En græstrimmer er velegnet til at fjerne græs omkring hegn, murværk og højbede. I vores sortiment finder du alle de populære mærker, bl.a. Makita, Ryobi, Stiga og Bosch. Foruden græstrimmere forhandler vi også multimaskiner som kan bruges som både græstrimmer, buskrydder og hækkeklipper.
Du kender det sikkert alt for godt: Når du slår græs, er der lige nogle steder hvor du ikke kan komme til med plæneklipperen. Kanterne langs græsplænen, ved husmuren og omkring hækken.
Det ser ikke pænt ud. Og du vil allerhelst at græsset var samme højde hele vejen rundt. Det er her græstrimmeren kommer ind i billedet. Med en græstrimmer kan du nemlig trimme kanterne alle de steder hvor havetraktoren eller plæneklipperen er for stor.
Græstrimmeren kan du også bruge til at fjerne ukrudt, tæt bevoksning og mindre planter, men skal du have bugt med havens buske, er det en buskrydder du skal have fat i. Buskrydderen er velegnet til både kraftigere græs og mindre buskads.
Nu sidder du måske og tænker: Hvordan fungerer en græstrimmer egentlig?
Det er ret simpelt: Græstrimmeren er forsynet med en snor der roterer rundt under et skjold. Skjoldet beskytter dig mod småsten og græs.
Snoren kan have forskellige tykkelser, men normalt vil den være mellem 1,3 mm og 1,6 mm tyk.
Du skal være opmærksom på at det godt kan være svært at udskifte snoren hvis du ikke har prøvet det før. Det er nemlig vigtigt at du vikler den rigtigt på spolen. Ved du ikke hvordan du gør, vil du typisk kunne finde en video på producentens hjemmeside.
Alternativt kan du vælge en græstrimmer med plastkniv. Den er ganske vidst lidt dyrere, men den kan også klippe kraftigere ukrudt, og du slipper for besværet med at skulle rulle tråden på.
Hvilke typer græstrimmere findes der?
Græstrimmere kan inddeles i tre kategorier: eldrevne græstrimmere, batteridrevne græstrimmere og benzindrevne græstrimmere.
• Elektrisk græstrimmer – er driftssikker og pålidelig da den ikke er afhængig af batterier. Men da der skal trækkes forlængerledning, kan en eldrevet græstrimmer være besværlig at bruge, og du risikerer at snuble over ledningen, eller klippe den over.
• Batteridrevet græstrimmer - kaldes også en akku græstrimmer. Er nem at bevæge sig rundt med fordi der ikke er nogen irriterende ledninger. Til gengæld risikerer du at batteriet løber tør imens du er i gang med at trimme græsset.
• Benzindrevet græstrimmer - det perfekte valg hvis du har meget græs der skal trimmes. Har en høj ydeevne og kan derfor bruges til alle former for bevoksning, men larmer meget, hvilket kan være generende og give høreskader. Vi anbefaler derfor at du bruger høreværn.
Som alternativ til en almindelig græstrimmer kan du købe en såkaldt multimaskine. En multimaskine indeholder flere funktioner - fx græstrimmer, kædesav og hækkeklipper - og kan derfor spare dig for en masse plads i redskabsskuret. Men hvis maskinen går i stykker og skal sendes til reparation, må du undvære alle funktioner.
Hvilken græstrimmer skal du vælge?
Der er flere ting som du skal have med i dine overvejelser når du skal finde den rigtige græstrimmer.
• Komfort: Vælg en græstrimmer som er behagelig at bruge. Håndtaget bør være ergonomisk, og maskinen skal kunne justeres i højden, så du kan anvende en korrekt arbejdsstilling, og undgår arbejdsskader.
• Vægt: En tung græstrimmer er kraftig og robust, men også besværlig at bruge. Det gælder derfor om at finde en god balance mellem vægt og ydeevne. En god tommelfingerregel er at græstrimmeren ikke skal veje mere end 2-3 kg.
• Klippediameter: Har du meget græs der skal klippes, er det en god ide at vælge en græstrimmer med en stor klippediameter. Så bliver du hurtigere færdig.
• Ekstrafunktioner: Mange græstrimmere er udstyret med en række ekstrafunktioner, som gør arbejdet med at trimme græs nemmere, hurtigere og mere sikkert. Som eksempler kan nævnes en beskyttelsesbøjle der sikrer at blomster ikke bliver klippet over, eller en sikkerhedsafbryder som forhindrer at maskinen starter ved et uheld. Inden du køber en græstrimmer, er det en god ide at overveje hvilke funktioner du reelt har brug for.
• Tråd- og knivtype: En græstrimmer er enten forsynet med en trimmetråd eller et knivblad. En trimmetråd er velegnet til mindre bevoksning, hvorimod et knivblad egner sig bedre til en tætbevokset græsplæne da det er kraftigere og giver et mere effektivt skær end trimmetråd.
Køb af græstrimmer med batteri
Vil du have en græstrimmer med batteri, er der en række yderligere punkter du skal være opmærksom på. Mange græstrimmere har nemlig et kraftigt batteri som giver en høj ydeevne, men som ikke holder til særlig mange timers brug inden det skal oplades. Og det kan godt gå hen og blive irriterende hvis du skal bruge græstrimmeren i længere tid ad gangen.
Det er altså vigtigt at du kigger på driftstiden for batteriet. Derudover skal du være opmærksom på hvor lang tid det tager at oplade. Det er frustrerende hvis batteriet skal oplades i mange timer før du kan bruge det.
Vil du være sikker på at din græstrimmer altid har strøm nok, kan du have flere batterier liggende til samme maskine. Du kan også gøre det til en vane at oplade batteriet hver gang du har brugt det - så er du sikker på at det er fuld opladet til næste gang.
Når du køber en akku græstrimmer, vil du typisk skulle købe batteriet separat. Den gode nyhed er at mange producenter - som fx Bosch, Makita og Stiga - anvender samme type batteri til deres maskiner. Med andre ord: Har du allerede elværktøj af samme mærke som din græstrimmer, kan du sandsynligvis bruge det.
Sikkerhed ved brug af græstrimmer
Som med andre maskiner er det vigtigt at du har øje for sikkerheden når du arbejder med græstrimmeren. Her er et par retningslinjer som er gode at huske på:
• Anvend sikkerhedsbriller. Når du studser kanterne på græsplænen, vil partikler hvirvles op i luften, og de kan altså godt irritere øjnene. Sørg derfor for at bruge sikkerhedsbriller.
• Brug kun græstrimmeren på tørt græs. Anvender du den på vådt græs, risiker du at få stød og kortslutte systemet.
• Benyt egnet fodtøj. Det kan fx være gummistøvler eller lignende. Stikker du blot fødderne i et par klipklapper, må du forvente at skulle skifte strømper bagefter. Der er også risiko for at du kommer til skade.
Køb din nye græstrimmer hos Davidsen
Vil du have pæne kanter på græsplænen, er græstrimmeren din bedste ven. I vores sortiment finder du et bredt udvalg af både akku græstrimmere, multimaskiner og tilbehør som fx trimmersnøre.
Vi tilbyder desuden lynhurtig levering på alle vores græstrimmere - mange er fremme allerede indenfor 1 hverdag. Vil du ikke have din ordre leveret til din adresse, kan du bestille den til afhentning i en af vores butikker. Der går typisk 3 timer fra du afgiver din bestilling, til den er klar til afhentning.