En sålbænk er det fremspring som monteres under vinduets karm.
Formålet med en sålbænk er at lede regnvand væk fra huset, så der ikke opstår fugtskader. Den udgør dog også et dekorativt element, da den giver vinduerne en pæn afslutning.
En sålbænk kan være lavet af forskellige materialer. På mange parcelhuse fra 50’erne og 60’erne er sålbænken støbt i beton eller lavet af skifer.
Omvendt har murstenshuse typisk en muret sålbænk, der matcher husets stil. Her ligger murstenene med den korte side udad, så de rager ud over ydermuren. På den måde kan regnvand løbe bort.
Det er vigtigt at du vælger en sålbænk der er lavet slidstærke materialer, som holder til vind og vejr.
Det kunne fx være:
Derudover skal sålbænken have et diskret udtryk som harmonerer med resten af huset.
Her er det vigtigt at du tjekker lokalplaner og servitutter inden du bestiller din nye sålbænk. Der kan nemlig være specifikke krav til hvordan den må se ud.
Du kan tjekke servitutter på tinglysning.dk og lokalplaner på kommunens hjemmeside eller Plandata.
Husk også at der er forskel på hvordan de forskellige sålbænke skal vedligeholdes - alt afhængig af hvilket materiale de er lavet af.
Eksempel: Vælger du en sålbænk af skifer, er det en god ide at imprægnere overfladen umiddelbart efter montering. På den måde vil den være mere afvisende overfor vand og snavs - og pletter fra regnvand vil have sværere ved at sætte sig.
En muret sålbænk kræver ikke nogen overfladebehandling. Det er dog nødvendigt at reparere ødelagte sten og udbedre eventuelle revner med spartel- eller fugemasse. Er sålbænken i meget dårlig stand, kan det være nødvendigt at udskifte den med en ny.
En sålbænk i stål eller aluminium kræver ikke nogen egentlig vedligeholdelse.
Det er vigtigt at sålbænken monteres forsvarligt og sidder ordentligt fast.
Der er ikke nogen regler om at du skal have en håndværker til at sætte den op - så har du hænderne skruet godt på, er der ikke noget i vejen for at du gør det selv.
En sålbænk i skifer kræver fx hverken skruer eller beslag at sætte op. Den skal blot fastgøres med fliseklæb.
Her er hvordan:
Vælger du en muret sålbænk, er det dog en god ide at få en murer til at udføre arbejdet, så du er sikker på at det bliver gjort rigtigt.
Har du brug for at lægge to sålbænke i forlængelse af hinanden, kan du lave en såkaldt bladsamling. En bladsamling er en skjult samling, hvor sålbænkene lapper over hinanden. Skifer sålbænke kan også forlænges ved at støde dem op imod hinanden.
En sålbænk kræver som udgangspunkt ikke meget vedligeholdelse. Vi anbefaler dog at du efterser den mindst en gang om året - gerne inden vinteren melder sin ankomst.
Når du går sålbænken efter, skal du tjekke at den sidder ordentligt fast. Der må heller ikke være revner og sprækker, som fugt kan trænge igennem. Er der ødelagte sten, skal de enten udskiftes eller repareres.
Har du planer om at hulmursisolere huset, er det vigtigt at du gennemgår sålbænke og murværk for fejl inden isoleringsarbejdet påbegyndes.
Er der tale om et træhus med en sålbænk af træ, skal du være opmærksom på at sålbænken er særligt udsat. Derfor er det vigtigt at du behandler den med træbeskyttelse.
Træbeskyttelsen beskytter mod vind og vejr, så sålbænken holder længere.
Vælger du en sålbænk i skifer, kan overfladen med tiden blive grå og trist at se på. For at bibeholde det naturlige udtryk anbefaler vi at du behandler sålbænken med klinkeolie.
Klinkeolien gør også sålbænken nemmere at rengøre.
Uanset hvilken sålbænk du vælger, skal du sørge for at rengøre den med jævne mellemrum. Her er det vigtigt at du får undersiden med. Edderkopper har det nemlig med at sætte sig under sålbænken. Du kan fjerne spindelvæv med en blød børste.
Bliver sålbænken angrebet af alger, skal du fjerne dem med vand og en børste eller et godkendt algemiddel. Alger gør sålbænken grim at se på. De kan dog også være et tegn på at der er fugt i murværket.
Trænger de gamle sålbænke til at blive skiftet ud? I vores sortiment finder du sålbænke i materialer som skifer, aluminium og stål.
Alle vores sålbænke giver en flot afslutning og lukker effektivt mellemrummet mellem vinduet og facadebeklædningen.