Køb af shelter: 3 ting du skal være opmærksom på

Nyder du at vågne op til lyden af fugle der kvidrer, og den friske morgenluft der markerer starten på en ny dag? Med et shelter har du mulighed for at overnatte ude i det fri, nyde naturen og bringe familien tættere sammen. Bliv klogere på hvilket shelter du med fordel kan vælge til haven. 

Køb af shelter

Når du køber et shelter, skal du være opmærksom på størrelsen og træsorten.

1. Hvor meget skal samles?

Når du køber et shelter, leveres det typisk som et saml-selv sæt. Det vil sige at du selv skal samle dele af shelteret før det er klar til brug. Det er fx almindeligt at sider og gavle leveres samlet, mens tag- og gulvbrædder kommer usamlet. Det kan endda forekomme at du skal save længderne på de medfølgende brædder til.

Inden du køber et shelter, er det en god ide at undersøge hvor meget der skal samles. Tjek om der medfølger en grundig samlevejledning og gratis telefonsupport, så du kan få svar på eventuelle spørgsmål efter at shelteret et blevet leveret.

2. Hvor stort skal det være?

Shelters fås i mange forskellige størrelser – fra 4 personer i den lave ende til 8 personer i den høje ende.

Her er det vigtigt at vurdere hvad du har behov for, hvad du har plads til i haven, samt at sikre dig at du har styr på lovgivningen. Du skal fx sikre dig at bebyggelsesprocenten ikke overskrides. (Bebyggelsesprocenten angiver hvor meget du må bygge på din grund).

  • For parcelhusgrunde er bebyggelsesprocenten 30%. Er din grund fx er 1.000 m2, er det samlede areal der må bebygges 300 m2.
  • For en sommerhusgrund er bebyggelsesprocenten 15%. Er din grund fx er 1.000 m2, er det samlede areal der må bebygges 150 m2.
shelter til fire personer

På billedet ses et shelter fra Tiset Savværk med plads til 4 personer.

Det er også vigtigt at tjekke om der er lokalplaner eller tinglyste servitutter som du skal være opmærksom på inden du bygger et shelter. Der kan fx være bestemmelser om hvor meget det må fylde, hvor tæt det må placeres på naboskellet, eller hvor højt det må være.

Normalt vil du kunne finde ud af om der er lokalplaner for dit område på kommunens hjemmeside, mens du kan tjekke hvilke servitutter der er på grunden på tinglysning.dk, hvor du blot logger ind med dit NemID.

3. Hvor meget skal det vedligeholdes?

Da et shelter er lavet af træ, kræver det regelmæssig vedligeholdelse i form af overfladebehandling med træbeskyttelse. Dette skal typisk gøres 1-2 gange om året, men hvis shelteret er fremstillet af fx lærketræ – som har en meget god holdbarhed – behøver du kun at behandle overfladen hvis du ønsker at bevare træets naturlige glød.

Når du skal overfladebehandle dit shelter, skal du sikre dig at træet er tørt inden du går i gang. En god tommelfingerregel er at fugtindholdet i træet højst må være 15% inden det behandles. Du kan måle fugtindholdet med en fugtmåler, som du kan købe i forskellige kvaliteter i vores byggemarkeder eller her i shoppen.

NB. Det er vigtigt at vaske overfladen ren for alger, mos og andre belægninger da træbeskyttelsen ellers ikke vil hæfte ordentligt.Inden du køber dit nye shelter, er det en god ide at tjekke hvilken træsort det er lavet af.

Husk myggenet

I sommerperioden kan der være mange insekter i luften, hvorfor det er en god ide at købe et myggenet til dit shelter. Nogle producenter tilbyder myggenet som kun passer til deres shelters, men du kan også købe et insektnet som du selv skærer til, så det passer i størrelsen.

I vores sortiment finder du fx det såkaldte expo-net, der ikke blot holder myg og fluer ude af shelteret, men som også sikrer en god ventilation, så det fortsat er behageligt at opholde sig under de rå brædder.