Hvad er en faskine?

En faskine er en beholder som graves ned i jorden. Beholderen indeholder småsten eller letklinker.

Når det regner, siver regnvandet ned i faskinen, hvorfra det langsomt ledes ned i undergrunden – uden om kloaksystemet.

Faskinen kan både optage regnvand fra taget og terrassen. Den må dog IKKE bruges som depot for spildevand – kun regnvand.

Vær opmærksom på at faskiner findes i forskellige størrelser. Det er vigtigt at du vælger en faskine der passer til tagets eller terrassens areal, og jordbundens evne til at bortlede vand. Mere om det senere.

oversvømmet vej

En faskine aflaster kloaksystemet, så det ikke svømmer over. Fra faskinen synker regnvandet stille og roligt ned i undergrunden

Derfor er en faskine en god ide

Fordelene ved at etablere en faskine er til at få øje på:

  • Aflaster kloaksystemet, så risikoen for oversvømmelser mindskes. Det er især i områder hvor kloaksystemet er underdimensioneret i forhold til den mængde regnvand faskinen modtager, at det kan betale sig at installere en faskine
  • Er billigere end at skulle koble regnvandet til kloaksystemet, da du slipper for at skulle have en autoriseret kloakmester til at lægge kloakrør og grave brønd ned. Den økonomiske gevinst vil især kunne mærkes hvis der er tale om et område hvor det er vanskeligt og dyrt at installere en faskine.
  • Er godt for miljøet. I stedet for at regnvandet bare siver ned i kloaksystemet og ledes videre ud i havet, synker det i grundvandet. Det vil sige at mængden af grundvand stiger, så der er mere rent vand til fremtidige generationer

I nogle tilfælde kan kommunen kræve at spildevand og regnvand adskilles. Og så kan en faskine være et glimrende – og ofte billigere - alternativ.

Valg af faskine – her er 3 ting du skal være opmærksom på

Det er vigtigt at du vælger den rigtige faskine. Du skal også undersøge om det overhovedet giver mening at installere en faskine – eller om der er alternative løsninger som passer bedre.

Her er tre gode råd til valg af faskine:

  • Sørg for at faskinen har den rigtige størrelse i forhold til jordtypen, tagets areal og fyldet i faskinen. Det er ret kompliceret at beregne den korrekte størrelse, så her kan det være en god ide at søge professionel hjælp og vejledning.
  • Vælg en aflang faskine. Regnvand vil nemlig sive ind gennem siderne, så jo større arealet af de lodrette flader er, desto mere effektiv vil faskinen være.
  • Tjek at jorden ikke er for leret. Det er bedst hvis den består af grus og sand. Leret jord kræver nemlig et stort udgravningsarbejde og kan betyde at faskinen ikke virker som den skal.

Er en faskine den rigtige løsning?

En faskine er ikke altid den rigtige løsning. Det afhænger bl.a. af hvilken jordbund der er tale om, og hvor højt grundvandet ligger.

Som sagt må jorden ikke være for leret. Få foretaget en jordbundsprøve inden du etablerer faskinen, så du kan få den dimensioneret korrekt – og dermed undgå skader på huset.

Du skal også tjekke at grundvandet ikke ligger for højt. Er det tilfældet, kan vandet ikke sive ind i faskinen fra bunden og siderne.

Du kan tjekke hvor højt grundvandet ligger ved at grave et hul på 1 meter. Hvis der samler sig vand i hullet, er det et tegn på at grundvandet ligger for højt.

Hvis det viser sig at en faskine IKKE er den rigtige løsning, kan du overveje andre alternativer. Det kunne fx være en regnvandstønde.

En regnvandstønde har følgende fordele:

  • Opsamler regnvand, som du kan bruge til at vande have, vaske bilen og rengøre havemøblerne. Ved at genbruge regnvand vil den samlede vandregning bliver mindre
  • Aflaster kloaksystemerne, så der er mindre risiko for at de svømmer over når der kommer kraftige regnskyl.
  • Regnvand indeholder ikke ligeså meget kalk som det vand der kommer ud af vandhanen – derfor er det bedre for planterne

Ulempen er selvfølgelig at regnvandstønden er synlig. Det er en faskine ikke.

Der findes heldigvis regnvandstønder med et diskret udtryk, som falder godt ind i havmiljøet.

Placering af faskine – her er hvad du skal vide

Det er vigtigt at du finder den rigtige placering til din faskine.

Men hvordan gør du lige det?

Her er nogle retningslinjer:

  • Vælg et område med fald væk fra huset. Faldet er med til at sikre at regnvand kan løbe væk fra husets sokkel, så der ikke opstår fugtskader.
  • Vær opmærksom på at der gælder en række afstandskrav i forhold til naboer, vandløb, drikkevandsboringer, osv. Disse skal du have styr på før du installerer faskinen
  • Find et område nær en regnvandsbrønd. Her skal faskinen nemlig tilkobles.
  • Husk at faskinen ikke må opsamle mere regnvand end den kan bortlede.

Faskinen skal etableres i frostfri dybde - altså minimum 75 centimeter nede i jorden. Du må godt installere faskinen selv - men du må ikke tilslutte den. Det skal du have en autoriseret kloakmester til.

Vær også opmærksom på at faskinen kræver jævnligt tilsyn. I forbindelse med eftersynet af faskinen er det vigtigt at du fjerner blade, jord og sand fra sandfanget. Dette skal gøres cirka en gang om året.

Nyttige ressourcer

http://www.laridanmark.dk/dimensionering-af-lar-anlaeg/31582 (afstandskrav, beregning af jordbundens nedsivningsevne, m.m.)

Køb din faskine hos Davidsen

Har du brug for at bortlede regnvand, kan en faskine være den rigtige løsning. I vores sortiment finder du både faskiner og regnvandskassetter.

Vi leverer alle hverdage, og du kan enten købe online med levering til døren – eller bestille til afhentning i et af vores byggemarkeder.

Husk at du skal give kommunen besked inden du etablerer den nye faskine. Kommunen skal nemlig give tilladelse til at du kan nedsive tagvand. I den forbindelse kan det være nødvendigt at indsende tegninger og anden dokumentation.