Mange tyer til den batteridrevne hækkeklipper når de skal klippe hæk. Og med god grund: Den giver en stor bevægefrihed, har et lavt støjniveau, og så er der ikke nogen ledning som du kan snuble over. Ulempen er at hækkeklipperen kan løbe tør for batteri imens du arbejder. Derfor er det en god ide at have et ekstra batteri liggende, som du kan skifte med. Du kan også lade batteriet op hver gang du har brugt det. Så er det klar til næste gang du skal klippe hæk. Batteriet skal typisk købes separat, men mange batterier er kompatible med andre maskiner og værktøjer indenfor samme mærke - hvis blot de har samme spændingsklasse. Nogle batterier kan endda bruges på tværs af flere mærker.
Det er en god ide at vælge batterier med en stor batterikapacitet. Kig efter hvor amperetimer (aH) batterierne har. Jo højere, desto bedre. Et batteri med 5.0 aH, vil altså holde længere end et batteri med 2.0 aH.
Har du ikke noget imod at skulle trække en forlængerledning hver gang du skal klippe hæk, kan du spare penge ved at vælge en hækkeklipper med ledning. Her skal du dog være opmærksom på at du kan komme til at kappe ledningen over imens du arbejder. Derfor er det vigtigt hele tiden at være opmærksom på hvor den er. Det er også en god ide at lade den hvile henover skulderen - så har du bedre styr på den.
Med en elektrisk hækkeklipper kan du arbejde ligeså længe du har brug for det - maskinen løber nemlig ikke tør for brændstof eller batteri. Samtidig er den støjsvag og har en lav vægt. Du vil derfor opleve at den er mere behagelig at arbejde med end en stor og tung benzindrevet hækkeklipper.
Har du en stor hæk der skal klippes, bør du overveje en hækkeklipper med benzinmotor. Med en benzindrevet hækkeklipper får du nemlig masser af kræfter, så du nemt kan klippe de tykke grene over.
Ulempen er at den er tung at bære rundt på, så skal du klippe en kraftig hæk, kan det være nødvendigt at holde pauser undervejs, så armene kan få lov af hvile.
Hækkeklipperen larmer også en del. Derfor er det en god ide at iføre dig høreværn når du arbejder. Arbejdstilsynet anbefaler at du bruger høreværn når lydniveauet kommer over 85 dB (A).
Vælger du en hækkeklipper med batteri, skal du være opmærksom på batterilevetiden. Batteriet skal helst kunne holde til en hel klipning, så du ikke skal oplade det undervejs. Det er også en fordel hvis batteriet er nemt at tage ud og sætte i igen.
Grentykkelse
Det er alfa og omega at hækkeklipperen er kraftig nok til at kunne skære grenene over. Jo kraftigere motoren er, desto tykkere grene kan hækkeklipperen klare. Det har også noget at sige hvor stor afstand der er mellem tænderne på sværdet. Er du i tvivl om hækkeklipperen passer til din hæk, kan du kigge på snitstyrken, som fortæller hvor tykke grene den kan klippe over. Eksempel: Er snitstyrken 25 mm, betyder det at hækkeklipperen kan klippe grene med en diameter på 25 mm.
Har du en høj hæk, er det en god ide at vælge en hækkeklipper med en stor sværdlængde. Jo længere sværdet er, desto nemmere vil det være at få de øverste grene med. Et langt sværd gør det også nemmere at klippe hækken lige. Sværdlængden ligger typisk på omkring 50-75 cm.
Det er en god ide at vælge en hækkeklipper der ikke er alt for tung - ellers kan det blive en hård omgang at klippe hækken. Hækkeklipperen skal dog også være kraftig nok til at den kan klippe grenene over. Derfor gælder det om at finde en balance mellem vægt og ydeevne. De fleste hækkeklippere vejer i omegnen af 2-3 kg. De lidt kraftigere modeller vejer 4 kg eller mere.
Mange hækkeklippere kommer med en række funktioner, som gør det nemmere og mere sikkert at klippe hækken.
Her er nogle eksempler:
Det er en god ide at overveje hvilke funktioner du reelt har brug for, så du ikke smider penge efter en hækkeklipper der kan mere end nødvendigt.
