, så du ikke behøver at styre den. Derfor er en selvkørende plæneklipper også ideel hvis du har dårlig ryg. Til gengæld kan den være svær at arbejde med hvis din græsplæne er lille eller fyldt med forhindringer som fx træer, flagstænger og trampoliner. Her skal du nemlig vende plæneklipperen ofte.
Korrekt vedligeholdelse af din plæneklipper sikrer en lang levetid
Uanset hvilken plæneklipper du vælger, er det alfa og omega at du passer godt på den. Med den rigtige vedligeholdelse kan plæneklipperen holde i årevis, og du undgår at motoren kommer på overarbejde og bruger mere brændstof end nødvendigt.
Ved sæsonens start skal du skifte luftfilter, motorolie og eventuelt tændrør. Det er også en god ide at fjerne gammelt græs under skjoldet, og smøre kabler og bevægelige dele med olie. Er knivene sløve, skal de slibes eller udskiftes. Sørg for at tømme tanken for benzin hvis du ikke fik det gjort inden vinteren. I de kolde vintermåneder kan kondensvand nemlig trænge ind i tanken og gøre det svært at starten motoren i foråret. Inden du går i gang med at efterse din plæneklipper, anbefaler vi at du fjerner tændrørskablet, så motoren ikke pludselig starter.
Ved sæsonens slutning - det vil sige når du har slået græsset for sidste gang i efteråret - skal du tømme tanken for benzin. Du kan enten lade plæneklipperen køre tør for benzin eller pumpe benzinen ud med en sugepumpe. Fjern dernæst tændrørskablet, og rengør knivkassen og skjoldet. Udskift luftfilteret hvis det er beskidt. Har du en robotplæneklipper eller en plæneklipper med batteri, anbefaler vi at du tager batteriet ud og opbevarer det tørt og frostfrit vinteren over. Så bliver det ikke ødelagt. Alle plæneklippere - uanset type - har godt af at blive opbevaret tørt i de kolde vintermåneder.
Tips til pleje og vedligeholdelse af din græsplæne
Vil du have flot græsplæne, er det afgørende at du plejer den rigtigt.
Så ofte skal du slå græsset
Vi anbefaler at du slår græsset første gang når det begynder at gro - typisk i marts eller april. I vækstsæsonen - som løber fra marts til slutningen af oktober - skal du klippe græsset cirka en gang om ugen. Når græsset klippes ofte, holdes ukrudt nede.
Klip ikke græsset for kort
Græsset skal klippes ned i 4-5 centimeters højde. Hvis du klipper det for kort, vil mos nemt få overtaget. Har du flere områder med græs, kan du klippe dem ned i forskellige højder og på den måde opdele haven i rum.
Sørg for at gøde græsplænen
Gødning er alfa og omega for at græsset kan vokse, modstå sygdomme og klare sig i kampen mod mos og ukrudt. Til græsplænen er det nemmest at bruge kunstgødning - også kaldet NPK-gødning. Du skal vælge en såkaldt 14-3-15 gødning. Det betyder at den indeholder 14 dele kvælstof, 3 dele fosfor og 15 dele kalium. Gødningen skal drysses udover græsplænen cirka tre gange i løbet af året. Følg doseringsvejledningen på posen.
Brug ikke kemikalier til at fjerne mos
Har du problemet med mos i græsplænen, fraråder vi at du bruger kemikalier. Mosset kommer nemlig hurtigt igen, og skal alligevel rives op med hænderne. Brug i stedet en vertikalskærer til at skære ned i græsplænen, så den kan få luft og vand. Er problemet ikke så slemt, kan du bruge en almindelig løvrive.
Køb din nye plæneklipper hos Davidsen
Med en god plæneklipper er du godt klædt på til at få en sund og velholdt græsplæne. I vores sortiment finder du plæneklippere fra anerkendte mærker som Worx, AL-KO og Gardena. Du kan enten bestille din plæneklipper med levering til adresse eller til afhentning i en af vores butikker, som du finder i hele landet.