Sådan bruger du silikatmaling

Skal du male facaden, eller ønsker du at give de indvendige vægge et kalkmat udtryk? Silikatmaling kan både bruges inden- og udendørs, har en god holdbarhed og giver et råt og rustik udtryk. Det er dog ikke alle overflader der kan males med silikatmaling, og bruger du malingen forkert, risikerer du at skulle lave arbejdet om.

Silikatmaling

Silikatmaling danner ikke en film på overfladen, men trænger dybt ind i underlaget.

Hvad er silikatmaling

Velegnet til facader og ydervægge

Silikatmaling er en maling der indeholder vandglas som bindemiddel. Vandglas bidrager til en lang levetid og sikrer at alger, mos og andre mikroorganismer har svært ved at trives på den malede overflade. Dette – kombineret med at malingen er diffusionsåben – gør den velegnet til facader og ydervægge.

INFO: At malingen er diffusionsåben, betyder at den tillader underlaget at ånde, så fugt kan komme ud. Dette er afgørende for at forebygge fugtskader, herunder skimmelsvamp.

Kan bruges indendørs

Silikatmaling kan også bruges indendørs og er – på grund af sine diffusionsåbne egenskaber - især velegnet til rum der er udsatte for fugtpåvirkninger, som fx kældre, badeværelser og køkkener.

Vær opmærksom på at silikatmaling kan være tilsat akryl. Dette er ikke i sig selv et problem, men hvis malingen indeholder bare lidt for meget akryl, vil den være mindre diffusionsåben, og derfor er der risiko for at fugt sætter sig bag malingen.  

Anvendes på fx mursten, beton og mineralpuds

Det er også værd at nævne at silikatmaling kun kan anvendes på tørre, rene og mineralske underlag som mursten, beton og mineralpuds. Bruger du den på organiske materialer som træ og gips, vil malingen skalle af. Derfor er det nødvendigt først at bruge en silikatgrunder, som sikrer en god vedhæftning.

Silikat vs. kalkmaling

I modsætning til almindelig maling danner silikatmaling ikke en film på overfladen, men trænger dybt ind i underlaget. Dette er med til at give et kalklignende udtryk. Sammenlignet med kalkmaling holder silikatmaling dog længere og smitter ikke af. Til gengæld er den længere om at tørre.

Prismæssigt koster silikatmaling ca. 115 kroner per liter. Der kan dog være penge at spare ved at købe større mængder. Skal du bruge 20 liter maling, er det altså billigere at købe to bøtter af 10 liter end fire bøtter af 5 liter.

Silikatmaling

Silikatmaling kan kun bruges på mineralske underlag.

Hvilke fordele har silikatmaling?

Der er mange gode grunde til at bruge silikatmaling:

 • Kan bruges i vådrum. Når du bruger silikatmaling, vil fugt ikke kunne trænge ind bag malingen – fugten kan kun komme ud indefra.
 • Den giver en vejrbestandig, slidstærk og vandafvisende overflade og egner sig derfor godt til udendørsbrug.
 • Den fås i mange farver. Derfor er der rig mulighed for at sætte dit eget personlige præg på den malede overflade. I vores sortiment finder du blandt andet farverne grå, gul og blå.
 • Den er nem at påføre. Du kan bruge både pensel, malerrulle og sprøjtepistol. Dog er det nødvendigt at male vådt-i-vådt for at få et pænt resultat.
 • Malerudstyr kan rengøres med vand og sæbe. Du behøver altså ikke at bruge terpentin eller penselrens som det fx er tilfældet med oliebaseret maling.
 • Giver en flot kalklignende overflade, der til forveksling ligner almindelig kalkmaling.
 • Kan med fordel bruges indendørs fordi den ikke er skadelig for indeklimaet. Malingen indeholder fx ikke opløsningsmidler og er derfor en af de sundeste malinger på markedet.
 • Alger og mos har svært ved at trives på en overflade der er malet med silikatmaling. Det skyldes som nævnt at malingen indeholder vandglas, der giver den en høj pH-værdi.

Hvilke ulemper har silikatmaling?