Mange har et bestemt mærke som de sværger til. Har du allerede værktøj og havemaskiner fra et bestemt nærke, kan det være en god ide at holde dig til det. Så kan du nemlig bruge det samme batteri til alle dine maskiner og dermed spare de penge det koster at købe et nyt.
I vores sortiment finder du hækkeklippere fra flere af de store producenter. Så er du vant til at købe Makita, Bosch, Ryobi eller Milwaukee, kan du sandsynligvis finde en hækkeklipper af samme mærke - både online og i vores butikker.
Har du ikke præference for et bestemt brand, anbefaler vi at du vælger en hækkeklipper fra en af de anerkendte producenter - så går du ikke helt galt i byen. Vælger du et godt mærke, får du en hækkeklipper som holder i mange år.
Har du en mindre hæk med tynde grene, kan du i mange tilfælde nøjes med en hækkesaks. Den giver også et pænere resultat, da grenene ikke bliver ligeså flosset som hvis de klippes med en motoriseret hækkeklipper.
Vil du have flere gode råd, kan du læse vores guide til klipning af hækken.
Her kan du se hvornår på året det er bedst at klippe og beskære din hæk - alt afhængig af hvilken type der er tale om.
En nyplantet hæk har lettere ved at blive angrebet af sygdomme som fx svamp end en ældre og mere veletableret hæk. Derfor er det vigtigt at du vedligeholder din hæk korrekt. I perioder med tørke skal du sørge for at vande den. Lad være med at vande ovenfra. Vand derimod ved roden.
Derudover kan du prøve at tiltrække nyttedyr som fx mariehøner, der gladeligt spiser fx bladlus, så de ikke hæmmer væksten. Lav brændestakke og bunker med grene og kvas, opsæt et fuglehus eller en fuglerede og plant blomster der naturligt tiltrækker insekterne. Det kan fx være honningurt eller morgenfruer. Jo bedre biodiversitet der er i haven, desto sværere vil bladlusene have ved at trives.
Er din hæk først blevet ramt at sygdomme, så fortvivl ikke. Det betyder ikke nødvendigvis at din hæk er i fare. En ældre hæk er fx typisk stærk nok til selv at bekæmpe bladlus. Men tager problemet overhånd, kan du bekæmpe bladlusene med et insektmiddel som du sprayer udover de berørte områder. Du kan også skylle dem væk med sæbevand.
Bliver din hæk angrebet af svamp, kan du - hvis problemet ikke er så stort - blot fjerne de berørte grene og blade. Er store dele af hækken ramt, kan det være nødvendigt at beskære den kraftigt.
Bladet skal slibes med jævne mellemrum, da det ellers bliver sværere at klippe grenene over. Har du ikke slebet en hækkeklipper før, kan du få det gjort hos en professionel. Det koster cirka 150-300 kroner.
Vil du gøre det selv - og dermed spare udgifterne til et værksted - skal du først afmontere klingen og smøre den ind i petroleum, så skidt og snavs fjernes. Puds så klingen med smergellærred, så overfladen bliver flot og skinnende. Vi anbefaler at du vælger smergellærred med korn 400. Til sidst slibes klingen med en slibesten eller fil. Her er det en god ide at spænde klingen fast i en skruetvinge, så den ikke rutsjer.
Står du overfor at skulle købe din første hækkeklipper? Eller kan den gamle bare ikke mere?
I vores sortiment finder du hækkeklippere til alle behov. Uanset om du skal klippe tykke grene eller blot trimme hækken, har vi en hækkeklipper der passer. Vælg mellem flere anerkendte mærker som Makita, Bosch, Ryobi og Stiga.
En stor del af vores hækkeklippere kan købes online. Udvalgte modeller sælges dog kun i vores butikker.
Køber du en batteridrevet hækkeklipper, skal du huske at tilkøbe batteri - medmindre du har et liggende i forvejen. Skal du arbejde steder hvor det er svært at komme til, kan du med fordel overveje en af vores stanghækkeklippere.
Se vores forskellige hækkeklippere ovenfor - eller kig forbi din lokale Davidsen. Her står vi parat til at hjælpe dig med at finde den rigtige hækkeklipper og dele ud af vores faglige viden.