Vildmarksbad i haven: Her er hvad du skal vide

Et vildmarksbad i haven danner de perfekte rammer for afslapning og velvære med dem du holder af. Før du køber et vildmarksbad, er der dog flere ting du bør overveje.

vildmarksbad i haven

Et vildmarksbad giver mulighed for at koble af fra hverdagens stress og forpligtelser.

Hvad er et vildmarksbad?

Et vildmarksbad består af et trækar, som fyldes med vand. Vandet opvarmes med elvarme, en gasovn eller en brændeovn. I modsætning til et spabad er et vildmarksbad ikke forsynet med massagedyser. Visse producenter har dog valgt at bryde med denne tendens.

Vildmarksbade fås i mange forskellige prisklasser, men priserne starter typisk fra omkring 10.000 kr. Der findes dog også vildmarksbade som er 5-7 gange så dyre, så prisspændet er stort.

Foruden prisen for vildmarksbadet må du også påregne udgifter til drift og vedligeholdelse. Der skal blandt andet afsættes penge til vand, opvarmning, rensemidler og oliebehandling af træet.  

Udgifterne til vand, opvarmning og kemikalier afhænger naturligvis af hvor meget du bruger vildmarksbadet, og derfor er det svært at give et bud på hvor meget disse udgifter beløber sig til.

Driftsomkostningerne afhænger i høj grad også af hvordan vildmarksbadet opvarmes. Elvarme er for eksempel betydeligt dyrere end opvarmning med brændeovn. Har du selv brænde, vil det altså være billigst at vælge et vildmarksbad med brændeovn.

Hvad skal du kigge efter?

Når du skal vælge det rigtige vildmarksbad, skal du først og fremmest være opmærksom hvilken opvarmningsform der anvendes.

Langt de fleste vildmarksbade opvarmes i dag med en brændeovn, som kan være placeret på enten den indvendige eller udvendige side af karet.

Fordelen ved at vælge en brændeovn der er placeret på den indvendige side, er at du vil sidde tættere på varmekilden og derfor opleve en bedre varme. Ulempen er dog at ovnen optager en del af den indvendige plads.  

Vælger du et vildmarksbad med udvendig brændeovn, vil karet være lettere at rengøre, idet ovnen ikke sidder i vejen, men er placeret ved siden af vildmarksbadet. Derudover vil karet opleves mere rummeligt.

Når det kommer til driftsomkostninger, er det svært at slå et vildmarksbad med brændeovn, og derfor er denne opvarmningsform også den mest udbredte i vildmarksbade. En brændeovn giver desuden stemning og atmosfære.

Vildmarksbade med elvarme har derimod den fordel at vandet opvarmes hurtigere, og at der ikke udvikles røg, som kan genere naboer. Det er dog stadig vigtigt at tænke over placeringen, idet der skal være adgang til en strømforsyning ​​​​​​​

Optænding af vildmarksbad  

Det er vigtigt at du tænder rigtigt op i dit vildmarksbad – ellers risikerer du at der dannes store mængder røg.

Start med små stykker avispapir eller optændingsblokke, så skorstenen kan blive ordentlig varm.

Først herefter fylder du brænde på. Start med de mindre brændestykker, og når ilden har fået rigtigt fat, kan du lægge større stykke brænde ind i ovnen.​​​​​​​

Vedligeholdelse og pleje

vildmarksbad af træ

Med den rigtige vedligeholdelse kan et vildmarksbad holde i mange år.

Da vildmarksbade er fremstillet af træ, er det vigtigt at oliebehandle overfladen 1-2 gange om året for at undgå problemer med råd og svamp.

Nogle producenter tilbyder vildmarksbade hvor den indvendige side af karet er forsynet med en plastindsats. Denne konstruktion letter en del af vedligeholdelsesarbejdet da du slipper for at skulle slibe og male indersiden af karet.

Inden du behandler træet, skal du sikre dig at det er tørt, da du ellers risikerer at olien eller træbeskyttelsen skaller af. Er du i tvivl, kan du bruge en såkaldt fugtmåler, som viser hvor meget fugt der er i træet.

Det er en god ide at vælge et terpentinbaseret produkt da det trænger dybere ind i træet og dermed beskytter det indefra.  ​​​​​​​

Læs også: Sådan vælger du den bedste træbeskyttelse​​​​​​​

Husk at træ er et naturmateriale, som udvider sig i takt med ændringer i vind og vejr. Du kan derfor opleve at vildmarksbadet er en smule utæt – dette er normalt og må forventes.

Hygiejne og rengøring

Har du et vildmarksbad, skal du sikre dig at hygiejnen er i top. Som hovedregel skal vildmarksbadet altid være fyldt med vand - det gælder specielt i sommermånederne, hvor varmen kan få træet til at tørre ud. I vinterperioder med hård frost kan det dog være en god ide at tømme karet for vand for at undgå frostsprængninger.

Vi anbefaler at du skifter vandet hver gang du har brugt vildmarksbadet. Alternativt kan du tilsætte klor for at holde vandet fri for bakterier. Bryder du dig ikke om den skarpe lugt af klor, kan du overveje at bruge aktiv ilt.

For at undgå problemer med bakterier er det også vigtigt at holde øje med PH-værdien, som angiver surhedsgraden for vandet. PH-værdien bør være neutral – dvs. mellem 7-7,4. Ligger den uden for dette interval, kan der tilsættes midler som enten forhøjer eller reducerer PH-værdien.

Når du ikke bruger vildmarksbadet, bør du dække det til med et egnet cover for at undgå tilsmudsning af vandet. En del af vores vildmarksbade leveres med cover.

Optimal placering af vildmarksbadet

Det er en god ide at tænke over hvor vildmarksbadet skal placeres. Vælger du et vildmarksbad med brændeovn, bør du placere det i god afstand fra eventuelle naboer for at undgå klager over røgudvikling.  

Vi anbefaler også at vildmarksbadet ikke placeres under et træ da nedfaldne blade kan gøre vandet beskidt. Skygge og fugt bidrager desuden til udviklingen af skimmelsvamp.

Vildmarksbadet bør altid placeres på et fast og plant underlag, som fx fliser eller en træterrasse, da der ellers er risiko for at karet revner. Det er bedst at placere vildmarksbadet, så det er hævet en smule over jorden. På den måde sikres en god luftgennemstrømning, hvilket er vigtigt for at undgå problemer med råd og svamp.

Tømning for vand

Som nævnt skal vandet jævnligt udskiftes af hygiejnemæssige årsager. Bruger du klorholdigt vand, må du ikke lede det ud i haven. Her skal det i stedet føres ud i et kloaksystem, så det kan blive renset.

Indeholder vandet ikke klor, kan du godt lede det ud i haven, men er der tale om større mængder, kan det være nødvendigt at indhente en tilladelse hos kommunen.

Davidsen forhandler vildmarksbade i flere forskellige prisklasser. Udforsk de mange muligheder her.