En gynge i haven kan give familiens yngste mange timers sjov og leg. I denne artikel kan du blive klogere på hvordan du sætter et gyngestativ op, så det står stabilt og sikkert.
Inden du går i gang med det grove arbejde, er det vigtigt at du beslutter dig for hvor gyngestativet skal stå. Placeringen har nemlig betydning for hvor sikkert det er at bruge gyngen.
Stil aldrig gyngestativet på et fliseunderlag eller en belægning med asfalt. Her vil børnene nemlig lande hårdt hvis de skulle falde af gyngen. Vælg i stedet et blødt underlag som fx en græsplæne, en gummimåtte eller et underlag belagt med barkflis.
Det er også vigtigt at der er god plads omkring gyngestativet, så børnene ikke rammer ind i noget når de gynger. Det går altså ikke at placere gyngestativet ved siden af et træ eller en husmur. Som en god tommelfingerregel bør der være minimum 2-4 meters luft både foran og bagved gyngestativet.
Når du har fundet ud af hvor gyngestativet skal stå, er det tid til at samle det. Her anbefaler vi at du følger den vejledning som kommer med produktet. Gyngestativer kan nemlig være konstrueret på flere forskellige måder, så der er ikke en universel fremgangsmåde du kan følge.
Er gyngestativet lavet af træ, vil det holde længere hvis stolperne ikke har jordkontakt. Når de kommer i berøring med jorden, vil de nemlig udsættes for fugt, og der vil der være større risiko for at de rådner eller bliver angrebet af svamp.
Vælger du at grave stolperne ned i jorden, bør hullet være minimum 90 cm dybt, hvilket kaldes den frostfri dybde. Graver du ikke stolperne dybt nok ned, risikerer du at de bliver skubbet op når frosten sætter ind, og vandet mellem jordpartiklerne fryser til is og udvider sig.
Den nemmeste måde at grave ud til stolperne, er ved at bruge et såkaldt pælebor, som du kan købe i byggemarkedet eller online. Ved at bruge et pælebor sikrer du at udgravningerne får den helt rigtige dybde.
VIGTIGT: Mange begår den fejl at de fylder beton i hullet inden de sætter stolperne i. Problemet med denne fremgangsmåde er at der også kommer beton under stolperne, og derfor kan regnvand ikke sive videre ned i jorden. Det er altså vigtigt at du sætter stolperne i først, fylder jord omkring og så hælder beton i.
Når du har gravet ud, sætter du stolperne i og fylder op med stolpebeton. Fordelen ved at støbe stolperne ned i jorden, er at de kommer til at stå meget stabilt. Det vil altså sige at der er mindre risiko for at gyngestativet skulle rive sig løs og vælte.
Når du har samlet gyngestativet, monterer du gyngesæderne. Her er det vigtigt at der er en afstand på mindst 35 cm mellem gyngesæde og jorden. Dette sikrer at børnene ikke får gyngen i nakken hvis de skulle falde af. For gyngereder og dækgynger er afstandskravet minimum 40 cm.
Et par gange om året anbefaler vi at du efterser dit gyngestativ. Er stolperne lavet af træ, skal du give dem en gang træbeskyttelse, så de ikke bliver nedbrudt af vind og vejr. Leveres stolperne ubehandlet, er det en god ide at dyppe enderne i træbeskyttelse allerede inden du sætter dem i jorden.
Ved det årlige eftersyn bør du også sikre dig at underlaget er plant, tjekke at bolte og skruer sidder ordentligt fast og gå træet efter for råd med en skruetrækker. Hvis skruetrækkeren går igennem træet, er det et tegn på at det er rådnet, og skal udskiftes.
Området omkring gyngestavet bør også inspiceres. Tjek at der ikke ligger glasskår eller andre skarpe genstande som børnene kan skære sig på. Heller ikke legetøj hører til på stødområdet.
Vil du have et gyngestativ der er nemt at vedligeholde, kan du vælge træsorter med et højt indhold af harpiks (som fx egetræ). På den måde vil det kunne holde i lang tid uden at skulle overfladebehandles med træbeskyttelse. En anden mulighed er at vælge et gyngestativ i fx galvaniseret stål, der ikke kræver nogen vedligeholdelse udover almindelig rengøring.
TIP: Det en god ide at smøre alle bevægelige dele med olie - fx WD-4, som fjerner knirkende og pibende lyde fra gyngestativet.