Spots til badeværelse: Få styr på hvilke du skal vælge

Det er ikke helt ligegyldigt hvilke spots du vælger til badeværelset. Der er nemlig en række krav til hvor vandtætte de skal være, og kravene afhænger af hvor i rummet du monterer dine spots. I denne artikel kan du blive klogere på hvilke spots du må bruge i badeværelset, og hvad de skal kunne. 

spots til badeværelse

I badeværelset må du kun bruge spots som er godkendte til vådrum.

IP-klassificering

Når du skal vælge spots til badeværelset, er det altafgørende at de har den rigtige IP-klassificering. IP-klassificeringen består af to tal. Det første fortæller noget om hvor støvtæt lampen er, mens det andet fortæller noget om hvor vandtæt den er.

Spots med en IP65 klassificering er fx støvtætte og kan tåle oversprøjtning med vand, mens spots med en IPX3 klassificering kun er regntætte.

I badeværelset er der ikke nogen krav til hvor støvtæt lamperne skal være. Til gengæld er der meget klare retningslinjer for hvor stor en vandpåvirkning de skal kunne tåle.

Når du skal vælge spots til badeværelset, behøver du altså kun at kigge på det andet tal i IP-klassificeringen.

Hvilken IP-klassificering lampen skal have, afhænger af hvor i badeværelset den skal bruges. Man inddeler badeværelset i fire zoner, som bestemmer hvilke krav der stilles til lampens modstandsdygtighed overfor vand.

Badeværelsets forskellige zoner

•    Zone 0: Omfatter den indvendige del af badekarret og bunden af brusenichen. Dette område er under vand, og man må derfor kun installere lamper med en IP67 klassificering.

•    Zone 1: Omfatter området over badekarret og op til 2,25 meter over gulvhøjde plus væggene i brusenichen. I dette område skal lamperne have en IP44 klassificering, hvilket i praksis betyder at de skal kunne tåle oversprøjtning med vand.

•    Zone 2: Omfatter den del af badeværelset der starter ved yderkanten af zone 1, går 60 cm ud til siderne og slutter 225 cm over gulvhøjde - plus området omkring armaturet Her skal lamperne ligesom i zone 1 have en IP44 klassificering og således være beskyttet mod oversprøjtning med vand.

•    Zone 3: Omfatter den resterende del af badeværelset. Det vil altså sige de områder der ikke tilhører nogen af de andre zoner. Lamper der monteres i zone 3, udsættes ikke for vand, og de behøver derfor blot at have en IP20 klassificering. Det betyder at lampen ikke er beskyttet mod indtrængene vand. Lamper der sættes op i zone 3, behøver ikke at være godkendte til vådrum. Det skal de derimod i de andre zoner.

Udover at have den rigtige IP-klassificering skal du sikre dig at spotsene er CE-godkendte. Det gælder uanset hvilken del af badeværelset de skal sættes op. Ved at vælge CE-godkendte spots er du sikker på at de overholder et minimum af sikkerhedskrav.

Hvilke spots må du selv installere?

spots ved spejl

Indbygningsspots i badeværelset skal kunne tåle kontakt med brændbare materialer.

Det er ikke alle spots du selv må sætte op i badeværelset. Reglerne siger at du kun selv må installere spots i den del af badeværelset der ligger i zone 3 – som bl.a. omfatter området højere end 225 cm over gulvet. Lamper i en af den andre zoner skal sættes op af en autoriseret elektriker.

Stikkontakter må kun monteres i den tørre del af badeværelset – dvs. zone 3. Det betyder fx at du ikke må sætte en stikkontakt lige over badekarret, eller på de vægge der afgrænser brusenichen.

Til gengæld må du godt montere en stikkontakt på den del af væggen der ligger mere end 60 cm ud fra badekarret.

Skal du montere spots i et skab eller loft, er det vigtigt at de er mærket med et F i en trekant. Det betyder nemlig at de er beregnet til indbygning, og kan tåle kontakt med brændbare materialer som fx træ.

Er du i tvivl om hvilke spots du må bruge i badeværelset, er det en god ide at rådføre dig med en autoriseret elektriker. Du kan også vælge spots med IP67, som er den skrappeste IP-mærkning. Så er du sikker på at du må bruge dem i hele badeværelset.

Skal du vælge LED spots eller halogen spots?

Tidligere var det kutyme at bruge halogenspots i badeværelset, men i dag har LED spots vundet frem, og er blevet meget populære.

LED spots koster ganske vidst lidt mere end halogenspots, men da de bruger mindre strøm,
kan du faktisk opnå en besparelse på elregningen ved at skifte til LED spots.

Led spots har også den fordel at kan holde i 10-15 år før de skal skiftes ud. Det betyder samtidig at de er den billigste og mest energivenlige løsning i længden.

Trods de åbenlyse fordele er mange skeptiske over for LED spots. De frygter at pærerne giver et dårligt lys – hvilket jo ikke ligefrem er det du ønsker når du står foran spejlet på badeværelset og gør dig klar.

Meen… LED spots giver i dag så godt et lys at der ikke er nogen grund til at vælge dem fra. Vi anbefaler derfor som udgangspunkt at du køber LED spots til badeværelset.

LÆS OGSÅ: Få hjælp til at finde den rette pære

Farvegengivelse

Noget af det vigtigste at huske på når du køber LED spots til badeværelset, er at de skal have en god farvegengivelse – ellers vil du blive mødt af en kedelig og mat udgave af dit ansigt når du kigger dig selv i spejlet.

indbygningsspots med klart hvidt lys

Omkring spejlet i badeværelset er det bedst at bruge spots der giver så naturligt et lys som muligt.

Farvegengivelsen angives som en såkaldt ra-værdi, der fortæller noget om hvor naturligt lyset er. Fx svarer dagslys til en ra-værdi på 100.

Vi anbefaler at du vælger spots med en ra-værdi på minimum 90. Især LED spots har et ry for at have en dårlig farvegengivelse, så her er det ekstra vigtigt at læse hvad der står bag på pakken med spots.

Farvetemperatur

En anden ting du skal være opmærksom på, er lampens farvetemperatur. Som du måske har gættet, fortæller farvetemperaturen noget om hvor varmt eller koldt lyset er.

Spots med en lav farvetemperatur giver en varm og hyggelig belysning – der fx er velegnet til at skabe stemning og atmosfære – hvorimod spots med en høj farvetemperatur giver et koldt lys, der gør det nemt at se hvad du laver.

Farvetemperaturen måles på en såkaldt kelvinskala:

•    Blå himmel: 10.000 kelvin
•    Sollys: 5500-6500 kelvin
•    Lysstofrør: 3000-4000 kelvin
•    Solopgang/solnedgang: 2000-3000 kelvin
•    Stearinlys: 2000 kelvin

Når det kommer til belysning i badeværelset, vil man typisk vælge lamper der giver et klart, hvidt lys omkring spejl og bruseniche, så man nemt kan se hvad man foretager sig. I resten af badeværelset vælger mange en mere neddæmpet og behagelig belysning.

I brusenichen eller badekarret kan du bruge spots med farvet lys for at fremhæve en bestemt stemning. Nogle spots giver endda mulighed for selv at styre farverne – fx via en app – så du kan skabe den helt rigtige atmosfære i rummet.