8 gode råd inden køb af drivhus

Et drivhus kan give meget glæde og gode stunder i haven, men der er mange ting du skal overveje inden du køber et drivhus. Vi guider dig igennem de overvejelser du skal gøre dig, så du får det drivhus der passer netop til dig.

antracit drivhus med hærdet glas

Nogle drivhuse har kun plads til dyrkning af planter. Andre kan også bruges til ophold.

1. Vælg den rigtige type drivhus

Det kan være en udfordring at vælge drivhus, da der findes et væld forskellige typer.

Er pladsen i haven trang, kan det være en idé at vælge et vægdrivhus. Det fås i forskellige størrelser - fra de helt små, der kun kan rumme et par enkelte planter, til de store på over 10 m2.

Det klassiske drivhus fås i utallige størrelser og kvaliteter og giver mulighed for at have en lang række forskellige afgrøder. Er drivhuset stort nok, kan du gøre plads til at opholde dig med familien og vennerne.

Orangeriet er blevet populært blandt mange, og det er ikke uden grund. Det egner sig nemlig godt til at skabe et uderum med masser af planter og opholdsplads. Derudover kan du nyde varmen i de tidlige sommermåneder og frem til efteråret.

2. Vær opmærksom på glastypen

Drivhuse fås både med hærdet glas og polycarbonat. Hærdet glas giver et godt udsyn og sikrer at planterne får tilstrækkelig med sollys. Polycarbonat er noget kraftigere, men mange fravælger det pga. udseendet. Samtidig har lyset svært ved at trænge ind til planterne. Derfor er det vigtigt at du tænker over placeringen - mere om det senere.

3. Byg på et solidt fundament

For at kunne nyde dit nye drivhus så længe som muligt, anbefaler vi at du monterer det på et solidt fundament. Fundamentet sikrer at drivhuset står stabilt når det blæser, så du undgår at det vælter omkuld. Samtidig dækker mange forsikringsselskaber kun stormskader hvis drivhuset er monteret på et støbt fundament.

Drivhusfundamenter findes i tre udgaver:

  • Træfundament - er nemme at montere, men levetiden er ikke ligeså lang som hvis fundamentet er lavet af stål. Træ kan nemlig vride sig, og det kan ødelægge drivhuset. Derudover er der risiko for at træfundamentet rådner og mister stabiliteten, da det vil være fugtigt det meste af året.
  • Stålfundament - er også nemt at montere. Køber du et drivhus hvor fundamentet er inkluderet i prisen, vil der typisk være tale om et fundament af stål.
  • Et støbt fundament - er den mest stabile og holdbare løsning. Et støbt fundament giver den bedste bæreevne på drivhuset og mindsker ubudne gæster som fx muldvarpe og mosegrise. Det tager dog en del tid at montere. Og så er det ikke helt billigt.

4. Find den rigtige placering til drivhuset - inden du bestiller det

Den perfekte placering af dit drivhus afhænger af dine behov. Hvis du planter tidligt på året, har planterne brug for meget sol, og her er en sydvendt bredside derfor at foretrække. Der kan dog blive så varmt i drivhuset at det er nødvendigt med træer og buske til at skærme af solen.

Hvis du vil opholde dig meget i drivhuset, er det bedre hvis den brede side vender mod øst. På den måde kommer der mindre sol ind via den smalle side mod syd. Alternativt kan du ophænge et skyggenet i drivhuset for at holde solen ude.

stort antracit drivhus

Placceringen af drivhuset har stort betydning for hvor varmt der bliver i drivhuset. Hvis temperaturen bliver for høj, kan det være nødvendigt med skyggeforanstaltninger.

5. Vær opmærksom på lovgivningen

Inden du køber et drivhus, skal du tjekke at bebyggelsesprocenten ikke overskrides. Reglerne på området er ret simple: Hvis det samlede areal af småbygninger på grunden - inkl. det nye drivhus - overstiger 50 m2, kan du risikere at skulle søge om byggetilladelse. Det gør du igennem kommunen.

Uanset hvad skal du dog stadig overholde reglerne for afstand til skel.  

vægdrivhus med to loftsvinduer

Et vægdrivhus er pladsbesparende og gør det muligt at forlænge sæsonen.

6. Husk forsikring af drivhuset

Når du har købt dit drivhus, skal det meddeles forsikringsselskabet, så der ikke opstår tvivlsspørgsmål hvis en eventuel skade skal anmeldes. De fleste forsikringsselskaber dækker oprydning, erstatning af aluprofiler og montering af nyt drivhus.

Der er flere ting, du selv kan gøre for at sikre drivhuset yderligere mod stormvejr:

  • Sørg for at drivhuset har et stærkt og solidt fundament.
  • Forstærk konstruktionen med hjørnebeslag og afstivere.
  • Lim ruderne med silikone.
  • Placér så vidt muligt drivhuset i læ.
  • Hold vinduerne lukket i blæsevejr.
  • Vælg hærdet glas eller polycarbonatplader som dækmateriale.

7. Sørg for at drivhuset kan ventileres

Temperaturen i drivhuset har stor betydning for planterne. Drivhuset bør have en gennemsnitstemperatur på 25 grader i dagtimerne og 15 grader i nattetimerne. Kommer temperaturen over 30 grader, kan planterne tage skade. Derfor er det vigtigt at kunne lufte ud. En god ventilation er med til at mindske risikoen for skimmel og svamp på dine planter. Du kan lufte ud manuelt eller med hjælp fra en automatisk vinduesåbner, der selv åbner når temperaturen kommer over 25 grader.

Alternativt kan du opsætte skyggenet eller -pasta, som beskytter dine planter i varmen. For bedre isolering i forår- og efterårsmånederne, kan du beklæde dele af dit drivhus med isoleringsfolie. Dette gør det muligt at plante, selvom varmen ikke helt er der endnu. Du kan også købe en petroleumsdrivhusvarmer, som især fungerer godt til opvarmning om foråret og efteråret.

8. Overvej at tilkøbe et vandingsanlæg

Planterne i drivhuset kræver en del pleje og vand. Det kan være tidskrævende at gøde og vande planterne regelmæssigt. Derfor kan det være en god idé at installere et vandings- og gødningsanlæg i drivhuset - så er du sikker på, at planterne får den mængde vand og næring de har behov for.