En dyksav er en videreudvikling af rundsaven – men i stedet for at skære ind fra siden, dykker den ned i materialet fra oven.
Det betyder at du fx kan starte et snit midt i en plade – i stedet for at skulle begynde ude ved kanterne og arbejde dig indad.
Det gør det meget nemmere at skære ud til en håndvask, en kogeplade eller hvad det nu måtte være. Det er også derfor det hedder en dyksav: Du "dykker" eller sænker klingen ned i materialet.
En af de ting der gør dyksaven til en favorit blandt mange håndværkere og gør-det-selv folk, er at den er udstyret med en såkaldt føringsskinne, som viser hvor du skærer, så du kan se nøjagtig hvor snittet kommer til at ligge. Derfor er dyksaven velegnet til at lave helt præcise, rene snit.
Derudover kan du indstille skærevinklen, så du kan skære i smig. De fleste dyksave kan skære i vinkler på op til 45 ° – mens nogle af de lidt dyrere dyksave kan klare vinkler fra -1° til 47-48°.
Udover skærevinklen kan du også justere skæredybden. Du bestemmer altså selv hvor dybt saven skal skære ned i det underliggende materiale. Det er smart hvis du fx skal afkorte en træplade og gerne vil undgå at ødelægge bordpladen nedenunder. Det giver samtidig mulighed for at skære i forskellige materialetykkelser.
Du kan bruge dyksaven til en lang række opgaver, hvor du skal lave præcise snit.
Hvis du blot skal afkorte lister, flække brædder på langs eller save med fri hånd, kan du fint nøjes med en rundsav.
Men skal du save helt tæt op ad en væg, lave præcise 45-graders geringssnit eller skære 1 mm skiver af en plade, får du et langt mere præcist og lige snit med en dyksav.
Med dyksaven glider arbejdet også hurtigere. Bruger du en rundsav, skal du nemlig føre den langs et såkaldt land – som fx et bræt – for at skære lige.
Det betyder altså at du først skal måle og markere afstanden fra midten af klingen og ud til sålens kant – og derefter spænde brættet fast med skruetvinger, så det ikke flytter sig når den roterende klinge saver.
Bruger du derimod en dyksav, lægger du blot kanten af føringsskinnen i den ønskede afstand fra pladekanten, starter maskinen og fører saven frem.
Meget nemmere bliver det ikke.
Er du i tvivl om hvilken dyksav du skal vælge, er du velkommen til at komme ud i en af vores butikker. Så kan du se de forskellige modeller og mærke hvordan de ligger i hånden.
Vi afholder også løbende håndværkermesser med Milwaukee, Dewalt, Makita og Bosch. Her har du mulighed for at få demonstreret de forskellige værktøjer og gøre en god handel.
Lav helt lige snit med en dyksav fra Davidsen. Vi forhandler mange anerkendte mærker – bl.a. Festool, Milwaukee og Dewalt... og tilbyder dyksave i en særdeles kraftig kvalitet til både den professionelle håndværker og semi-proffen.
Husk at det kan være nødvendigt at tilkøbe en skinne hvis den ikke medfølger. Skinnen skal glide ubesværet når du saver, men samtidig holdes fast i sin position.
Vælger du en af vores batteridrevede dyksave, skal du være opmærksom på om batteri og lader er inkluderet.
Har du allerede et batteri fra samme producent liggende, kan du sandsynligvis bruge det. Mange producenter arbejder nemlig med de såkaldte systembatterier, der kan bruges på tværs af deres værktøjer – hvis blot de har samme spændingsklasse.
Når du køber en dyksav fra Davidsen, vil der ofte medfølge en standardklinge, som du kan bruge til at save i træ. Skal du arbejde i andre materialer, vil det være nødvendigt at tilkøbe en anden klinge.
Klingen skiftes typisk ved at du dykker saven, afmonterer den gamle klinge med en unbrakonøgle og sætter den nye klinge i.
I den vedlagte brugsvejledning står der hvordan du udskifter klingen. Mange producenter har også videoer som viser hvordan du gør.