Beskæring af hæk med motorsav: Det skal du vide

Overvejer du at beskære din hæk, men er du ikke helt sikker på hvordan du gør? I denne artikel lærer du at beskære din hæk med et resultat du kan være stolt af. Du bliver også klogere på hvornår det er bedst at beskære den – dette er nemlig ikke helt ligegyldigt.

Hæk med himmel i baggrunden

En kan beskæres hvis den er meget bred eller høj

Hvad er forskellen på at klippe og beskære din hæk?

Klipning af hækken

Trimmer du hækken med en hækkesaks eller en hækkeklipper, er der tale om en klipning. Det er ikke nær så omfattende at klippe hækken som at beskære den, men hvis du ikke er omhyggelig, vil den komme til at se skæv ud. Du skal klippe hækken cirka 1-2 gange om året.

Beskæring af hækken

Ved beskæring af hækken skæres en del af højden eller bredden af – typisk med en motorsav. Beskæring er en krævende opgave, men med det rigtige udstyr kan du godt gøre det selv.

Hvorfor skal du beskære din hæk?

Det kan der være flere grunde til, men ofte vil man beskære hækken fordi den er blevet for bred eller for høj.

Her er fordelene ved at beskære hækken:

•    Beskæring giver en sundere hæk fordi der efterfølgende dannes nye skud.

•    Du får en bedre udsigt. Bor du i et naturskønt område, vil en beskæring af hækken give udsyn til det smukke landskab, og samtidig får haven lys og luft.

•    Hækken bliver pænere at se på. Hvis din hæk bliver for bred, vil den midterste del nemlig ikke få lys nok, og det kan give bladløse grene.

•    En stor og bred hæk kan vælte eller blive skæv. Derfor kan beskæring af hækken nogle gange være nødvendigt for at redde den, og undgå at skulle plante en ny.

•    Beskæring kan også give hækken en ny form.

Hvornår skal du beskære din hæk?

Du kan i princippet beskære din hæk året rundt, men det bedste tidspunkt afhænger af hvilken type hæk der er tale om.

Her er en oversigt der viser hvornår det er bedst at beskære de forskellige hæktyper:

•    Buksbom – maj/august
•    Bøgehæk – februar/marts
•    Ligusterhæk – januar/februar
•    Takshæk – april/maj
•    Lærkehæk – december/februar
•    Tjørnehæk – januar/februar
•    Ahornhæk – oktober/november
•    Dværgmispel – februar/marts
•    Thujahæk – juli

Fordelen ved de hæktyper der skal beskæres om vinteren, er at de smider bladende i efteråret. Derfor er det nemmere at komme til når hækken skal klippes, og der vil også være færre blade og grene der skal rives sammen og køres væk efterfølgende.

Klipning af hæk med hækkeklipper

Ved at beskære hækken om vinteren vil den sætte nye skud i foråret og se flot ud når sommeren melder sin ankomst.

Det er dog ikke alle hæktyper der tåler beskæring om vinteren. En Thujahæk beskæres fx bedst om sommeren – i juli eller august.

Hvilket udstyr skal du bruge til at beskære din hæk?

Når du skal beskære din hæk, er det ikke nok med en hækkeklipper.

Hækkeklipperen er velegnet til at trimme hækken, men når du skal ind og have fat i de tykke grene, kommer den til kort.

Til beskæring af hækken anbefaler vi i stedet at du bruger en motorsav. En motorsav kan klare selv de tykkeste grene og er derfor det bedste valg når du skal i gang med at beskære hækken.

Til de mindre tykke grene kan du bruge et såkaldt ørnenæb. Et ørnenæb klipper dog – i modsætning til en motorsav – ikke grenene over af sig selv, men kræver at du lægger kræfter i.

Hvordan beskærer du din hæk med en motorsav?

Det er vigtigt at du klipper din hæk rigtigt, da du ellers risikerer at den går ud, eller ikke sætter nye skud igen.

Nogle hæktyper – som fx bøg, taks og tjørn – tåler hård beskæring. Det vil sige at du kan beskære tæt ind til stammen uden at hækken tager skade.

Gartner med motorsav

En ligusterhæk – som er en af de hæktyper der vokser hurtigt – kan tåle at du klipper den næsten helt ned til stammen.

Hvis du derimod har en buksbomhæk eller en tujahæk, skal du passe på med at beskære den for hårdt. Så risikerer du nemlig at den ikke danner nye skud.

Her er vores bedste råd til beskæring af hækken:

•    Klip hækken, så den er tykkere forneden end foroven. På den måde vil den nemlig være mere robust, og kunne modstå vægten af sne om vinteren. Hvis hækken er tyndere forneden end foroven, risikerer du at den vælter sammen.

•    Bruger du en elektrisk motorsav, skal du passe på at du ikke kommer til at kappe ledningen over. Vil du helt slippe for dette problem, anbefaler vi at du bruger en motorsav med batteri eller benzin.

•    Sørg for at iføre dig sikkerhedsudstyr inden du går i gang med beskæringen. Et par skærebukser, en hjelm med visir og et par gode sikkerhedssko mindsker risikoen for ulykker betragteligt. Hvis din motorsav har et støjniveau på over 85 dB (A), anbefaler Arbejdstilsynet desuden at du ifører dig høreværn.

•    Klip hækken nedefra og op. Gør du det omvendt, vil de afklippede grene og kviste være i vejen når du kommer til den nederste del af hækken.

•    For at sikre at du klipper hækken lige, er det en god ide at sætte en pind i jorden i hver ende af hækken og spænde en snor ud imellem. Så har du noget af klippe ud fra. Vi anbefaler at du placerer snoren et stykke højere end den ønskede sluthøjde, og gradvist sætter den ned efterhånden som arbejdet med at beskære hækken skrider frem.

•    Klip kun toppen og en af siderne det første år. Vent 1-2 år med at klippe den anden side.

Når du har beskåret hækken, vil den se nøgen ud, men efter noget tid vil den begynde at sætte nye skud.

Har du ikke mulighed for at beskære hækken selv, er der mange firmaer som tilbyder at gøre det for dig.

Ved at lade en fagperson stå for beskæringen er du sikker på at det bliver gjort ordentligt. Du undgår fx at hækken blive skæv.

Foretrækker du at gøre det selv, har vi alt det udstyr du skal bruge - både motorsave og sikkerhedsudstyr.