Tidligere fandtes der både sparepærer, halogenpærer, glødepærer og LED-pærer. Det er ikke længere tilfældet. I dag er alle pærer med LED. Det skyldes at både glødepærer, sparepærer og halogenpærer er blevet udfaset.
Fordelene ved LED-pærer er:
Der er ikke som sådan nogen ulemper ved at vælge LED-pærer. Du skal dog være opmærksom på at farvegengivelsen kan være dårlig. Derfor er det en god ide at kigge efter den såkaldte Ra-værdi, der er et udtryk for hvor godt farverne gengives. Det naturlige lys har en Ra-værdi på 100. Til sammenligning har mange LED-pærer kun en Ra-værdi på 80. Der findes dog også LED-pærer med en Ra-værdi på 99.
Det er vigtigt at du vælger elpærer der passer til lampens fatning.
Her er de mest almindelige typer fatninger:
Derudover skal du tage stilling til hvilken farvetemperatur lyset skal have - altså om det skal være varmt eller koldt. Farvetemperaturen måles i kelvin. Varmt lys har en farvetemperatur på 2.600-3.000 kelvin, mens koldt lys har en farvetemperatur på 4.500-10.000 kelvin. Er formålet at skabe hyggebelysning, skal du vælge pærer med et varmt lys. Omvendt fungerer høje kelvingrader godt til områder hvor det er vigtigt at man kan orientere sig. Det kan fx være i gangen eller entreen.
Husk at pærer også kan have et dekorativt formål. Derfor er det en god ide at tænke over om de skal se ud på en bestemt måde. Med de såkaldte globepærer - som du kan se på billedet nedenfor - kan du fx skabe en varm og indbydende atmosfære. Da pærerne har en synlig glødetråd, kan de samtidig bruges uden lampeskærm.
Med smart pærer kan du skrue op og ned for lysstyrken og justere farvetemperaturen, så du har det helt rigtige lys til anledningen.
Nogle smart pærer kan både styres med en app på din smartphone og med din stemme. Med nogle varianter kan du også oprette tidsplaner, så lyset tænder og slukker på bestemte tidspunkter. Smart pærer fås både til lamper med E27 og E14 fatning.
Vil du vide mere om intelligent belysning, har vi lavet et online univers, hvor du kan blive klogere på mulighederne.
Det kommer selvfølgelig an på hvilken pære du vælger - nogle bruger mere strøm end andre. Med beregneren nedenfor kan du regne ud hvad din elpærer koster at have tændt i 1 time. Du indtaster blot pærens elforbrug (i watt) og den pris du betaler per kWh.
Har du halogenpærer i dine nuværende lamper, kan du spare en god sjat penge ved at udskifte dem med de mere energibesparende LED-pærer. Du kan også kigge efter energimærket, som fortæller noget om hvor meget strøm pærerne bruger. Du får den største besparelse ved at vælge pærer med energiklasse A. Energistyrelsen anbefaler at du vælger LED-pærer med energiklasse D eller bedre.
I vores sortiment finder du både almindelige pærer, dekorationspærer og spots. Vi forhandler flere anerkendte mærker og tilbyder også de såkaldte smart pærer, så du kan styre lyset med din smartphone.