Tagpap bruges som tagbeklædning på beboelsesejendomme, legehuse, udeskure og meget mere.
Oprindeligt bestod det af en kerne af pap – deraf navnet. Men der var et problem med pap: Det optog fugt hvis overfladen blev brudt.
Derfor gik man over til at anvende polyesterfibre i stedet. Polyesterfibre har en række fordele sammenlignet med pap:
Omkring kernen af polyesterfibre er et lag bitumen, som er blandet med kunstgummi.
Tagpap kaldes også asfaltpap da den kunstgummi der bruges som bindemiddel, består af asfalt og syntetisk gummi.
I 1970’erne og 1980’erne havde tagpap et dårligt ry, da kvaliteten var dårlig. Derfor bøvlede mange med utætte tage.
Siden da er der heldigvis sket meget. Tagpap har i dag en langt bedre slidstyrke og holdbarhed.
Derudover er det nu muligt at få selvklæbende tagpap, som er nemmere og mere sikkert at montere. Selvklæbende tagpap er velegnet til fx redskabsskure og andre småbygninger.
Tagpap er et populært tagmateriale, som kommer med et væld af fordele.
Du kan i princippet bruge tagpap på alle type tage, men der kan være regler som gør at taget skal se ud på en bestemt måde i dit område. Det kan fx være bestemmelser i lokalplaner eller servitutter. Inden du går ud og køber tagpap, er det altså vigtigt at tjekke hvilke krav der stilles til dit tag.
Her er et eksempel på hvad der kan stå lokalplanen: ”Tage skal fremstå af matte tegl, skiffer, fibercementskifer, tagpap eller tagpap på lister. Tage må ikke fremstå af stålplader der ligner tegl”.
Lokalplanen kan være omfattende. Derfor er det en god ide at søge i dokumentet for at finde frem til de afsnit som omhandler tagpap (eller hvad du nu er interesseret i at vide mere om).
Der findes flere forskellige typer tagpap på markedet. Når du skal vælge tagpap, er det vigtigt at kvaliteten er i orden. Vi anbefaler at du kigger efter tagpap som indeholder SBS højpolymerbitumen. Det gør både taget mere robust, men også mere bøjeligt – hvilket giver en større arkitektonisk frihed. Tagpap med SBS højpolymerbitumen har desuden en længere levetid.
Du må godt montere et tag med tagpap selv. Men skal du lægge tagpap på husets tag, er det en god ide at få en fagperson til at udføre arbejdet for dig – bl.a. fordi der er risiko for brandskader, ligesom det kan være svært at lægge banerne lige.
Får du et firma til at lægge taget, har du også mulighed for at få en garanti på det udførte arbejde. Nogle firmaer giver op til 15 års garanti.
Skal du lægge tagpap på småbygninger som fx brændeskure, legehuse eller pavilloner, er det en forholdsvis overkommelig opgave at udføre taglægningen selv.
Her er nogle gode råd til montering af tagpap:
Et tagpaptag kræver ikke som sådan nogen vedligeholdelse, men det er en god ide at gå det efter et par gange om året for at sikre en lang levetid.
I forbindelse med det halvårlige eftersyn, skal du feje blade, kviste og grene ned fra taget.
I de første par år skal du også fjerne de skiftersten som samler sig på overfladen. De løse skifersten er ikke et udtryk for at der er problemer med taget. Grunden til at de blæser sammen på overfladen, er at producenten bestrør taget med flere skifersten end der reelt er behov for.
Når du går taget efter, er det vigtigt at være opmærksom på om der er skader som skal udbedres. Tjek for revner i inddækningen, kontroller at fugerne er intakte, og undersøg ovenlysvinduer, skorstene og lignende.
Opstår der utætheder i taget, kan du tætne dem med asfalttape eller tagmasse. Mindre revner og fuger kan fyldes ud med tagkit.
Hvert femte år råder vi dig til at få en tagdækker til at efterse taget.
Prisen for tagpap svinger meget og afhænger i høj grad af kvaliteten. Tagpap der indeholder SBS højpolymerbitumen, er fx dyrere end tag pap uden.
Når du skal sammenligne priserne, er det vigtigt at du ikke bare kigger på hvad en rulle koster. Der er nemlig forskel på hvor mange meter tagpap de forskellige ruller indeholder. Derfor skal du i stedet sammenligne prisen per meter.
Det er også vigtigt at medregne udgifter til arbejdsløn hvis du vælger at få en fagperson til at lægge taget. Udgifterne til arbejdsløn kan variere meget og er typisk højere i hovedstadsområdet end i resten af landet.
Lægger du to lag tagpap, skal du huske at inkludere prisen for både underpap og overpap i din udregning.
Tagpap er velegnet til parcelhuse, sommerhuse og småbygninger som redskabsskure, legehuse og udhuse.
I vores sortiment finder du tagpap fra anerkendte producenter som Icopal og Isola, der begge har mange års erfaring på området.
Du kan bestille tagpap online – med levering til adresse eller afhentning i en af vores butikker, som du finder i hele landet.