Hvad er mørtel? Og hvad bruges det til?

Mørtel består af en blanding af vand, sand og et bindemiddel - som kan være enten kalk, cement eller en kombination af de to.

Mørtel bruges bl.a. når der skal mures op. Her er det mørtlen der udfylder mellemrummene mellem murstenene, og binder dem sammen.

Mørtel bruges også til pudsning af murstensfacader. Her kan man enten vælge grovpuds eller tyndpuds - afhængig af formålet.

weber multipuds

Endelig bruges mørtel til at reparere ødelagte fuger mellem mursten. Ødelagte fuger kan give fugtproblemer og føre til at murstenene nedbrydes hurtigere.

Derfor er det vigtigt at skaderne udbedres løbende.

Hvilke typer mørtel findes der?

Kalkmørtel

Kalkmørtel fremstilles ved at blande brændt kalk med vand og sand.

Kalkmørtel er blevet brugt siden middelalderen og ses især i ældre byggerier fra før 1950’erne.

I dag bruger man bl.a. kalkmørtel når der skal lægges et flisegulv indenfor. Her blandes kalkmørtlen med cement og sand eller fint grus, og spartles på.

Kalkmørtel benyttes også til at istandsætte bevaringsværdige huse.

Fordelen ved at bruge kalkmørtel er at murværket kan ånde, så man undgår problemer med fugt og skimmelsvamp. Mørtlen er også fri for skadelige stoffer.

Kalkmørtel begynder at hærde når kalken kommer i kontakt med luften.

Kalkmørtel der indeholder hydraulisk kalk - det vil sige kalk som stammer fra kalksten med et lerindhold på mere end 6 % - hærder når det kommer i berøring med vand.

Cementmørtel

Cementmørtel indeholder - som navnet antyder - cement som bindemiddel. Derved opnås en meget stærk mørtel. Mørtlen er dog ikke så tæt at vanddamp ikke kan trænge igennem.

I dag bruger man stort set altid cementmørtel når der skal opføres nyt murværk. Cementmørtel benyttes også når der skal foretages en omfattende fugtrenovering af kælderen. Her vil man starte med at rense ydervæggen og udfylde huller og ujævnheder med cementmørtel.

Vær opmærksom på at cementmørtel størkner hurtigt ind. Det har selvfølgelig den fordel at arbejdet går hurtigere. Ulempen er dog at der opstår et stort spild.

Derudover kan murstenene ikke genanvendes, da mørtlen er så stærk at den er umulig at slå af.

Cementmørtel størkner når der tilsættes vand.

KC-mørtel

KC-mørtel indeholder både kalk og cement som bindemiddel.

Blandingsforholdet mellem kalk og cement har betydning for hvilke egenskaber mørtlen har. Jo mere cement der tilsættes, desto stærkere bliver mørtlen.

Du kan få forskellige typer KC-mørtler. Den hyppigst anvendte mørtel er den såkaldte 50/50/700 KC-mørtel. Den består af 50 dele kalk, 50 dele cement og 700 dele sand.

KC-mørtel bruges til en lang række formål:

  • Opmuring
  • Fugning
  • Udvendig og indvendig puds
  • Tegltage
  • Sokkelpuds

KC-mørtel kaldes går kalkcementmørtel.

Valg af mørtel - her er hvad du skal vide

Om du skal vælge den ene eller den anden mørtel, afhænger af hvad du skal bruge den til.

Skal du reparere gammelt murværk, anbefaler vi at du bruger samme type mørtel som den der allerede er anvendt mellem fugerne. Så får du det bedste resultat.

Er du i tvivl om hvilken mørtel der er anvendt, kan du sende en prøve ind til Teknologisk Institut. Så kan de analysere den for dig.

Hvis du skal bygge nyt, har du lidt friere tøjler. Som nævnt vil man dog typisk bruge cementmørtel eller KC-mørtel.

Her er det dog vigtigt at du tager hensyn til hvordan murværket skal overfladebehandles.

Skal du fx kalke facaden, duer det ikke at bruge en KC-mørtel. Her skal du i stedet have fat i en ren kalkmørtel.

Vælg derimod en KC-mørtel hvis murværket skal males med cementpulvermaling eller silikatmaling. Bruger du en kalkmørtel, vil malingen nemlig hæfte dårligt.

Kort sagt: Det er ikke helt ligegyldigt hvilken mørtel du vælger. Faktisk skyldes mange byggeskader at der er anvendt den forkerte mørtel.

Derfor: Er du det mindste i tvivl om hvilken mørtel du skal bruge, anbefaler vi at du tager fat i en fagperson, som kan rådgive dig.

Blanding af mørtel - sådan gør du

Du kan enten blande din egen mørtel eller købe en færdigblandet mørtel.

Her er det selvfølgelig nemmest at købe en færdigblandet mørtel. Så skal du nemlig kun tilsætte vand.

Vælger du i stedet at blande mørtel fra bunden, er det vigtigt at du benytter det rigtige blandingsforhold. Er der tale om cementmørtel, vil du typisk skulle bruge 1 del cement og 8 dele mørtel.

Du kan blande mørtlen op i en murerspand - altså en stor balje.

blanding af mørtel i murerspand

Køb mørtel hos Davidsen

Skal du i gang med at mure, pudse eller reparere murværk, er det vigtigt at du vælger den rigtige mørtel.

I vores sortiment finder du flere forskellige slags mørtler - bl.a. almindelig bakkemørtel, universalmørtel, hæftemørtel og cementpuds.

Bestil i dag - og få leveret lige til døren, eller afhent i en af vores butikker, som du finder i hele landet.