Trykimprægneret træ består hovedsageligt af fyrretræ, som er blevet behandlet med en kemisk væske der beskytter imod råd og svamp.
Imprægneringsprocessen er ret simpel:
Trykimprægneret træ har typisk en grønlig farve, men kan også være brunimprægneret.
Her ses et eksempel på hvordan brunimprægnerede terrassebrædder kan bidrage med varme og glød.
Over tid vil træet få en grålig nuance på grund af vind og vejr. Specielt træ der peger imod syd og vest er udsat – her er der nemlig mere sol.
Fordelen ved at benytte imprægneret træ til dine byggeprojekter er at det har en stor modstandsdygtighed overfor vind og vejr. Derfor holder det længere end ubehandlet træ.
For at forlænge holdbarheden yderligere kan du give det en gang træbeskyttelse, træolie eller maling.
Selvom trykimprægneret træ har en lang holdbarhed, indeholder det kemiske stoffer som kan være skadelige for omgivelserne. Du bør derfor overveje at vælge træ der er NTR-mærket. Så er du nemlig sikker på at de stoffer der er blevet anvendt til imprægneringen, er godkendt af Miljøstyrelsen.
NTR-mærket træ inddeles i forskellige klasser, som fortæller noget om hvor modstandsdygtigt det er overfor vind og vejr.
Mange vælger per automatik trykimprægneret træ når de skal bygge udenfor. Men det er ikke altid nødvendigt at bruge trykimprægneret træ.
Eksempel: Har træet ikke direkte jordkontakt, kan du fint bruge lærk, eg, teak eller western red cedar – altså olieholdige træsorter som har en naturlig lang holdbarhed.
Der er også situationer hvor det kan være direkte sundhedsskadeligt at bruge trykimprægneret træ.
Eksempel: Skal du bygge et højbed til spiselige planter, bør du IKKE bruge trykimprægneret træ. Træet indeholder nemlig sundhedsfarlige kemikalier, som kan overføres til planterne i højbedet.
Trykimprægneret træ er heller ikke det rigtige valg til plantekasser der bruges til surbundsplanter. Surbundsplanter tåler nemlig ikke de stoffer der bruges i imprægneringen.
Sternbrædder
Sternbrædder sidder for enden af tagspærene og beskytter tagkonstruktionen imod vind og vejr. Sternbrædderne er meget udsatte. Derfor nedbrydes de hurtigere end konstruktioner der ligger i læ. Trykimprægnerede sternbrædder tåler det barske vejr med regn, slud og sne. Det er dog en god ide at male dem for at forlænge levetiden.
Stolper
Uanset om du skal bygge et træhus, en carport eller et hegn, vil stolper udgøre en af de bærende dele i konstruktionen. Hvis stolperne har jordkontakt, er det vigtigt at de er godkendt til NTR klasse A. Stolperne kan være høvlede eller uhøvlede.
Brædder
Trykimprægnerede brædder og planker bruges til en lang række udendørs konstruktioner. Skal du anlægge en ny terrasse eller bygge et hegn, er trykimprægnerede brædder velegnede til formålet. Her kan du dog også gå efter eksotiske træsorter som jatoba, cumaru eller bankirai – og på den måde undgå træ der er behandlet med kemikalier.
Lægter
Trykimprægnerede lægter bruges ofte i tagkonstruktioner hvor der ønskes et tyndere og lettere skelet, så de bærende dele ikke belastes mere end nødvendigt. Lægter er uhøvlede og har derfor en ru kant.
Reglar
Du kan bruge trykimprægnerede reglar til en bred vifte af gør-det-selv projekter. De er fx velegnede til at stabilisere skelettet i en vægkonstruktion, så den bliver så let som muligt. Reglar er i modsætning til lægter høvlede og har derfor en pænere kant.
Da trykimprægneret træ er blevet behandlet med en kemisk væske, er det vigtigt at du håndterer det forsvarligt.
Her er det især trykimprægneret træ fra udlandet du skal være opmærksom på. I andre lande stiller man nemlig ikke de samme krav til de kemikalier der anvendes til imprægneringen.
Derfor er det først og fremmest en god ide at vælge trykimprægneret træ der er DK-mærket. Så kan du være sikker på at det er behandlet i Danmark – og derfor er underlagt strengere miljøkrav.
Når du skal arbejde med trykimprægneret træ, anbefaler vi at du følger disse seks råd:
Selvom trykimprægneret træ er modstandsdygtigt overfor råd, svamp og insektangreb, er det en god ide at efterbehandle det med træbeskyttelse, træolie eller maling.
Her er det vigtigt at du venter til træet er helt tørt. Fugtindholdet må IKKE overstige 15 procent.
Vær opmærksom på at træet godt kan se tørt ud udenpå – men stadig være vådt indeni.
Derfor anbefaler vi at du måler fugtindholdet med en fugtmåler, som du kan købe i byggemarkedet eller bestille online.
Der går typisk 3-4 uger fra træet er blevet trykimprægneret til du kan overfladebehandle det.
I vores sortiment finder du en bred vifte af trykimprægneret træ. Vi har både træ der er mærket NTR A, NTR AB og NTR Gran.
Skal du bruge en større mængde trykimprægneret træ til dit byggeprojekt, kommer vi gerne med et skræddersyet tilbud.