Man skelner mellem facademursten og bagmursten.
Facademursten er opbygget af to lag. Når du skal bygge en facademur, er det vigtigt at fylde hulrummet mellem for- og bagmuren ud med isolering.
Den forreste mur vil være synlig når huset er færdigbygget, hvorimod bagmuren ikke kan ses, men giver stabilitet i konstruktionen. De mursten der bruges til facaden, er derfor ofte flottere og med flere detaljer end dem der bruges til bagmuren.
Det er værd at nævne at bagmuren ikke nødvendigvis behøver at være lavet af mursten, men i et fuldmuret eller dobbeltmuret hus vil den altid være det.
Selvom mursten til bagmuren ikke er synlige udefra, er det vigtigt at kvaliteten er i orden. Husk at mursten til bagmuren skal kunne bære vægten af tagkonstruktionen.
Når du skal vælge mursten, er det en god ide at have både farve og størrelse med i dine overvejelser.
I 1960érne og 1970érne var gule mursten meget udbredte, hvorimod mange murstensvillaer fra 1920érne og 1930érne blev opført i røde mursten.
I dag er de gule og røde mursten på tilbagetog, mens mere jordnære farver vinder frem. Det gælder fx:
Er du i tvivl om hvilken farve du skal vælge, kan du lade dig inspirere af husene i nabokvarteret, men vær opmærksom på at lokalplaner og servitutter kan indeholde krav til hvilke mursten du må vælge.
Du kan finde lokalplaner for dit område på kommunens hjemmeside eller ved at kontakte teknisk forvaltning, som vil kunne hjælpe dig. Du kan også prøve Plandata.
For at tjekke om der er servitutter på ejendommen, kan du bruge tinglysning.dk.
Det kommer an på hvor store de er, og hvilken bredde fugerne har.
En standardmursten måler 228 x 108 x 54 mm, hvilket betyder at du med 12 mm brede fuger skal bruge 63 mursten pr. m2.
Da der vil være et naturligt spild, anbefaler vi dog at du regner med 66 stk. pr. m2.
Når du skal beregne hvor mange mursten du skal bruge til hele facaden, skal du altså gange facadens areal med 66.
Eksempel: Hvis facaden har et areal på 6 m2, skal du bruge 396 mursten.
En murstensfacade er nem at rengøre. Skidt, snavs og alger kan i de fleste tilfælde fjernes med vand.
Her er det bedst at bruge en haveslange – en højtryksrenser kan nemlig ødelægge murstenene.
Der er ikke noget facit for hvor tit du skal rense muren, men vi anbefaler at du vasker den ned minimum en gang om året.
Det kan godt være at murværket ikke ser særlig beskidt ud, men pollen, støv og forurening samler sig nemt på overfladen.
Vil du have et fingerpraj om hvor beskidte murstenene er, kan du kigge på vinduerne, som vil være lige så beskidte som murstenene.
Der er stor forskel på hvad mursten koster. Det skyldes at der findes mange forskellige størrelse, typer og sorteringer.
Prisen starter typisk ved 3-4 kr. per mursten, men kan godt løbe op i 55 kr. per sten hvis du vælger de dyre.
Vil du have billige mursten, kan du vælge sten som er engoberet. Det betyder at de er overfladebehandlet, hvilket er en mindre omkostningstung proces end hvis de skal gennemfarves.
Udviklingen indenfor engobering har betydet at mursten fås i mange flere forskellige prisklasser end for bare 10 år siden.
Ulempen ved engoberede mursten er at de er mindre modstandsdygtige overfor vind og vejr. Derfor kan der godt kan komme afskalninger og kantskår.
For at beregne en samlet pris for murværket skal du gange forbruget af mursten med prisen per mursten.
Lad os fx sige at du skal bruge 66 mursten pr. m2, og at stenene koster 4 kr. pr. stk. Det betyder at prisen pr. m2 løber op i 264 kr.
Hvis stenene derimod koster 55 kr. per sten, bliver prisen 3.630 kr. pr. m2.
Har du brug for mursten, kan du købe dem igennem Davidsen – nemt og hurtigt. En stor del af vores mursten skal bestilles til afhentning i en af vores butikker. Udvalgte sten kan dog købes med levering til adresse.
I vores sortiment finder du bl.a. mursten fra Strøjer Tegl, som producerer både bæredygtige mursten, blødstrøgne mursten, bagmursten og specialmursten. Du finder også mursten fra Randers Tegl.
Er du medlem af Klub Davidsen, kan du spar 10 % procent på udvalgte mursten.