6 grunde til at vælge et trægulv

  • Bringer naturen ind i boligen og skaber et autentisk udtryk med liv og sjæl. Selvom der findes flere gulvtyper der til forveksling ligner træ i overflade og struktur, er der ikke noget som slår et ægte trægulv.
  • Der findes mange forskellige træsorter, hvilket gør det muligt at få det udtryk du ønsker. Vil du fx have et gulv med mange, tydelige årringe, kan du vælge lærk. Er du mere til et lyst gulv med mørke knaster, er et fyrretræsgulv det oplagte valg. Og vil du have et mørkt trægulv der emmer af sjæl og charme, er sorter som valnød og røget eg værd at kigge nærmere på.
  • Kan afhøvles og nedslibes. Det vil sige at når gulvet er slidt, kan du friske det op – i stedet for at udskifte alle plankerne. Du kan sagtens slibe gulvet selv. Skal det afhøvles, bør du dog overveje at få en fagperson til at gøre det for dig.
  • Har en lang levetid. Med den rigtige pleje og vedligeholdelse kan trægulvet holde i flere generationer. Selvom det er forholdsvis dyrt, skal prisen altså holdes op imod den forventede levetid. Og så vil prisforskellen i de fleste tilfælde udlignes.
  • Det er muligt at behandle gulvet med olie, sæbe eller lud. Dermed kan du selv bestemme om det skal have et blankt eller mat udtryk. Du kan selvfølgelig også male gulvet i en farve efter dine ønsker. På den måde kan du give rummet et andet udtryk eller få det til at virke større end det egentlig er.
  • Gulvet føles varmt og behageligt at gå på, og der er mulighed for at installere gulvvarme hvis du ønsker det. Ved at få lagt gulvvarme kan du slippe for synlige radiatorer, hvilket får rummet til at virke mere enkelt. Ulempen er at det kan tage længere tid at opvarme gulvet end hvis der er tale om klinker. ​​​​​​​

Valg af trægulv – her er hvad du skal tænke over

Det kan være lidt af en opgave at finde det helt rigtige trægulv, da der er mange muligheder at vælge imellem.

Her er seks ting som du skal have med i dine overvejelser når du skal vælge trægulv:

  • Find ud af om det skal være et plankegulv eller parketgulv. Med et plankegulv vil du tydeligt kunne se aftegningerne og strukturerne i træet, hvilket giver en mere autentisk fornemmelse. Ulempen er at gulvet kan give sig når luftfugtigheden ændrer sig. Et parketgulv har den fordel at det kan lægges i forskellige mønstre – fx som et sildebensgulv. Der er også mindre risiko for at det revner – til gengæld vil aftegningerne ikke træde så tydeligt frem.
  • Tænk over hvordan gulvet skal se ud. Skal det bidrage med glød og varme, er det fx en god ide at gå efter mørke træsorter som kirsebær, wenge eller valnød. Omvendt vil lyse træsorter som ask, birk, bøg og ahorn fungere godt i et rum der virker mørkt - fx på grund af dårligt lysindfald. Også plankernes længde og bredde har indflydelse på hvordan det færdige gulv kommer til at se ud. Brede planker får gulvet til at virke enkelt og minimalistisk. Smalle planker skaber et mere traditionelt udtryk.
  • Overvej om du vil have en blød eller hård træsort. I rum der udsættes for meget trafik og slid – som fx køkken, bryggers eller børneværelse – er det en god ide at vælge hårde træsorter som eg, ask eller valnød. Med bløde træsorter som fx fyr eller Douglas kan der nemlig dannes trykmærker fra skarpe genstande som fx stiletter. Derfor egner bløde træsorter sig bedre til rum der ikke udsættes for så meget slid - som fx soveværelset.
  • Beslut om du vil have et massivt trægulv eller et gulv hvor hver planke består af flere lag - et ikke-massivt trægulv. Fordelen ved et massivt trægulv er at det er næsten uopslideligt. Ulempen er at det nemmere kan slå revner. Det er også dyrere end et gulv der ikke er massivt.
  • Vær opmærksom på hvilken overfladebehandling plankerne har fået. Overfladebehandlingen har betydning for hvor ofte du skal vedligeholde gulvet, hvordan det ser ud, og hvor modstandsdygtigt det er overfor snavs og slitage. Mange trægulve leveres ubehandlede - på den måde kan du selv bestemme om du vil vedligeholde det med sæbe, lud, olie, voks eller lak.
  • Tag stilling til hvordan gulvet skal lægges inden du køber det. Det er nemlig ikke alle gulve der kan lægges på samme måde. Bærende gulve kan bestå af brædder, planker eller parketbrædder. Svømmende gulve kan være parketstave eller klods- og lamelgulve.

