6 gode råd hvis du vil have et bålsted i haven

Et bålsted i haven spreder hygge og stemning og kan bruges til at tilberede mad. Inden du anlægger et bålsted, er der dog nogle ting du skal tænke over.

bon-fire bålsted

1.    Vælg det rigtige bålfad

Et bålfad er ikke bare et bålfad.

Bålfade fås nemlig i forskellige størrelser, udformninger og materialer.

Spørgsmålet er bare: Hvad skal du vælge? Hvor stort skal bålfadet være? Og betyder det noget om der er et hul i bunden?

Det korte svar er selvfølgelig at du skal gå efter et bålfad i god kvalitet.

Men hvad vil det egentlig sige?

Jo, det er ret enkelt. Helt konkret er der tre ting du skal have for øje:

  • Størrelse: Jo større bålfadet er, desto flere gløder og mere varme vil du få. Derfor er det en god ide at vælge et bålfad der ikke er alt for lille.
  • Højde: Sørg for at bålfadet har en god højde, så flammerne ikke får fat i græsset eller sveder terrassen af.
  • Sikkerhed: Det er vigtigt at bålfadet står stabilt på underlaget. Derfor skal det have solide ben.

Og ja, der skal være et hul i bunden – så kan bålet nemlig få ilt. Uden ilt vil der dannes store mængder røg, og regnvand vil ikke kunne løbe af (og det gider du ikke, vel?).

2.    Tænk over placeringen af bålstedet

Det næste du skal tænke over, er hvor du vil placere bålstedet.

Det gælder specielt hvis du vælger et traditionelt anlagt bålsted – for så kan du ikke bare lige flytte det.

anlagt bålsted

Et bålfad derimod kan nemt flyttes fra et sted til et andet.

Og så giver det en god kastevarme som det hedder… hvilket gør det behageligt at sidde ved.

Så hvor er det bedst at placere bålstedet?

Tja, mange anlægger det bagerst i haven, men det anbefaler vi ikke.   

Hvorfor?

For så er der mindre chance for at du får det brugt.

Derfor: Placer bålstedet tæt på huset – fx i forlængelse af terrassen.

Så virker det langt mere overkommeligt at tænde op i bålet på en almindelig hverdagsaften.

Hvilket leder os til det næste punkt…

3.    Gør bålet nemt at gå til

Hvis du vil have flere spontane hyggestunder omkring bålet, gælder det om at fjerne de gnidninger som kan spænde ben for projektet.

Kort sagt skal bålet være så nemt at gå til som muligt.

Der skal altså ikke være en masse forhindringer for at komme i gang…

… for så vil begejstringen hurtigt blive afløst af tanker som:

”Nej, det er alt for besværligt. Lad os vente til en anden dag. Måske i weekenden”.

Eller: ”Det kan vi ikke nå. Det tager alt for lang tid at skulle lave pandekagedej nu. Vi skal jo også op i morgen.”

Derfor er det bedst hvis alt er klar på forhånd.   

Hav fx altid en skål med snobrødsdej stående i køleskabet.

Eller stil en spand med småbrænde frem, så bålet er lige til at tænde op i.

spand med brændestykker

Det er små ting som disse der i sidste ende afgør hvor meget du får brugt dit bålsted.  

4.    Sørg for at sikkerheden er i orden

Nu skal vi snakke sikkerhed.

Fakta er nemlig at brandvæsnet hvert år må rykke ud til cirka 300 brænde forårsaget af grill, bål og bortkastet aske.

Derfor er det vigtigt at du følger beredskabsstyrelsens retningslinjer for bål.

De er heldigvis ikke så komplicerede:

  • Brug kun rent, tørt træ. Det giver også langt mindre røg.  
  • Lad være med at tænde op i bålet når der er kraftigt blæsevejr.
  • Tænd op med papir eller optændingsblokke, ikke brandfarlige væsker som fx benzin eller sprit.

Derudover gælder det selvfølgelig om at bruge din sunde fornuft.

Placer fx ikke bålstedet tæt på tørre planter og andre ting der nemt kan brænde.

Og så er det vigtigt at du ikke forlader bålet før det er ordentligt slukket (hav gerne en spand vand eller en brandslukker stående i nærheden, så du kan reagere hurtigt hvis det skulle gå galt).

Vil du vide mere om hvordan du håndterer bål med omtanke?

Så har Beredskabsstyrelsen lavet en folder med gode råd og vejledning.

Du kan downloade folderen her.

5.    Overvej hvilket tilbehør du har brug for

Vil du lave mad over bål, behøver du ikke begrænse dig til snobrød og skumfiduser.

Faktisk åbner bålstedet op for et hav af kulinariske oplevelser.

Det kræver blot at du har det rigtige tilbehør.

Vidste du fx at du kan lave bragende gode popcorn med en poptop?

Eller at du med en Dutch Oven kan tilberede alt fra pizza til lasagne?

Hvis du ikke gider købe alt tilbehøret enkeltvis, kan du få en såkaldt basispakke, som indeholder de ting du skal bruge for at komme i gang (som fx bålfad, gryder og pander).

Du kan selvfølgelig altid købe mere udstyr henad vejen… men så er du i hvert fald i gang.

Her er udvalg af det tilbehør du finder i vores onlineshop.

  • Grillriste
  • Snobrødspinde
  • Gryder med låg
  • BBQ-pander
  • Bålgrill

Vil du i gang med at lave anderledes mad over bål, er der altså masser af muligheder.

Det er bare med at kaste sig ud i det.

6.    Skab gode siddepladser omkring bålet

Når først der er tændt op i bålet, kan der hurtigt gå mange timer med grin og gode snakke i flammernes skær.

Derfor er det selvfølgelig vigtigt med behagelige siddepladser.  

Til at sidde på kan du fx bruge:

  • Træstubbe
  • Afbarkede træstammer
  • Bænke
  • Lave havestole

Har du et anlagt bålsted, er det en gode ide at placere siddepladserne, så de skærmer af for vinden.

Det vil altså sige at hvis der er vestenvind, bør du placere siddepladserne vest for bålet.

Så får du ikke røg i hovedet.