En hytte kan bruges til mange formål - fx opbevaring af haveredskaber, plæneklipper, havemøbler og værktøj.
Men – i modsætning til et redskabsskur – kan du også bruge den til overnattende gæster (fx hvis du har familie og venner på besøg, eller hvis børnene har legekammerater med hjem).
Hytten kan selvfølgelig også indrettes som et kontor eller fungere som et frirum, hvor du kan koble af fra hverdagens forpligtelser og finde ro og fordybelse.
Vil du give hytten et personligt præg, kan du fx indrette den med sofa, stole og et arbejdsbord.
Vil du bruge den til helårsbeboelse, skal du dog sikre dig at den opfylder kravene i bygningsreglementet. Det er også nødvendigt at søge om byggetilladelse hos kommunen. Vi anbefaler at du søger i god tid, da sagsbehandlingen kan tage flere måneder.
Uanset hvad du vil bruge hytten til, er det vigtigt at du giver dit forsikringsselskab besked om at du opfører en hytte på grunden – ellers risikerer du at forsikringen ikke dækker i tilfælde af skader.
Inden du køber en hytte, er det vigtigt at gøre dig nogle tanker om hvor stor den skal være. Hvor meget må den fylde? Og hvor meget plads har du egentlig brug for?
Her skal du også huske at der er regler for hvor meget du må bebygge på grunden. For parcelhusgrunde er bebyggelsesprocenten 30 %. Det betyder at du ikke må bebygge mere end 30 % af grunden. Og det er inklusiv alle bygninger. Hus. Carport. Drivhus. Pavillon. Osv.
Mindre hytter er oplagte hvis du mangler ekstra plads til fx haveredskaber, børnenes legetøj eller familiens cykler. Men: Pas på med at vælge en hytte der er for lille. Står du og vakler mellem to størrelser, vil du sandsynligvis blive gladest for den største.
Det er også en god ide at gøre dig nogle tanker om hvordan hytten skal se ud. En hytte med store glaspartier, giver fx et godt lysindfald og gør det muligt at nyde udsigten til haven og naturen. Se fx hytten her:
De store vinduespartier giver næsten en følelse af at man er en del af naturen. De tillader dog også andre at kigge ind. Så hvis du foretrækker privatliv, bør du i stedet vælge en hytte uden store glasruder.
Vi anbefaler også at du tænker over hvordan hytten skal passe med dit eksisterende hus. Overvej fx om træbeklædningen skal vende lodret eller vandret, om hytten skal males i en bestemt farve, og hvilken trætype der passer bedst til byggestilen på grunden. Det gælder om at skabe en rød tråd mellem hytten og de andre bygninger, så der skabes et positivt helhedsindtryk.
En saml-selv hytte er typisk den billigste løsning, men kræver også mere arbejde og involvering fra din side. Når du køber en saml-selv hytte, medfølger typisk alle de materialer du skal bruge, og en udførlig samlevejledning, som viser hvordan du samler hytten.
En færdigsamlet hytte er dyrere, men selvom den er samlet fra fabrikkens side, kan det stadig være nødvendigt at købe tilbehør som fx isolering eller tagbelægning. Nogle vælger også at udskifte de eksisterende vinduer med nogle nye.
Vedligeholdelse er alfa og omega hvis du vil undgå at hytten bliver angrebet af råd og svamp.
Træhytter leveres typisk i ubehandlet træ – derfor er det vigtigt at du giver overfladen en gang træolie, træbeskyttelse eller maling først. Faktisk anbefaler vi at du overfladebehandler hytten allerede inden du samler den – så er du nemlig sikker på at alle samlinger er beskyttet.
Vælg gerne en dag hvor der er tørt i vejret. En god tommelfingerregel er at temperaturen skal være imellem 10 og 25 grader. Perioden maj til september giver som regel de bedste betingelser for at overfladebehandle træet.
Du kan enten vælge en træbeskyttelse der fremhæver træets naturlige glød, eller give hytten en helt anden farve. Husk at det kan være nødvendigt at give hytten to lag beskyttelse for at opnå en tilstrækkelig dækning.
Vil du bruge hytten som et ekstra værelse hvor du kan have overnattende gæster, er det en god ide at placere den tæt på hovedhuset, så der er nem adgang til fx toiletfaciliteter.
Du skal også være opmærksom på at fx grundejerforeningsbestemmelser og lokalplaner kan sætte begrænsninger for projektet. Der kan fx være regler for hvor tæt du må opføre hytten på vejen (men også hvor meget du må bebygge). Vi anbefaler derfor at du sætter dig ind i reglerne inden du beslutter dig for hvilken hytte du vil have, og hvor den skal stå.
Med den rigtige indretning kan du skabe stemning og atmosfære, gøre det nemt at finde de ting du skal bruge, og få det optimale ud af pladsen.
Er hytten ikke så stor, gælder det om at udnytte de indvendige kvadratmeter bedst muligt. Det kan du fx gøre ved at udnytte pladsen på væggene, så du får så meget gulvplads som muligt. Hylder, reoler og kroge til ophængning er altså nyttige når du skal indrette hytten.
Synes du der er en dårlig rumklang i hytten, kan du indrette den med bløde materialer som fx tæpper, puder og plaider.
Drømmer du om en hytte i haven? Måske med plads til et hjemmekontor, til at dyrke dine hobbyer, have overnattende gæster, eller bare et sted hvor du kan hænge ud med familie og venner.
Med en af vores træhytter får du et ekstra rum i haven. Ekstra kvadratmeter som du kan gøre lige med hvad du vil. En hytte kan også øge værdien af din bolig og gøre den mere attraktiv for en fremtidig køber.
Alle vores træhytter er fremstillet i en solid og holdbar kvalitet og fås i mange størrelser og udtryk, hvilket gør det nemt at finde en hytte som bidrager positivt til helhedsindtrykket i haven.
Hytterne leveres usamlet - medmindre andet står nævnt. Bestil din nye bjælkehytte i dag, og få den leveret til din adresse med vognmand. Vi leverer til alle brofaste øer.
Flere hytter er forsynet med dobbeltdør, så du nemt kan få ting ind og ud. Se de mange muligheder ovenfor.
OBS: De fleste hytter leveres ubehandlet og skal derfor have en gang træolie, træbeskyttelse eller maling inden de tages i brug. Behandlingen er med til at bevare træets naturlige glød og sikre at hytten holder i mange år.