OSB står for ”oriented strand board”. Her er altså tale om træplader hvor fibrene i hvert lag skiftevis vender i hver sin retning. I de yderste lag går de på langs – i det midterste lag går de på tværs.
Ved at opbygge lagene på denne måde får pladerne mere styrke og stivhed. Desuden undgår man knaster, knasthuller og revner.
Spånerne i OSB-plader er større og mere synlige end de spåner der benyttes i spånplader. Derfor har overfladen en mere grov struktur.
Sammenlignet med krydsfiner er OSB-plader noget billigere. Typisk koster de omkring halvt så meget. Det skyldes at man bruger affaldstræ – altså træ som alligevel skulle være smidt ud. Træet kommer bl.a. fra savværker.
Under fremstillingen bruger man aflange træspåner, som blandes sammen med lim og voks i tre lag. Ved at bruge voks bliver pladerne mere modstandsdygtige overfor fugt – mens de lange træfibre er med til give dem styrke.
OSB-plader fås i forskellige længder og tykkelser og kan bearbejdes med de samme værktøjer som bruges til almindeligt træ. Du kan altså nemt save dem til så de passer i størrelsen – eller fræse spor, riller eller noter.
OSB-plader kan bruges til en bred vifte af byggeprojekter – både inde og ude.
Her er nogle eksempler:
Vær opmærksom på at pladerne ikke må udsættes for stor fugtpåvirkning, da de ikke accepteres i anvendelsesklasse 3. Undgå derfor at bruge dem i vådrum.
Husk også at olieholdig grunder kan opløse limen i pladerne. Det er altså ikke helt ligegyldigt hvad du bruger til at overfladebehandle dem med.
OSB-plader findes inddeles i fire typer:
Det er vigtigt at du vælger de rigtige OSB-plader. De skal passe til de omgivelser hvor de skal bruges.
Eksempel: Skal du bygge en skillevæg, er det plader af typen OSB/2 du skal have fat i.
Omvendt er plader af typen OSB/1 velegnede til at bygge indendørs møbler.
Skal du lægge et undergulv med OSB-plader, eller bruge dem som tagplader, er det en fordel hvis de har fer og not. På den måde kan du nemt samle dem til ét sammenhængende underlag.
Du skal også være opmærksom på hvilken tykkelse pladerne har. Skal du montere dem på strøer eller spær, er det fx kun nødvendigt at understøtte for hver 60 cm hvis OSB-pladerne er 18 mm tykke. Omvendt skal der understøttes for hver 40 cm hvis de er 15 mm tykke.
OSB-plader der anvendes som konstruktionstræ, skal være CE-mærkede. Det betyder at pladerne skal efterleve en række minimumskrav, så de frit kan sælges i EU.
OSB-plader kommer i forskellige anvendelsesklasser:
Hverken OSB/1, OSB/2, OSB/3 eller OSB/4 accepteres som anvendelsesklasse 3. Uanset hvilke OSB-plader du vælger, må de altså IKKE anvendes i omgivelser med stor fugtpåvirkning. Det kunne fx være udendørs i direkte vind og vejr.
OSB/2 accepteres i anvendelsesklasse 1 og må derfor kun bruges i tørre omgivelser.
OSB/3 og OSB/4 accepteres i både anvendelsesklasse 1 og 2. Det betyder altså at de godt må bruges i omgivelser med periodevis højere fugt (fx i uopvarmet garage eller fritidshus).
Skal du bruge OSB-plader til dit næste byggeprojekt? I vores sortiment finder du OSB-plader i flere størrelser.
Vi har også vandfaste OSB-plader. Her er det dog vigtigt at nævne at det er limen som er vandfast - ikke indholdet af træ.
Pladerne kan bestilles til afhentning i en af vores butikker, som du finder i hele landet. Enkelte plader kan også købes online med levering til adresse.