Isolering af loft: Kan det betale sig?

Hvis du vil spare penge på varmeregningen, er en af de bedste ting du kan gøre at isolere loftet. Investeringen mindsker forbruget betragteligt, og så kan du få tilskud til projektet. Bliv klogere på hvor meget du kan spare ved at isolere loftet, hvad det koster, og hvornår det kan betale sig.

isolering-af-loft-med-granulat

Hvilke fordele er der ved at isolere loftet?

Den åbenlyse fordel er selvfølgelig at du får en mindre varmeregning.

Hvad du måske ikke har tænkt over, er isoleringen også mindsker kuldenedfald og træk, og om sommeren undgår du at boligen bliver overophedet.

Isoleringen nedbringer desuden boligens CO2-udslip. Alene ved at isolere loftet er det ikke ualmindeligt at opnå en CO2-besparelse på over 1.000 kg om året.

Når det kommer til at isolere loftet, er der altså andre fordele end den økonomiske besparelse.

Hvor meget kan du spare ved at isolere loftet?

Det kommer an på flere ting:

Isoleringens tykkelse

Jo tyndere den eksisterende isolering er, desto mere vil du kunne spare ved at isolere loftet. Normalt siger man at isoleringen skal være 300-400 mm tyk for at holde på varmen.

I mange ældre parcelhuse er isoleringen dog kun 100 mm tyk, og det betyder at der i disse boliger er en stor økonomisk gevinst at hente ved at isolere loftet.

Varmekilde

Opvarmer du boligen med olie eller naturgas? Så er der flere penge at spare ved at isolere loftet end hvis du har fjernvarme eller træpillefyr.

Det hænger sammen med at jo mere du betaler for den varme du bruger, desto større vil besparelsen også være i kroner og øre når varmeforbruget mindskes.

Udgifter til isolering

Det giver sig selv at jo mindre det koster at få isoleret loftet, desto hurtigere vil du også tjene investeringen hjem igen.

Hvis du kan få isoleret loftet for 20.000 kroner i stedet for 60.000 kroner, vil du fx tjene pengene hjem tre gange hurtigere.  

isolering af loft med fiberglas

En af måderne hvorpå du kan nedbringe udgifterne til isolering af loftet, er ved at udføre arbejdet selv frem for at få en professionel håndværker til at gøre det for dig.

Det er dog ikke alle former for isolering du kan udføre selv. Du må fx godt lægge isoleringsbatts, men hvis du skal have blæst isoleringsgranulat ud over loftet, skal du overlade arbejdet til et isoleringsfirma.

Prisen for at få isoleret loftet afhænger også af hvilket loft der er tale om. Hvis loftet ikke er fladt, vil det fx være dyrere og mere besværligt at få det isoleret, og derfor vil det i sidste ende tage længere tid at tjene investeringen hjem igen.

Derudover spiller det en rolle hvilken stand den eksisterende isolering har. Er isoleringen i forvejen krøllet eller fugtig, skal den udskiftes, og så bliver projektet dyrere.

Eksempel på besparelse

Rockwool har beregnet hvor meget du kan spare ved at isolere loftet. I beregningen har man taget udgangspunkt i en bolig på 150 m2 fra 1970’erne, som opvarmes med et ældre gasfyr.

Under disse forudsætninger vil det koste 33.600 kroner at få isoleret loftet, og den årlige besparelse bliver 5.200 kroner.  

besparelse ved at isolere loftet

Det betyder at investeringen allerede har tjent sig hjem igen efter 6-7 år.

Derudover opnås en årlig CO2-besparelse på 1.345 kg.

Konklusionen er altså ikke til at tage fejl af: Har du et uudnyttet loftsrum som ikke er efterisoleret, kan det godt betale sig at isolere loftet.

Selvom isoleringen koster flere tusinde kroner, er pengene hurtigt tjent hjem igen, og gør du brug af fx bygningspuljen, bliver investeringen endnu mere fordelagtig.  

Vil du finde ud af hvor meget du kan spare ved at isolere loftet, anbefaler vi at du tager fat i en energikonsulent, som kan beregne hvor stor besparelsen bliver.

Hvad koster det at isolere loftet?

Prisen for at isolere loftet består af materialeomkostninger plus arbejdsløn.

Materialeomkostningerne afhænger af hvilken form for isolering du vælger. Hvis du vil have en håndværker til at udføre isoleringen, er det billigst at vælge isoleringsgranulat som fx papirisolering, træfiberisolering eller perlite.

Hvis du derimod selv vil stå for isoleringsarbejdet, vil du spare mere ved at vælge isoleringsbatts af fx mineraluld eller stenuld.  

Hvad arbejdsløn angår, er der store regionale forskelle. Fx koster en tømrer i hovedstadsområdet over 25 % mere end en tømrer i Jylland. Det viser en opgørelse på byggetilbud.dk:

timeløn for tømrer

Kilde: Dagens byggeri

Det er dog ikke altid bedst at vælge den billigste håndværker du kan finde. Tillid spiller også en rolle, og ved at vælge en håndværker du kender eller har fået anbefalet af andre, vil du føle dig mere tryg i processen.

Tip: Sådan får du den mest effektive loftsisolering

Når du isolerer loftet, er det bedst at lægge to lag med fx 100 mm isolering end et lag med 200 mm isolering.

Ved at lægge to lag isolering vil de lappe ind over hinanden, og det betyder at kulden har sværere ved at slippe igennem, og at varmeforbruget dermed bliver mindre.

De to lag isolering skal lægges så de er forskudt i forhold til hinanden – også kaldet forbandt.

Kildehenvisninger:

Ebbesen Kim (2017, 06. februar). Book en jyde og spar penge. Lokaliseret d. 20. september 2022 på https://www.dagensbyggeri.dk/artikel/93798-book-en-jyde-og-spar-penge

Rockwool.dk. Få inspiration til din energirenovering. URL: https://www.rockwool.com/dk/raadgivning-og-inspiration/boligejer. Hentet: 20. September 2022.

Kjerumgaard Casper og Gusta Clasen (2019, 25. november). Isolering af uudnyttet loft. Lokaliseret d. 20. september 2022 på https://www.bolius.dk/isolering-af-uudnyttet-loft-16498