Silikatmaling har følgende ulemper:

 • Kan kun bruges på rene, tørre og mineralske underlag som beton, puds, mursten og eternit. Anvendes malingen på ikke-mineralske underlag som fx træ eller plastik, skal der først anvendes en silikatgrunder. En silikatgrunder indeholder mineralske stoffer, som sikrer at malingen hæfter.
 • Silikatmaling er ætsende. Derfor er det meget vigtigt at du ifører dig handsker og beskyttelsesbriller inden du går i gang med malerarbejdet, og sørger for at dække ordentligt af. Kommer malingen i kontakt med fx fliser og glas, vil disse overflader blive matte i udtrykket.
 • Malingen giver en porøs overflade, som er svær at vaske af. Derfor egner silikatmaling sig ikke til overflader der kræver hyppig afvaskning, som fx køkkenvægge.
 • Kan ikke anvendes på overflader der er malet med andre typer maling. Er der i forvejen malet med plastmaling, kan du altså ikke påføre et lag silikatmaling ovenpå. I stedet skal den gamle maling fjernes, og overfladen skal rengøres grundigt.
 • Det er vigtigt at malingen omrøres grundigt under brug for at undgå skjolder på overfladen.

Beregn hvor meget maling du skal bruge

Inden du køber silikatmaling, er det en god ide at beregne hvor meget du har brug for. På malerbøtten kan du altid se hvor langt malingen rækker. Hvis du bruger Skalflex Silikatmaking, kan du beregne hvor meget du skal bruge via en beregner.

Tjek om du kan bruge silikatmaling

Som nævnt kan silikatmaling kun bruges på mineralske underlag. Inden du går i gang med at male, skal du altså undersøge hvilket materiale underlaget består af. Hvis overfladen allerede er malet, skal du tjekke hvilken maling der er brugt. Hvis der ikke i forvejen er brugt en silikatmaling, bliver du nødt til at rense overfladen helt af.

Silikatmaling

Start med en silikatgrunder før du maler, så sikrer du dig en god vedhæftning.

Reparer skader og rengør overfladen

Er der huller og ujævnheder på den overflade der skal males, skal disse udbedres. Det er også nødvendigt at rengøre overfladen grundigt da malingen ellers vil hæfte dårligt. Udendørs kan du bruge en kost til at fjerne spindelvæv og andet løstsiddende skidt, mens alger skal fjernes med et middel til grønne belægninger som for eksempel Neutralon, der er godkendt af Miljøstyrelsen. Vi anbefaler også at du giver overfladen en gang grundrens for at fjerne fedt og smuds.

Brug en silikatgrunder

Det er vigtigt at bruge en silikatgrunder for at sikre en god vedhæftning – dette gælder især hvis overfladen består af et ikke-mineralsk underlag som fx træ, gips eller plastik, eller hvis underlaget et stærkt sugende (som det fx er tilfældet med porebeton og kalkholding puds).

Grunderen skal enten blandes med vand eller iblandes malingen. Det er vigtigt at følge blandingsforholdet på emballagen for at opnå et tilfredsstillende resultat. Vi anbefaler også at du ifører dig handsker og beskyttelsesbriller da grunderen er stærkt ætsende, og derfor ikke må komme i kontakt med huden.

Silikatmaling

Start med en silikatgrunder før du maler, så sikrer du dig en god vedhæftning.

Mal med silikatmaling

Skal du male indendørs, er det vigtigt at dække af inden du går i gang. Det kan du gøre med afdækningstape og afdækningsplast.

Hvis du skal male udendørs, er det en god ide at tjekke vejrudsigten på forhånd. Der skal helst være udsigt til tørt vejr uden for meget sol for at få det bedste resultat. Det er også vigtigt at overfladen er tør inden du påfører det første lag maling. Har du lige vasket facaden ren med vand, kan det altså være nødvendigt at udskyde malerarbejdet til den efterfølgende dag.

Når du maler med silikatmaling, skal du sørge for løbende at røre i malerspanden for at sikre at malingen ikke bliver heterogen og danner skjolder. Silikatmaling skal tørre i cirka 12 timer før du kan påføre næste lag, og der går typisk flere uger inden malingen er gennemtør. Til gengæld skal overfladen ikke genbehandles foreløbigt.

Silikatmaling har nemlig en god holdbarhed, og der vil typisk gå 15-20 år før det igen er tid til at finde malerudstyret frem. Holdbarheden afhænger dog af hvor grundig du er med forarbejdet – derfor er det vigtigt at rengøre, affedte og grunde overfladen inden malingen påføres. Når du skal male overfladen igen, er det bedst at bruge en silikatmaling, men i langt de fleste tilfælde kan du også male med akryl- eller alkydmaling.

Rengøring og vedligeholdelse

Når du skal rengøre en facade der er malet med silikatmaling, kan du bruge et miljørigtigt middel til grønne belægninger. Påfør midlet og lad det virke i cirka to dage inden du vasker det af med en højtryksrenser. Sæt ikke højtryksrenseren på fuldt tryk da det kraftige tryk kan beskadige muren. Som alternativ til en højtryksrenser kan du bruge en haveslange og en skrubbebørste.