En fiberdug er god til at beskytte grøntsager i køkkenhaven. Ved at lægge en fiberdug over fx gulerødder, ærter, kål og porer, kan du minimere angreb fra insekter og dermed undgå at ødelægge høsten.
Fiberdugen mindsker samtidig behovet for vanding, da den skaber skygge og nedsætter fordampningen. Det er derfor en god ide at lægge en fiberdug over planterne inden du tager på ferie.
Med en fiberdug kan du også forhindre fremvæksten af ukrudt i dine havebede. Vil du skjule fiberdugen, er det klogt at lægge et lag træflis ovenpå. Træflis holder samtidig på fugten, så jorden ikke så nemt tørrer ud i perioder med tørke.
I drivhuset kan der blive meget koldt i vintermånederne. Nattefrost udgør en stor trussel for planterne, som har brug for varme og lys for at kunne trives. Med en fiberdug kan du beskytte planterne mod nattefrost, så de ikke bliver ødelagte. Vi anbefaler at du lægger en fiberdug over fx tomater, forspirede sommerblomster og chilier.
Omvendt er der også planter som tåler nattefrost. Et eksempel er spinat, som sender sukkerstoffer ud i bladene når det bliver koldt i vejret. Det giver spinaten en sød og lækker smag. Da spinat tåler nattefrost, behøver du ikke at dække spinatbladene til med en fiberdug.
Skal du lave en belægning med granitskærver, anbefaler vi at du lægger en fiberdug under. På den måde kan du nemlig holde ukrudtet nede - og dermed spare tid på at luge ud i havens bede.
Du skal dog ikke lægge en fiberdug direkte under flisebelægninger. Her vil fiberdugen nemlig få fliserne til at glide rundt, så de kommer til at ligge løse. Derudover forhindrer fiberdugen det øverste lag sand i at blive presset op i fugerne når der komprimeres med pladevibratoren.
I stedet for at bruge en fiberdug anbefaler vi at du lægger tre lag sand og grus. Først et bundsikringslag med 15 cm vasket sand. Dernæst et lag med 12 cm stabilgrus. Og så et 3 cm lag afretningsgrus, som komprimeres med en pladevibrator, så det er helt jævnt. Ved at opbygge underlaget på denne måde vil ukrudt ikke kunne vokse op nedefra.
Derfor: Skal du lave en belægning med fliser eller belægningssten, er det ikke nødvendigt med en fiberdug. Du kan dog bruge fiberdugen til at adskille de forskellige lag sand og grus, så de ikke blandes sammen. Rul fx en fiberdug ud mellem råjorden og bundsikringslaget, så de to lag holdes adskilt.
En fiberdug kan også svøbes omkring drænrør. På den måde filtreres sand- og jordpartikler fra, så drænrøret ikke bliver tilstoppet. Har du en faskine nedgravet i jorden, kan du pakke den ind i en fiberdug, så beholderen ikke bliver fyldt op med sand- og jordpartikler.
Du skal vælge en fiberdug som passer til opgaven. Det er især vigtigt at være opmærksom på hvor tyk dugen er. Her er vores anbefalinger:
Med en fiberdug kan du skabe en have der kræver minimal vedligeholdelse, og bekæmpe ukrudt som fx skvalderkål og mælkebøtter. Når dugen er lagt, skal du ikke bekymre dig om at luge ukrudt, sprøjte med ukrudtsmidler eller fjerne ukrudt med en ukrudtsbrænder.
For at undgå at fiberdugen er synlig, anbefaler vi at du dækker den til med fx dækbark, granitskærver eller lignende. Du kan også rulle den ud under terrassen hvis du skal anlægge sådan en. Vi anbefaler dog kun at du bruger den under træterrasser - ikke terrasser med betonfliser eller belægningssten.
I vores sortiment finder du bl.a. fiberduge fra den anerkendte producent Fibertex. Fiberdugene sælges i ruller med op til 25 meter og er velegnede til belægningsarbejde hvor man ønsker at adskille de forskellige lag med sand, grus og jord, så der opnås en stabil belægning.
Fibertex Patio har en vægt på 80g/m2 og er et sikkert valg til belægninger der udsættes for let trafik - fx stier, terrasser og lignende. Fibertex Driveway & Patio er derimod det rigtige valg til indkørsler og andre belægninger der udsættes for en større belastning.