Gødning af græsplænen: Det skal du vide

Er du i tvivl om hvilken plænegødning du skal bruge, hvor ofte du skal gøde græsplænen, og hvornår? I denne artikel kan du lære hvordan du gøder din græsplæne rigtigt, så den bliver slidstærk, livskraftig og saftiggrøn. Du får også en komplet gødningsplan, som du kan følge.

gødning og havehandsker på græsplæne

Gødning giver plænen næring, så den bedre kan vokse - også hvis der er mos.

Hvorfor gøde græsplænen?

Det er ikke et krav du gøder din græsplæne for at holde den pæn, men vi anbefaler at du gøder den mindst 1 gang om året for at give den en god start på sæsonen.

Ved at gøde plænen vil græsset have bedre betingelser for at vokse, og du vil få en grønnere og tættere græsplæne.

Gødningen er også med til at forebygge mos i græsplænen. Mos opstår nemlig når græsset har dårlige vækstbetingelser. Derfor er noget af det bedst du kan gøre for at undgå mos, at give den ekstra næring, især hvis du slår den ofte. Når du slår græsset, vil næringsstoffer nemlig blive fjernet fra plænen.  

Hvilken gødning skal du vælge?

Vi anbefaler at du vælger en såkaldt plænegødning, som er en gødning der er lavet specielt til græsplæner.

Du får den bedste virkning ved at vælge en plænegødning med blandingsforholdet 11-5-14 eller 14-3-18.

De tre tal angiver forholdet mellem de tre næringsstoffer som græsset har brug for – nemlig kvælstof (N), fosfat (P) og kalium (K).

Til græsplænen skal du altså vælge en gødning med meget kvælstof (det første tal) og kalium (det sidste tal), men kun en lille mængde fosfat (det midterste tal).

forberedning-af-plænegødning

Plænegødning fås i både flydende og pilleform. Den flydende form er god hvis plænen har akut behov for næring.

Det er værd at nævne at der findes to typer gødning:

1.    Kunstgødning
2.    Organisk gødning

Kunstgødning – også kaldet NPK-gødning - har den fordel at det hurtigt optages i jorden, hvorfor det giver en hurtig virkning. Det er også nemt at dosere fordi det præcise indhold af næringsstoffer kendes på forhånd.

Ulempen ved kunstgødning er at det skal fordeles udover plænen flere gange i løbet af sæsonen. Vi anbefaler en gang om måneden fra april til september eller oktober.

Organisk gødning består af dyremøg – fx fra høns, køer og heste. Fordelen ved organisk gødning er at det er langtidsvirkende. Derfor behøver du kun at give plænen organisk gødning 1 gang om året.

Ulempen ved organisk gødning er at det er sværere at dosere, og kan lugte. Organisk gødning der er fremstillet industrielt, er også dyrere end fx kompost og dyremøg.

Døjer du med mos i græsplænen, kan du købe en gødning som indeholder mosfjerner. Så vil mosset få sværere ved at klare sig.

Hvor meget gødning skal du bruge?

Det kommer an på hvilket gødningsprodukt du vælger. En god tommelfingerregel er at du skal bruge 1 kg kunstgødning per 100 m2 (men følg altid doseringsvejledningen på posen for at være sikker på at du tilsætter den rigtige mængde gødning).

Hvis du lader det afklippede græs ligge når du er færdig med at slå plænen, kan du bruge mindre gødning end hvis du opsamler det. Det afklippede græs fungerer nemlig i sig selv som gødning.

græsklipning med professionel plæneklipper

Det er en god ide at lade det afklippede græs ligge da det indeholder næringsstoffer.

Det er imidlertid vigtigt at du ikke lader for store mængder græs ligge på plænen. Hvis der ligger tykke dyner af græs, vil plænen nemlig ikke kunne få lys og luft (og det kan give gule pletter).

Nogle plæneklippere har en såkaldt bioklip-funktion, som bevirker at græsset findeles og fordeles mellem græsstråene.

På den måde tilføres plænen naturlig næring, og du slipper for at rive græsset sammen efter endt klipning.

Det er vigtigt at du ikke overdoserer. Hvis du giver plænen for meget gødning, vil den nemlig blive svedet af (og det forsvinder ikke foreløbigt).

Bruger du organisk gødning, er det svært at overdosere. Så her behøver du ikke bekymre dig for om du kommer til at bruge for meget gødning.

Vælger du at gøde plænen med urea, som er hurtigt opløsende salt, må du ikke bruge mere end 1 kg per 100 m2. Urea giver en smuk, grøn græsplæne, der vokser hurtigt.

Er du i tvivl om hvor stor din græsplæne er, kan du bruge et værktøj som fx Google Earth til at optegne plænen og finde ud af hvor mange kvadratmeter græs du skal købe gødning til.

Hvor ofte skal du gøde din græsplæne?

Som sagt anbefaler vi at du gøder din græsplæne minimum 1 gang om året. Bruger du kunstgødning, er det bedst at give plænen små doser gødning flere gange i løbet af sæsonen (i stedet for store mængder få gange).

En gødningsplan kunne fx se således ud:

•    April: Gød græsplænen første gang når jordtemperaturen er over 8 grader med 4 kg gødning per 100 m2

•    Maj-august: Gød græsplænen 1 gang om måneden med 1 kg per 100 m2.

Hvordan gøder du græsplænen?

Du kan sprede gødningen med hænderne eller en skovl. Har du en større græsplæne, er det en god ide at bruge en såkaldt gødningsspreder, som er en vogn der automatisk doserer gødningen, så den fordeles jævnt udover græsplænen.

Alternativ kan du tilkoble en gødningsspreder på din havetraktor hvis du har sådan en. En gødningsspreder kan indeholde mange liter gødning.

Vi råder dig til at vælge en dag hvor der er tørt i vejret og udsigt til regn. Når der kommer regn, vil gødningen nemlig blive opløst og trukket ned i jorden.