Sådan får du en vinterklar græsplæne i 4 enkle trin

Efteråret og vinteren nærmer sig med hastige skridt, og det er tid til at gøre græsplænen vinterklar. Men hvornår skal du slå græsset for sidste gang? Skal du gøde græsplænen? Og hvordan opbevarer du bedst din plæneklipper? Det kan du blive klogere på i denne artikel.

Plæneklipper-på-grøn-græsplæne

Inden vinterne for alvor melder sin ankomst, skal du slå græsset og give plænen gødning.

1. Giv plænen gødning

I august/september er det en god ide at gøde græsplænen, så den forbliver flot, slidstærk og sund vinteren igennem. Inden du tilføjer gødning, skal du fjerne løse blade og mos. Mindre mængder mos kan du fjerne med en haverive, men er plænen hårdt ramt, er det bedst at bruge en vertikalskærer.

Bladene kan du rive sammen med en løvrive eller fjerne med en såkaldt løvsuger, som opsamler bladene i en beholder. Når plænen er fri for blade, mos og andet løst materiale, kan du give den en gang plænegødning.

Her er det vigtigt at vælge en gødning der opfylder følgende kriterier:

  • Højt indhold af kvælstof (N), som er vigtigt for planternes vækst

  • Et lavt indhold af fosfor (P), som styrker rodnettet

  • Et højt indhold af kalium (K), som giver planterne bedre livsbetingelser

Når du har givet græsplænen gødning, kan du efterså med græsfrø. Fordel frøene jævnt udover plænen, og riv efter med en almindelig rive.

Har du mange store træer som rager ind over græsplænen, er det en god ide at bruge skyggefrøer.

2. Slå græsset en sidste gang

Inden vinteren sætter ind, er det en god ide at slå græsset en sidste gang. Det gør du bedst i oktober eller november, hvor vækstsæsonen slutter, og græsset stopper med at gro. Er du i tvivl om hvornår det er bedst at klippe græsset for sidste gang, kan du måle jordtemperaturen med et jordtermometer.

Er temperaturen under 6-7 °C, kan det ikke længere betale sig at slå græsset.

Elektrisk plæneklipper på græsplæne

Temperaturen i jorden har betydning for om det kan betale sig at slå græsset.

Inden du starter plæneklipperen op, er det vigtigt at du indstiller klippehøjden. I vintersæsonen bør græsset nemlig være en anelse højere end om foråret og sommeren. Klipper du græsset for kort, risikerer du at der dannes gule pletter, mos og ukrudt. Ved at lade det være lidt længere, styrker du altså rodnettet og gør plænen mere hårdfør.

En god tommelfingerregel er at græsset skal være 6 cm højt i vintersæsonen og 4 cm højt i vækstsæsonen (fra marts til oktober).

3. Efterse plæneklipperen

Når du har slået græsset for sidste gang, er det en god ide at tjekke din plæneklipper for fejl og mangler inden du pakker den ad vejen.

  • Start med at fjerne tændkablet, så du undgår at komme til skade imens du servicerer din plæneklipper.

  • Hæld den gamle benzin ud, og aflever det på en genbrugsstation. Lader du tanken stå med benzin vinteren over, risikerer du at pakningerne går i stykker.

  • Rengør plæneklipperen med en håndkost. Til genstridige græsrester kan du bruge en stålhåndbørste.

  • Inspicerer olien. Er den mørk, skal du skifte den. Den gamle olie kan du fjerne med en sugesprøjte.

  • Tjek også at der er nok olie i tanken. Oliestanden skal være ved den øverste markering.

  • Tjek tændrøret og fjern skidt og savs med en stålbørste inden du sætter det i igen.

  • Smør alle bevægelige dele med olie, og efterse klingen. Er klingen sløv, skal du slibe den

  • ​​​​​​​Tjek luftfiltreret. Udskift det hvis det er beskidt.

4. Stil plæneklipperen væk for vinteren

Når du har efterset plæneklipperen, skal du stille den et tørt og støvfrit sted i overdækket tilstand.

Har du en robotplæneklipper eller akku plæneklipper, skal du tage batteriet ud af maskinen og opbevare det et tørt og frostsikkert sted vinteren over. Det kan fx være i et frostsikkert skur eller indendørs. Du skal blot sørge for at temperaturen ikke kommer under frysepunktet.

NB: I løbet af vinteren anbefaler vi at du oplader batteriet et par gange – det forlænger levetiden.

Robotplæneklipper i moderne have

Både robotplæneklipperen og benzinplæneklipperen skal stilles væk for vinteren.

Robotplæneklipperen skal – ligesom den benzindrevne plæneklipper – opbevares et tørt og frostsikkert sted. Afgrænsningskablerne på græsplænen kan du lade ligge, men stikket til ladestationen skal du pakke ind i plastik.

Som en del af din vinterrutine, anbefaler vi at du tjekker om der er kommet nye opdateringer til softwaren i din robotplæneklipper. Opdateringerne kan fx indeholde forbedringer af robottens ydeevne og kørselsmønster. Mange produenter lægger firmwareopdateringer op på deres hjemmeside, hvor du kan downloade dem på en USB-pen og installere på din robot.

Læs mere i den medfølgende brugermanual.

Kilder

Kim Gregersen. 2020. Hvornår skal du slå græsplænen for sidste gange. URL: https://www.bolius.dk/hvornaar-skal-du-slaa-din-graesplaene-for-sidste-gang-11250. Hentet: 17-05-2022.


Malte Abildgaard Christensen. 2020. Kan du slå græs i regnvejr?. URL: https://www.bolius.dk/kan-du-slaa-graes-i-regnvejr-15568. Hentet: 17-05-2022.


okologienshave.dk. Økologiens Have. URL: https://www.okologienshave.dk/havens-jord5. Hentet: 17-05-2022