Opskriften på en nem have (som også er smuk)

Kunne du tænke dig en have som stort set passer sig selv? Så læs videre. I denne artikel viser vi dig nemlig hvordan du med nogle enkle fifs får en have som er nem at vedligeholde – uden at skulle vinke farvel til den misundelsesværdige græsplæne og det smukke træhegn.

hængekøje i have

Step 1: Smid motorplæneklipperen ud

Som haveejer ved du sikkert alt om hvor meget tid det tager at passe og pleje græsplænen.

Bruger du blot 1½ time om ugen på at klippe græsset, bliver det sammenlagt til en hel arbejdsuge på en sæson.

Ja, du læste rigtigt: En hel arbejdsuge.

Stop lige en gang og tænk over hvad du ellers kunne bruge alle de timer til.

Lege med børnene? Eksperimentere med nye retter i køkkenet? Komme i gang med den hobby du har drømt om det sidste år?

Hvis du vil spare tid på at passe og pleje din græsplæne, er den nemmeste løsning at anskaffe en robotplæneklipper.

orange robotplæneklipper

Med en robotplæneklipper slipper du ikke blot for at klippe græsset selv. Du får også en tættere og grønnere græsplæne. Robotten efterlader nemlig ingen kørespor. Og så arbejder den næsten uafbrudt, hvilket gør det svært for mos og ukrudt at vokse.

Eller sagt på en anden måde: Du sparer både tid på at slå græs og på at bekæmpe mælkebøtter, tusindfryd, nælder og hvad der nu ellers vokser i sådan en græsplæne.

Step 2: Udskift dit gamle træhegn

Græsplænen er selvfølgelig ikke den eneste tidssluger i haven.

Langt fra.

Har du fx et hegn der er lavet af træ, vil du regelmæssigt skulle efterbehandle det med træolie, træbeskyttelse eller maling - og sådan et projekt kræver typisk at du river en hel dag ud af din kalender (hvis ikke mere).

Du kan selvfølgelig vælge at udskifte dit gamle træhegn med et som er nemt at vedligeholde. Det kunne fx være et komposithegn, et glashegn eller et stålhegn – for bare at nævne nogle eksempler.

Men hvad gør du hvis du hellere vil beholde dit nuværende træhegn?

Et godt råd er at vælge en træbeskyttelse som holder længe. Et eksempel kunne være Jotun’s Demidekk Ultimate, som har en holdbarhed på op til 15 år.

mand maler hegn med rulle

Det kommer nok ikke som nogen overraskelse at Demidekk Ultimate ligger i den dyre ende af prisskalaen. Men du får altså også en masse timer foræret (som du sikkert kan bruge på andre ting.

Step #3: Vælg havemøbler i hårdt ædeltræ

Er du vild med havemøbler i træ, men gider du ikke at bruge krudt på at vedligeholde dem, er der en simpel ting du kan gøre - nemlig at vælge havemøbler i hårde træsorter som fx teak, egetræ, ipe eller mahogni.

Her er det værd at fremhæve teak, der som den eneste træsort har så højt et indhold af harpiks at havemøblerne kan tåle at stå ude året rundt uden træbeskyttelse. Harpiks fungerer nemlig i sig selv som olie og forhindrer altså træet i at blive nedbrudt.

havemøbelsæt i træ

Som en sidebemærkning skal det lige nævnes at teaktræ med tiden vil udvikle en patinagrå farve hvis det ikke efterbehandles. Det er der som sådan ikke noget galt i, men hvis du vil bevare træets naturlige glød, må havemøblerne ikke stå ubehandlet.

Egetræ, ipe og mahogni har ligesom teaktræ en god holdbarhed, men kræver træbeskyttelse for ikke at blive nedbrudt af vind og vejr. ​​​​​​​

Ellers kan du selvfølgelig også vælge vedligeholdelsesvenlige materialer som fx polyrattan, der blot skal vaskes over med en klud og en børste.

Step #4: Byg en terrasse der er stort set vedligeholdelsesfri

Når det kommer til at anlægge ny terrasse, gør du klogt i at overveje hvilke materialer den skal være lavet af.

Her er det selvfølgelig oplagt at holde sig fra træ – i hvert fald hvis målet er at terrassen skal være så nem at vedligeholde som muligt. Ja, også trykimprægneret træ. Selvom det er blevet behandlet med en kemisk væske der beskytter imod vind og vejr, er det ikke ensbetydende med at det er vedligeholdelsesfrit. Det skal stadig have en gang olie i ny og næ.  

Men hvad skal du vælge i stedet for træ?

Vi kan varmt anbefale både komposit, replast og retex.

Err… replast og retex? Hvad er det?

Ja, vi forstår godt at du spørger. Der er nemlig tale om materialer som kun har eksisteret i få år.

Både replast og retex består af genbrugsmaterialer. Replast er lavet af genanvendt plastik – hvorimod retex er lavet af genbrugstekstiler (som fx gammelt tøj) og genbrugsplast.

Hverken replast eller retex skal males, imprægneres eller olieres og kræver altså ingen vedligeholdelse udover almindelig rengøring. De har desuden en lang levetid og er modstandsdygtig over for råd og svamp. ​​​​​​​

Step #5: Skift til selvvandende krukker

Prikken over i’et er selvvandende krukker. Ja, det findes faktisk. Og det er ret smart hvis du spørger os. Krukkerne har nemlig et indbygget vandreservoir, så planterne selv kan suge den mængde vand til sig som de har brug for.  

Vandreservoiret giver typisk vand til flere uger, og nogle krukker kommer med et display der viser hvornår det er tid til at fylde reservoiret op igen.

Selvvandende krukker ligner helt almindelige havekrukker, men gør altså lige livet som haveejer liiidt nemmere. Ikke nok med at du slipper for at skulle vande planterne – du undgår også at de pludselig visner fordi de ikke hat fået tilstrækkelig med vand.

crescent garden selvvandende krukker

Kort sagt: Er du træt af at vande planterne, eller er du bare verdensmester i at glemme det, så anskaf dig et par selvvandende krukker. Ja, de koster nok et my mere end de krukker du har i forvejen, men den tid du sparer, er det hele værd.