Spar penge på vandregningen. Mindsk risikoen for oversvømmelser. Og gør planterne glade. Der er mange grunde til at genbruge regnvand. Vi gennemgår fordelene og viser dig hvordan du kommer i gang.
Der er flere fordele ved at genbruge regnvand:
Havevanding
Regnvand er oplagt til at vande planterne med. Regnvand indeholder nemlig mindre kalk end det vand der kommer ud af vandhanen, og det er godt for planterne. Nogle planter skal dog helst have vand med kalk - det gælder fx tomatplanter.
Bilvask
Vælger du at vaske bilen selv, er det en god ide at bruge regnvand. Ved at bruge regnvand i stedet for almindeligt postevand undgår du nemlig kalkpletter i lakken.
Tøjvask
Du kan sagtens bruge regnvand til at vaske tøj med. Fordelen er at tøjet bliver blødere, du sparer på vaskepulver og skyllemiddel, og vaskemaskinen holder længere.
Toiletskyl
Regnvand kan også bruges til toiletskyl. Ved at bruge regnvand til at skylle ud med, slipper du for kalkaflejringer i toiletkummen - som derved bliver nemmere at rengøre. Samtidig sparer du penge på afkalkningsmiddel.
Da regnvand indeholder bakterier, vil det aldrig kunne dække hele dit vandforbrug. Du er altså nødt til at supplere med frisk vand fra forsyningsnettet.
Du må ikke bruge regnvand til:
Den nemmeste måde at komme i gang med at genbruge regnvand på, er ved at installere en regnvandstønde.
En regnvandstønde består af en beholder, hvori vandet opsamles. Beholderen kan typisk rumme 200-500 liter vand. Jo mere vand beholderen kan rumme, desto mindre risiko er der for at du løber tør for vand.
Du behøver dog ikke at bekymre dig for om beholderen svømmer over hvis den er for lille i forhold til den mængde regn der falder. Overskydende vand sendes nemlig tilbage i nedløbsrøret og ud i kloakken.
Regnvandstønder har et ry for at være grimme at se på. Det har mange producenter dog valgt at rette op på, og i dag kan du få regnvandstønder med et diskret udseende, der falder naturligt ind i omgivelserne. I vores sortiment kan du fx få regnvandstønder der er udformede som store havekrukker.
Fordele ved at vælge en regnvandstønde:
En anden mulighed er at få installeret en regnvandstank. Fordelen ved denne løsning er at du kan opsamle en større mængde vand end hvis du vælger en regnvandstønde. En regnvandstank kan nemlig indeholde helt op til 10.000 liter vand. En familie med to voksne og to børn kan dog fint nøjes med en tank på 4.000-5.000 liter.
Med en regnvandstank kan du tappe regnvand direkte fra en udendørs vandhane, så du nemt kan vande græsplænen, vaske bilen eller hvad det nu måtte være:
Overvejer du at få en regnvandstank, skal du være opmærksom på at det kan blive en dyr affære. Tanken skal nemlig kobles til vaskemaskinen og toilettet via separate rør. Derfor er det bedst at vælge en regnvandstank hvis du skal bygge nyt.
Fordele ved at vælge en regnvandstank:
Vælger du en regnvandstønde, er det vigtigt at du rengør den regelmæssigt. Vandet kan nemlig hurtigt blive beskidt. Der kan også vokse alger i vandet. Vi anbefaler at du rengør tønden en gang om måneden i sommerperioden, og en gang hver anden måneden udenfor sommerperioden.
Sådan gør du:
Det er desuden en god ide at tømme regnvandstanken for vand når frosten sætter ind - så undgår du frostsprængninger
En regnvandstank kræver også regelmæssig vedligeholdelse. Tanken har et filter, som renser vandet. Filteret skal renses 1-3 gange om året. Derudover er det en god ide en gang imellem at tømme tanken for vand og vaske den indvendigt. Følg altid de anvisninger som producenten foreskriver.
Som det fremgår, er der mange fordele ved at genbruge regnvand. Du sparer penge på vandregningen, bidrager til en mere bæredygtig udvikling og giver planterne bedre vækstbetingelser.
Vil du i gang med at genbruge regnvand, har vi en bred vifte af regnvandstønder - alle i et lækkert design, som passer ind i de fleste haver. Regnvandstønderne er nemme at installere og kan rumme flere hundrede liter vand - lige til at tappe.