Tag til skur: Hvad skal du vælge?

Du kan i princippet bruge den samme tagbelægning til dit skur som til huset. Oftest vil man dog vælge enten et tag af tagpap, bølgeeternit eller plastik. Bliv klogere på mulighederne i denne artikel.

Valg af tag til skur

Undgå at regnvand siver ned igennem dit plastiktag ved at anvende skruer med tætningsskriver.

Plastiktag

Et plastiktag er den billigste løsning, men plastikpladerne har også en kortere levetid end eternitplader og tagpap. Så hvorfor vælge et tag af plastik? Det er et godt spørgsmål. Den åbenlyse fordel er at pladerne tillader lyset udefra at skinne ind igennem loftet, så skuret ikke virker så mørkt. Derfor er det også en dårlig ide med et plastiktag på et skur der er isoleret – for så kan lyset ikke trænge igennem, og så forsvinder fidusen ved at belægge taget med plastikplader.

Det er altså bedst at vælge et plastiktag hvis du har et uisoleret skur, hvor pladsen virker trang. Når der kommer lys ind i skuret, vil det nemlig opleves større, og du vil have nemmere ved at finde de ting du skal bruge uden elektrisk lys.

Ulempen ved plastikplader er de kan være utætte. Det betyder at vand kan trænge ind imellem samlingerne, og at skuret vil føles koldt at opholde sig i om vinteren.

Fordele:

  • Koster kun et par hundrede kroner per kvadratmeter, men trapezplader med uv-filter er dyrere
  • Er nemt at lægge selv
  • Giver et godt lysindfald

Ulemper:

  • Har en kort levetid. Polycarbonatplader holder dog længere end trapezplader i plastik
  • Duer ikke til et skur hvor loftet er isoleret
  • Pladerne giver ikke en 100% tæt konstruktion.

Brug skruer med tætningsskriver - ellers vil regnvand kunne sive ned igennem plastiktaget.

Bølgeeternit tag til skur og carport

Et bølgeeternit tag kræver en hældning på 25 cm per meter.

Bølgeeternit

En anden mulighed er at lægge en tagbelægning med bølgeeternit. Bølgepladerne koster ganske vidst noget mere end et tag af plastik, men de holder også længere. Faktisk siger man at et bølgeeternittag har en levetid på omkring 40 år.

Nu sidder du måske og tænker: Er der ikke nogen ulemper ved et tag med bølgeplader? Og jo, det er der. En af dem er at taget som minimum skal have en hældning på 25 cm per meter, hvilket betyder at taget vil være synligt nedefra.

Til sammenligning kræver et plastiktag kun en hældning på 3 centimeter per meter, mens et tag med tagpap skal have en hældning på 2,5 centimeter per meter.

Du skal også være opmærksom på at vind kan finde vej ind gennem enderne. Med det sagt er et bølgeeternittag næsten 100% tæt.

Fordele:

  • Kan lægges selv uden assistance fra en håndværker
  • Har en levetid på cirka 40 år
  • Er meget tæt​​​​​​​

Ulemper:

  • Taget skal være ret stejlt og vil derfor være synligt.

Du kan lægge bølgeeternitpladerne selv, og på den måde spare udgifterne til arbejdsløn.

Tagpap til skur

Tagpap har en lang levetid, og kræver kun en hældning på 2,5 cm.

Tagpap

Som det fremgår, har både plastikplader og bølgeeternitplader den ulempe at vind kan trænge ind igennem konstruktionen. Hvis du vil undgå dette, anbefaler vi at du vælger tagpap. Tagpap slutter nemlig tæt, og lægger du to lag fra starten, vil taget holde længere, og også være billigere end hvis du først nøjes med et lag, og så lægger et nyt lag ovenpå nogle år senere når taget er slidt.

En anden fordel er at taget har en lang levetid, hvilket betyder at du vil have glæde af det i mange år. Holdbarheden er typisk omkring 40 år – altså nogenlunde lige så længe som for et bølgeeternittag. Derudover kræver taget som nævnt kun en hældning på 2,5 centimeter, hvilket betyder at det er mere eller mindre fladt.

Ulempen er at du næsten altid skal lægge to lag tagpap. Et krav hvis hældningen på taget er under 5 cm per meter.

Fordele:

  • Er meget tæt og holder derfor vind og regnvand ude
  • Holder i mange år før det skal udskiftes
  • Taget behøver ikke at være særlig stejlt​​​​​​​

Ulemper:

  • Er dyrere end plastikplader og bølgeeternit
  • Giver ikke noget lysindfald