Facade

Valg af facadebeklædning

Står du overfor en renovering af facaden? Eller skal du bygge nyt? Mulighederne for facadebeklædning er mange, og det kan være svært at beslutte, hvilken facadebeklædning, der passer bedst til netop dine ønsker og behov. Der er fordele og ulemper ved dem alle, og du bør overveje såvel det æstetiske udtryk som vedligeholdelse og holdbarhed.


Den vedligeholdelsesfri facade

Med fibercement er mulighederne uendelige. Fibercementplader kommer i mange former og farver, så der er gode muligheder for at finde noget, der falder i din smag. Ønsker du eksempelvis et trælook, kan du få brædder af fibercement, som har struktur som træ, men som ikke kræver den samme vedligeholdelse. Du kan også få dem helt glatte, som kan give et mere råt udtryk.

Fibercement er nemt at montere, vejer ikke meget, er brandhæmmende og tåler det nordiske vejr. Til gengæld kan en plade ikke repareres og må derfor udskiftes, hvis den går i stykker. Du vil derfor kunne opleve en farveforskel på de gamle og den nye plade.

Fibercementpladerne bliver produceret af forskellige firmaer, så måske du kender dem som Cembrit, Cedral eller Etex Nordic plader.

Cembrit planker
Fibercement planker
Lyse mursten
Flot murstenshus
Brogede mursten

Den traditionelle facade

I Danmark er der stor tradition for at bygge huse i mursten. Murstenshuse vil derfor ofte passe ind i de fleste omgivelser, og vil ikke skille sig enormt meget ud. Tegl, som det også kaldes, er gode til at dæmpe støj, holde på og afgive varme og fugt, uden at tage skade af det.
Til gengæld kan du risikere, at murstenen frostsprænger, hvilket kræver en udskiftning af den enkelte sten. Det er forholdsvis enkelt, men det kan være svært, at finde en sten, der passer præcis ind i farven.

Ønsker du at ændre hele facadens udtryk kan du vælge at pudse den murede facade. Det giver gode muligheder for en efterfølgende behandling med kalk eller maling. Du kan ligeledes få forskellige udtryk, alt efter hvilken puds, du vælger. Til gengæld skal du være opmærksom på, at en pudset facade kræver mere vedligeholdelse end en blank mur uden puds.

Den lette facade

Træbeklædningen er ikke lige så populært som mursten i Danmark, men mange skure, garager og andre tilbygninger har en træbeklædning. Det giver et flot, nordisk udtryk, men kræver en del vedligeholdelse, da du ellers risikerer råd og svamp i træet.

Der findes mange forskellige typer af træ, som kan bruges til beklædning af din facade. Trykimprægnereret træ er et oplagt valg, men du kan også vælge træsorter med et højt indhold af olie. Det kunne eksempelvis være teaktræ. Disse træsorter giver et eksklusivt udtryk, men er også et dyrere alternativ.

Du bør overveje, om brædderne skal være formalede eller om du selv ønsker at male dem. Du kan enten vælge at overfladebehandle dem med maling, træbeskyttelse eller olie. Under normale omstændigheder skal en træfacade behandles hvert femte til tiende år.

Træbklædning
Hyggeligt træhus
Træskur

Den naturlige facade

Med en facade af naturskifer får du en facade af et 100% rent naturmateriale. Naturskiffer består af mange forskellige mineraler, og udvindes direkte af jorden på samme måde som eksempelvis granit. Ofte forbindes skifer med tag, da materialet anvendeligt som tagdækningsmateriale og har været brugt til dette i mange hundrede år. Når naturskifer anvendes som facadebeklædning er det ofte med et lille overlæg – i modsætning til tagkonstruktioner, hvor overlægget er noget større. Dette gør det til en mere økonomisk løsning i forhold til skifertag.

Får overblik over produkter og muligheder


Har du brug for hjælp?

Så kontakt vores kundeservice, eller din lokale Davidsen afdeling. Vi stiller vores faglige ekspertise til rådighed, og hjælper dig med at finde en løsning der matcher dit behov.

Del dit byggeprojekt med os på #BygMedDavidsen