Indretning af stue: 5 gode råd

Stuen er et af de rum der anvendes mest, og derfor kan det godt betale sig at bruge noget tid på indretningen. I denne artikel får du 5 gode råd til indretning af stuen.

indretning af stue

Tænk over belysningen

Når du skal indrette stuen, har valget af belysning stor betydning for hvordan rummet opleves. Med den rigtige belysning kan du for eksempel skabe ro og harmoni eller tilføje varme og hygge.

I stuen er det en god ide at blande forskellige former for belysning da rummet normalt har flere funktioner. Der er både behov for et generelt lys der oplyser hele stuen, og lys der giver stemning og atmosfære.

Derfor er det en god ide at placere lamper forskellige steder i stuen. Ved sofagruppen kan du for eksempel have en gulvlampe, mens en væglampe fungerer godt til et læsehjørne. Har du et spisebord i stuen, bør du vælge et fokuseret, nedrettet lys – som for eksempel en pendel.

Husk også at tænke over valget af lyskilde. Vær især opmærksom på pærens farvetemperatur, lysstyrke og farvegengivelse – faktorer der alle har betydning for hvilket lys pæren udsender. Et varmt lys kan for eksempel give stuen en hyggelig atmosfære.


Brug maling til at give stuen karakter


Går du med planer om at fornye stuen, er maling af væggene måske ikke det første du tænker på. Men ved at bruge vægfarver rigtigt, kan du puste nyt liv ind i stuen og ændre rummets karakter.

Mange bruger en hvid farve til væggene og lader møbler og gardiner bidrage med farverne. Hvid er et sikkert farvevalg, der kan få stuen til at virke større end den egentlig er. Derfor egner hvid sig især til små rum med begrænset dagslys eller mørke gulve.

Du behøver dog ikke at holde dig til de neutrale farver. Stærke farver kan med fordel bruges til at fremhæve bestemte områder af stuen – som for eksempel et møbel. Omvendt kan de også bruges til at flytte fokus væk fra de områder du ikke ønsker skal have opmærksomhed.

Vil du have en stue der virker rolig og harmonisk, skal du gå efter farver i samme nuance, hvorimod kontrastfarver kan bruges til at skabe liv og dynamik. Stærke kontraster fungerer dog bedst hvis du anvender en enkel og minimalistisk indretningsstil. I en stue med meget rod, kan kontrastfarver nemlig få rummet til fremstå kaotisk.


Overvej placeringen af sofaen


Sofaen er typisk det møbel der optager mest plads i stuen, og derfor er det vigtigt at tænke over dens placering. Hvis du placerer sofaen i den ene ende af rummet uden nogen møbler til at give modvægt i den anden ende, kan rummet nemt komme til at virke ubalanceret. Derfor er det en god ide at tage placeringen af de andre møbler med i dine betragtninger når du indretter stuen.

Mange vælger at placere sofaen op ad en væg, men der kan være mange grunde til at eksperimentere med andre løsninger. Har du en stor stue, kan du for eksempel skabe en mere intim atmosfære ved at flytte sofaen væk fra væggen og rykke møblerne tættere sammen. Dette er samtidig en god måde at få rummet til at virke større og bryde med de traditionelle rammer for indretningen af stuen, så der skabes et anderledes og spændende udtryk.

Når du skal indrette stuen, bør du også sikre dig at der er fri bevægelighed igennem rummet, så du ikke skal manøvre dig omkring møblerne for at komme igennem. Tænk derfor gerne over hvordan du kan skabe gangveje der kan fungere som vejvisere.


Indret stuen med opbevaringsplads


Stuen kan med fordel indrettes med reoler og hylder til opbevaring. Har du en stor stue, kan du opdele den i mindre rum ved at benytte åbne reoler. I en lille stue er det derimod en god ide at anvende væghylder, så pladsen i rummet udnyttes bedst muligt. Vær ikke bange for at vælge hylder der går hele vejen fra gulvet til loftet.  

Når du skal indrette hylden, bør du sikre at der er godt med luft mellem de enkelte elementer, så den ikke kommer til at virke for kompakt. Det er også en god ide at placere de tungeste genstande nederst og de letteste genstande øverst. På den måde skabes et roligt og afbalanceret udtryk, der virker behageligt for øjet.


Skab hygge med en brændeovn


En brændeovn spreder varme og hygge og fungerer derfor godt i stuen. Husk dog på at brændeovnen tager opmærksomhed på grund af sin store størrelse, og dette skal du tage hensyn til i din planlægning. Det er for eksempel en god ide at placere sofagruppen i den modsatte ende af rummet for at skabe balance og tyngde.

Har du en lille stue, er det en fordel at vælge en pejs som kan indbygges i væggen, så den ikke optager unødig gulvplads. En indbygningspejs bidrager også til et enkelt og stilrent udtryk, der passer godt ind i den moderne stue.

Husk at en brændeovn af sikkerhedshensyn skal placeres i god afstand fra brændbare materialer. Der er ikke noget facit for hvad afstande må være til brændbare materialer - det afhænger nemlig af den enkelte brændeovn. Derfor skal du kigge på specifikationerne for ovnen.

I stedet for at bruge en traditionel brændeovn kan du overveje at indrette stuen med en pillebrændeovn. En pillebrændeovn bruger træpiller og giver en bedre kontrol over temperaturen i rummet. Til gengæld får du ikke den samme hygge som med en brændeovn