En bajonetsav bruges til grove opgaver, hvor der ikke kræves et fint snit.
Det kan fx være:
Bajonetsaven er også velegnet til almindelige beskæringsopgaver som fx tilpasning af lægter, beskæring af træer og buske og afkortning af vandrør, dørkarme, m.m.
En bajonetsav har en lang, spids klinge, som gør det muligt at komme til de steder hvor andre save er for store.
Med en bajonetsav kan du arbejde i mange forskellige materialer.
Her er nogle eksempler:
Det er dog vigtigt at du vælger den rigtige klinge til opgaven. Som regel følger der en standardklinge til træ med, så skal du arbejde i andre materialer, er det nødvendigt at tilkøbe en anden klinge. Mere om det senere.
Bajonetsave med batteri
Giver en stor bevægefrihed og kan bruges hvor som helst, men sluger meget strøm. Derfor er det en god ide at have et ekstra batteri liggende og oplade det hver gang du har brugt det. De fleste bajonetsave på markedet er med batteri.
Bajonetsave med ledning
Løber ikke pludselig tør for strøm imens du arbejder, og er derfor god til længerevarende nedbrydningsopgaver hvor du skal være i gang i mange timer. Er også forholdsvis billig, men kræver at du har en stikkontakt i nærheden.
Der findes utrolig mange bajonetsave på markedet – og de har hver sine fordele og ulemper.
Her er nogle gode råd til at finde den helt rigtige bajonetsav:
Husk at det gælder om at finde en bajonetsav der passer til dine behov. Den behøver altså ikke nødvendigvis at opfylde alle kravene på listen her.
Som nævnt er det vigtigt at vælge den rigtige klinge til din bajonetsav. Der findes RIGTIG mange klinger at vælge imellem, så det kan godt virke som lidt af et virvar.
Helt overordnet kan man sige at du skal vælge en klinge der passer til den opgave du står overfor.
Der findes både klinger til træ og metal. Og så er der klinger der kan håndtere flere materialer – fx både træ OG metal.
Men selv en træklinge er ikke bare en træklinge. Skal du beskære træ med søm og skruer, er det fx en god ide at vælge en klinge der er beregnet til netop dette. Det vil sige en klinge der både kan skære i træ OG søm og skruer:
Lad os snuppe et eksempel mere. Lad os sige at du er murer og har brug for at tilskære hule mursten.
Her vil de fleste bajonetsavklinger IKKE holde længe. Derfor er det en god ide at vælge en klinge til netop den type opgaver. Det kunne fx være Bosch Hollow Brick bajonetsavklinge, som er en klinge der er lavet til at save i hule mursten.
Som du kan se, findes der klinger til helt specifikke formål – og det er vigtigt at huske på når du skal købe klinger. Vælger du den forkerte klinge, risikerer du nemlig at den knækker eller ganske enkelt må give op midt i arbejdet.
Det vigtige her er at du finder en klinge der passer til det materiale du skal skære i:
Under de enkelte klinger står der hvilke materialer de er beregnet til, så det er ret nemt at finde ud af.
Husk at klingerne giver forskellige snit. En finere klinge giver fx et pænere snit end en grov klinge – og omvendt.
En bajonetsav kan give alvorlige skader hvis du bruger den forkert. Derfor er det vigtigt at du følger de sikkerhedsanvisninger som producenten foreskriver i den medfølgende brugsvejledning.
Her er nogle gode råd til hvordan du undgår at komme til skade når du arbejder med bajonetsaven:
Til nedrivning er det en god ide at dele arbejdet op i mindre bidder. Så bliver opgaven mere overkommelig.
Mangler du en bajonetsav til nedbrydning og beskæring, har vi mange mærker at vælge imellem. Du finder fx bajonetsave fra Makita, Milwaukee, Bosch og Dewalt. Desuden har vi både bajonetsave med ledning og batteri.
Vælger du en batteridrevet bajonetsav - også kaldet en akku bajonetsav - skal du være opmærksom på om der medfølger batteri, eller om det skal købes separat. Ofte er det muligt at bruge et eksisterende batteri - hvis blot det har samme spændingsklasse som bajonetsaven, og kommer fra samme producent.