Fodlister skjuler sprækker mellem gulv og væg, så der skabes en flot overgang.
Fodlisterne har også en praktisk funktion: De beskytter nemlig væggen imod stød og slag – fx når du støvsuger eller vasker gulv.
Desuden forhindrer de at skidt og snavs samler sig i samlingerne imellem væg og gulv. Det er altså noget nemmere at gøre rent når der er opsat fodlister rundt langs gulvet.
Fodlisterne kan nemt limes, sømmes, eller skrues fast. Hvis overgangen mellem væg og gulv er jævn og ensartet, kan du fint lime dem fast, men ellers anbefaler vi at du fastgør dem med søm eller skruer. Du kan også bruge både lim og søm – så er du sikker på at de ikke falder af.
Skal du male væggene, er det en god ide at gøre det FØR du opsætter fodlisterne. På den måde får du et langt pænere resultat.
Fodlisterne skæres nemmest til med en kap-geringssav, som laver præcise 45-graders snit. Du kan dog også bruge en almindelig håndsav og en skærekasse.
Det er vigtigt at vælge fodlister som passer ind i bygningsstilen.
Eksempel: Skal du montere fodlister i en ældre bolig - fx en murmestervilla eller patriciervilla - vil de såkaldte almue fodlister være et oplagt valg.
De passer nemlig godt ind i en klassisk indretningsstil og er med til at give rummet karakter. Jo højere fodlisterne er, desto mere karakter bidrager de med. Høje fodlister beskytter også et større område af væggen.
Omvendt vil fodlister med rene linjer og få detaljer passe bedre ind i et moderne hus med en minimalistisk stil. De er også nemme at rengøre – i modsætning til fodlister med profiler.
Du kan både få fodlister i hvidmalet træ og ubehandlet træ.
Fordelene ved hvidmalede fodlister er følgende:
Fordelene ved fodlister i ubehandlet træ er følgende:
Da fodlisterne bidrager til det samlede helhedsindtryk i rummet, er det en god ide at gøre dig nogle tanker om hvordan de skal se ud.
Her er det især farven der er værd at tænke over. Hvid er det mest almindelige valg, men fodlister i træ kan som sagt males i hvilken som helst nuance. Du skal overveje om du vil have et harmonisk udtryk, hvor listerne går i ét med farverne på væggene. Eller om du vil skabe kontraster - og dermed give rummet et dynamisk udtryk.
I vådrum skal du være opmærksom på at træ kan blive ødelagt af fugt. Her er det altså en god ide at vælge fodlister i fx plastik i stedet.
I rum hvor væggen er skæv eller krummer, råder vi dig til at vælge de såkaldte flex fodlister - altså fodlister som nemt kan tilpasses krumningen.
Der er flere situationer hvor det kan være nødvendigt at udskifte de gamle fodlister.
Mangler du fodlister til dit næste byggeprojekt?
I vores sortiment finder du en bred vifte af fodlister i flere forskellige længder, tykkelser og bredder.
Fodlisterne kan bestilles online – eller til afhentning i en af vores butikker, som du finder i hele landet.
Er du medlem af Klub Davidsen, kan du spare 10 % på udvalgte fodlister.
Ikke medlem?
Så tilmeld dig i dag – det er gratis.
Som medlem får du en masse fordele: