Brædder i trykimprægneret træ er behandlet med en imprægneringsvæske som gør dem modstandsdygtige overfor vind og vejr. Derfor bruges de ofte til udendørs byggeprojekter som fx konstruktion af hegn, terrasser og skure.
Trykimprægnerede brædder anvendes normalt ikke indendørs da træet her ikke udsættes for de samme fugtpåvirkninger som udenfor. Skal du bruge brædder til indendørs byggeprojekter, kan du altså nøjes med at bruge ubehandlet træ.
Som alt andet udendørs træværk skal trykimprægnerede brædder overfladebehandles med fx træbeskyttelse eller maling - dog ikke i samme omfang som træ der er ubehandlet. Behandlingen udføres bedst i tørvejr, og det er vigtigt at fugtindholdet i træet højst er 15 %.
Når du skal købe trykimprægnerede brædder, er det bedst at vælge træ der er NTR-mærket. På den måde er du sikker på at de kemikalier der anvendes i imprægneringen, er godkendte af Miljøstyrelsen. Det vil bl.a. sige at de ikke indeholder krom, som ved længerevarende kontakt med huden kan fremkalde allergiske reaktioner.
Et godt alternativ til trykimprægneret træ er kompositbrædder, som består af en kombination af træ og plastik, som holdes sammen af et bindemiddel. Fordelen ved kompositbrædder er at de har mange års levetid og ikke kræver nogen vedligeholdelse. Samtidig har de en flot træstruktur, som giver et levende og naturligt udtryk. Du får altså mange af fordelene ved trykimprægneret træ, men uden ulemperne.
Lærketræ har en flot rødbrun farve og kan anvendes til en bred vifte af udendørs byggeprojekter som fx konstruktion af havemøbler, træterrasser, shelters, hegn, legehuse og hytter.
Fordelen ved lærketræ er at det har en lang levetid og en god holdbarhed, hvilket bl.a. skyldes at kernen af træet indeholder svampehæmmende stoffer, og har et højt indhold af harpiks, som beskytter mod bl.a. råd. Det betyder også at træt ikke skal overfladebehandles i samme omfang som fx gran- og fyrretræ, der normalt skal have træbeskyttelse en gang om året.
Det er almindeligt at anvende lærketræ ubehandlet, men hvis du undlader at overfladebehandle træet, vil det med tiden miste sin naturlige glød og udvikle en smuk patinagrå farve – ligesom det også kendes fra teaktræ. At brædderne ændrer karakter, er dog også et udtryk for at de mister deres styrke og holdbarhed, og derfor bør du overveje at behandle dem med olie. Dannes der skimmelvækst på overfladen, kan det normalt fjernes med trærens.
Lærketræ er som udgangspunkt nemt at arbejde med, men du skal være opmærksom på at det kan revne når du monterer søm og skruer. Derfor anbefaler vi at du borer for og holder en god afstand til enden af brædderne. Skal du bruge lærketræ som beklædning til facaden, er det vigtigt at du vælger brædder med den bedste sorteringsklasse da træet har en tendens til at vride sig.
Som navnet antyder, er høvlede brædder høvlet på alle fire sider, og er derfor helt fine og glatte. På grund af de afhøvlede sider er brædderne meget behagelige at arbejde med, og de fremstår normalt uden skævheder, hvilket giver et flot, stilrent udtryk.
Da brædderne allerede er høvlet, kan du også forvente et minimum af spild. Når du køber høvlede brædder, angives der ofte et høvlet mål og et uhøvlet mål. Vær opmærksom på dette inden du afgiver din bestilling, så du er sikker på at få brædder i den rigtige størrelse.
Hvis du ikke ønsker brædder med fine, glatte sider, bør du vælge uhøvlet træ som fx kalmarbrædder, der har et råt og autentisk udtryk, der emmer af charme og vildskab. Kalmarbrædder kan bruges til fx shelters og hytter, men er også velegnede til havehegn.
Brædder kan bruges til et hav af gør-det-selv projekter - både inde og ude. I vores sortiment finder du en bred vifte af både høvlet og uhøvlet træ, og du vil ofte kunne købe brædder til stærkt nedsatte priser. Vil du holde dig opdateret om vores priser og tilbud, er du velkommen til at tilmelde dig vores nyhedsbrev, som udkommer et par gange om ugen.