Et plankeværk er velegnet til at indramme haven og skærme af for nysgerrige blikke. Hegnet er nemt at sætte op og fås i mange forskellige træsorter, størrelser og nuancer. Du kan enten købe et færdigsamlet plankeværk eller bygge dit eget. Vælger du at bygge det selv, er det en god ide at vælge træ med et lavt klimaftryk. Mange tyer til trykimprægneret træ, da det er det de er vant til at arbejde med, men der findes mange andre typer træ som du kan bruge.
Et stakit passer godt til ældre landejendomme og bondehuse, men bruges også til at indramme forhaven eller sommerhuset. Hegnet er kun 70-80 cm højt, så det er ikke velegnet til at skærme af for indkig eller skabe læ på fx terrassen. Til gengæld bevares det gode udsyn fra haven. Et stakit er typisk hvidmalet, men kan males i en anden farve hvis du ønsker det. Vælger du at bygge dit eget stakit, kan du forlænge levetiden ved at skære bunden skrå, så regnvand kan dryppe af.
Et listehegn består af smalle lister fastgjort på stolper. Hegnet passer ind i de fleste haver uanset byggestil, og er velegnet til at opdele haven i rum - uden at der lukkes helt af. Hegnet kan også bruges til at indramme haven. Da der er mellemrum mellem listerne, opnås et mere luftigt udtryk end hvis der vælges et plankeværk eller lamelhegn.
Et lamelhegn giver en landlig idyl og kan bruges til at forme hyggelige uderum og skabe læ på terrassen. Hegnet fås med og uden espalier på toppen. Lamellerne er som regel vandrette, men lodrette lameller ses også. Vedligeholder du dit lamelhegn rigtigt, holder det i årevis. Vær opmærksom på at hegnet skal efterbehandles selvom det er lavet af trykimprægneret træ.
Et hegn i pileflet bringer naturen ind i haven og giver et knap så stringent udtryk som fx et plankeværk eller et lamelhegn. Pileflet er nemt at vedligeholde og kan både bruges til at skærme af, skabe læ og inddele haven i rum. Det er også et godt alternativ til en hæk eller et klassisk havehegn. Vælger du et hegn i pileflet, skal du efterbehandle det en gang om året. Stolperne kan enten graves ned i jorden eller støbes fast.
Et raftehegn giver - ligesom pileflet - et naturligt udtryk. Hegnet fås både med og uden bark. Vælger du et raftehegn med bark, får du et klassisk og rustikt udtryk. Omvendt giver et raftehegn uden bark et mere enkelt og stilrent udtryk. Det er nemt at sætte et raftehegn op, og har du hænderne godt skruet på, kan du sagtens bygge det selv. Hegnet er oplagt hvis du vil skærme af for indkig. De tætsiddende rafter gør det nemlig svært at kigge igennem.
Skal det skærme af for nysgerrige blikke? Eller vil du bevare udsigten? Inden du vælger hegn, skal du tage stilling til hvilke behov det skal dække. Et højt hegn, gør det svært at kigge ind, mens et lavt hegn bevarer udsynet fra haven. Har du både brug for at skærme af og bevare udsigten, kan du vælge et hegn der kombinerer træ og glas. Husk at et hegn som udgangspunkt ikke må være mere end 180 cm højt - medmindre du aftaler noget andet med naboen.
Det er vigtigt at hegnet matcher byggestilen på grunden, da det ellers vil komme til at se helt forkert ud. Et klassisk, hvidmalet stakit passer fx godt til en gammel landejendom, mens et moderne hegn klæder et nyere parcelhus. Er du i tvivl om hvilken type hegn der passer ind på grunden, kan du lade dig inspirere af husene i nabolaget. Du kan også vælge et hegn der minder om det eksisterende. Vær opmærksom på at lokalplaner og servitutter kan stille krav til hvordan hegnet må se ud. Så tjek disse inden du beslutter dig.
Når du køber et træhegn, vil det næsten altid være forbehandlet fra fabrikkens side. Hvilken behandling hegnet har fået, afgør hvor meget vedligeholdelse det kræver, og hvor godt det er beskyttet mod vind og vejr.
Et træhegn kan sagtens have fået flere forskellige behandlinger. Det kan fx være både grundmalet og fungicidebehandlet.
Vil du have et vedligeholdelsesfrit hegn, kan vi anbefale hegn i enten glas eller komposit.
Knaster og revner kan forkorte hegnets levetid betydeligt. Regnvand kan nemlig lægge sig i sprækkerne og nedbryde træet, så hegnet må udskiftes. Vælger du at bygge dit eget hegn, anbefaler vi at du går brædderne igennem i byggemarkedet inden du køber dem. Så er du sikker på at kvaliteten er i orden. Det er vigtigt at tjekke dem en for en. Selvom der er tale om den samme type brædder, kan de nemlig svinge i kvalitet. I vores trælastafdelinger finder du et stort udvalg af brædder i forskellige træsorter og størrelser.
Stolper i ubehandlet træ holder ikke særlig længe når de kommer i kontakt med det fugtige miljø i jorden. Derfor anbefaler vi at du gør en af følgende ting:
Køber du et træhegn, er det alfa og omega at du efterbehandler det med maling, træolie eller træbeskyttelse - ellers vil det rådne eller blive angrebet af svamp.
Her er den fremgangsmåde vi anbefaler:
Med den rigtige vedligeholdelse kan dit træhegn holde i mange år.
Vil du skabe et uderum med liv og stemning, er et træhegn et oplagt valg. I vores sortiment finder du en god blanding af både moderne og traditionelle træhegn. Vi forhandler bl.a. det anerkendte mærke Plus, som lægger vægt på at kvaliteten skal være i orden. Plus står bag tidløse klassikere som fx det japanskinspirerede Tokyo hegn med smalle linjer, og det populære Rom hegn, som emmer af landlig idyl. Alle vores hegn fra Plus er danskdesignede.