Vedligeholdelse af trægulve – det skal du vide

Uanset hvilket trægulv du vælger, er det vigtigt at du overfladebehandler det regelmæssigt med enten sæbe, lud, olie eller lak. Her er det ikke helt ligegyldigt hvilken behandling du vælger:

  • Sæbe passer godt til gulve i fyr og gran. Sæbebehandlingen giver en lys og blød overflade, men beskytter kun i nogen grad imod skidt og snavs. Behandlingen skal gentages flere gange om året.
  • Olie giver en lys overflade og fremhæver træets naturlige åretegninger. Olien kan dog indeholde opløsningsmidler, som kan være sundhedsskadelige at indånde. Et olieret trægulv har en moderat slidstyrke og en åben overflade, som gør det forholdsvist nemt at reparere ridser. Oliebehandlingen skal gentages hvert femte år.
  • Lak beskytter mest effektivt imod slid og gør gulvet nemt at rengøre. Du kan vælge imellem lak med et blankt, halvblankt eller mat udtryk. Ulempen ved et lakeret trægulv er at det er svært at pletreparere, da lakken forsegler træet. Med et lakeret gulv kan småridser derfor heller ikke rejse sig igen. Lakbehandlingen skal gentages hvert femte eller tiende år. ​​​​​​​

Følg altid producentens anvisninger for hvordan du skal behandle gulvet.

Husk at ludbehandling af gulvet ikke kan stå alene. Her skal du altså supplere med en sæbe- eller oliebehandling efterfølgende.

Hvor kan du lægge trægulve?

Du kan lægge trægulve i stort set hele huset. Dog ikke vådrum som fx badeværelse eller bryggers med afløb. Her vil vand kunne ødelægge gulvet og skabe problemer med fugt.

Vil du have trægulve i køkkenet, er det vigtigt at du vælger en hård træsort som fx eg eller valnød. Køkkenet er nemlig et af de rum der udsættes for mest slid.

trægulv eg

Du skal desuden sørge for at vedligeholde gulvet rigtigt. Spilder du vand, så tør det op med det samme. På den måde undgår du at det trænger ned i træet. Det samme gælder med spildte madvarer. Får de lov at ligge på gulvet i længere tid, kan de misfarve træet – og så kan det være nødvendigt at slibe gulvet for at få det pænt igen.

I rum hvor der står en vaskemaskine, bør du overveje en ekstra gang om du vil have et trægulv. Hvis der står en vaskemaskine i rummet, kan gulvet nemlig blive ødelagt hvis den bliver utæt, og vandet siver ud på gulvet.

Er der tale om et trægulv med udgang til udendørsarealer som fx en terrasse, er det en god ide at lægge måtter ved udgangen, så du undgår ridser og mærker i gulvet. Især de bløde træsorter kan hurtigt komme til at se grimme ud hvis de ikke behandles forsigtigt.

Nogle vælger at få trægulve i størstedelen af boligen. På den måde skabes der en rød tråd igennem huset, så det virker sammenhængende og harmonisk.

Andre nøjes med trægulve i de store opholdsrum som fx stuen, hvor der ofte bliver tilbragt meget tid.

Hvad koster et nyt trægulv?

Det er svært at svare helt præcist på. Det kommer nemlig meget an på hvilken træsort du vælger.

Et trægulv er dog typisk dyrere end andre gulvtyper - men prisen svinger utrolig meget. Du kan sagtens få et trægulv til 250-300 kroner per kvadratmeter, men de fås også til priser der er mange gange højere.

Vil du have et billigt trægulv, kan du fx kigge efter træsorter som eg og ask, der er meget udbredte. Træsorter som valnød og merbau ligger omvendt i den dyre ende, da de er mere sjældne.

Parketgulve med tre stave er også meget overkommelige i pris. Plankegulve er en smule dyrere. Og sildebensgulve ligger i den højeste ende af prisskalaen.

sildebensgulv

Husk at du skal sammenligne prisen per kvadratmeter for at få et retvisende billede af hvad dit nye gulv kommer til at koste. Der er kan nemlig være forskel på hvor store plankerne er.

Sørg også for at medregne eventuelle udgifter til montering af gulvet. Her kan du spare en god sjat penge hvis du kan lægge gulvet selv. Skal du etablere et sildebensgulv, som er et af de sværeste gulve af lægge, kan du eventuelt overveje at få en professionel til at vise dig hvordan du gør – og så selv færdiggøre arbejdet.

Vælger du at få en tømrer eller professionel gulvmand til at lægge gulvet for dig, kommer prisen an på flere ting. Tager vi igen sildebensgulvet, må du forvente at det tager en del tid at lægge – og at udgifterne til arbejdsløn derfor er højere end hvis der er tale om et klikgulv.  

Køb dit nye trægulv hos Davidsen og pust nyt liv i boligen

Et trægulv tilfører boligen et levende og autentisk udtryk, som spreder varme og hygge i de kolde vintermåneder.

I vores sortiment finder du både plankegulve, parketgulve og sildebensgulve. Flere af vores trægulve er nemme at lægge, da plankerne blot skal klikkes sammen.

Vælg mellem træsorter som fyr, eg og ask.