Græsplæne

KLARGØR OG VEDLIGEHOLD GRÆSPLÆNEN

Ønsker du en flot og god græsplæne uden mos og ukrudt? Så kræver det lidt gør-det-selv arbejde. Græsrødderne har brug for luft for at kunne vokse og blive tætte og flotte. Når vi træder græsset fladt og ukudt og mos får lov til at vokse, får græsset mindre luft og derved får plænen ikke ilt nok til at vokse. Derfor er det vigtigt at vedligeholde græsplænen hele året rundt.

Forårsklargøring

I april måned kan man typisk starte med at klargøre plænen til sommersæsonen, så du får en tæt og ren plæne henover sommermånederne, så plænen kan nydes til leg, gå i bare tæer eller ligge og sole sig på.

Plæneluftning
Plænelufter slip af med mos

Plæneluftning
Start med at rive det øverste lag med døde plantemateriale af. Det består typisk af ukrudt, mos og gamle blade. Dette kan du gøre både med en plænerive eller en plænelufter. For at undgå mos, bør du fjerne mosset ved brug af en vertikalskærer som går lidt dybere og laver ilt til græssets rødder, så det er græsset som kan overtage.

Efterså græs
Efter du har fjernet ukrudt, mos og de gamle blade, kan der være bare pletter i plænen som nu mangler græs. Derfor er det en god idé at efterså med nyt græs, så pletterne fyldes med græs.

Gødning
For at give græsset næring til at gro og dermed overtage plænen fremfor urkudtet, så er det en god idé at give plænen gødning - enten med organisk gødning eller uorganisk kunstgødning. Organisk gødning er fremstillet naturligt af gødning fra dyr. Det er mere miljøvenligt og svider ikke græsset af, hvis man strøer for meget. Du kan også lave din egen organisk gødning af dyremøg og kompost. Kunstgødning er som navnet siger, kunstig fremstilliet med kvælstof, fosfat og kalium, hvor blandingen indeholder det som plænen har brug for. Det er den billigste løsning og der skal ikke strøes meget, da det er en koncentreret blanding.

Kalk og salt
Græs vil gerne have svovl, så har du givet gødning som ikke indeholder magnesium og svovl kan du strø lidt epsom-salt. Har du en leret eller sur jord, kan plænen også have brug for kalk. Man kan selv teste sin plænens PH-værdi, og derved se om der er brug for kalk.

Topdressing
Hvis græsplænen er ujævn og har flere bare pletter, kan man også give plænen en topdressing, som består af muldjord, grus uden ler, kompost og dertil tilføje græsfrø som giver din plæne den optimale blanding. Strø og riv blandingen jævnt over de ujævne steder på græsplænen.

Vedligehold og græsslåning

Det er vigtigt, at du slår græsset ofte og ikke slår mere end 1-2 cm af hver gang. Vand kun sjældent men meget, da mos får de bedste betingelser i fugtige omgivelser, og det ønsker vi ikke i plænen.

Plæneklipning
Det er vigtigt at klippe græsplænen hyppigt, dog skal der kun slåes en lille smule af hver gang. Det er ikke unormalt at skulle klippe plænen en til to gange om ugen fra april til oktober for at holde den jævnt nede. Klip i starten og slutningen af sæsonen med en klippehøjde på 5-6 cm og derefter sættes højden ned til 3-4 cm. Det er vigtigt at klipperens knive er skarpe. Hvis knivene er sløve rives græsset op i stedet for at klippes over.

Robotklipper eller plæneklipper
Det er en fordel at købe en robotplæneklipper, der kan indstilles til at klippe græsset så tit der er behov for det, da den er med til at holde græsplænen i den rigtige højde hele sæsonen. Derudover klipper robotplæneklipperne stråene fra forskellige vinkler som er med til at ilte rødderne. En ekstra bonus ved robotplæneklippere er at mulvarpperne også bliver væk fra græsplænen. Køber du derimod en plæneklipper kan det være en fordel at købe en med bioklip som klipper græstråene korte og kan blive liggende på plænen som dermed hjælper med at gøde plænen.

Gødning
Det er en god idé at give græsplænen gødning hele året - faktisk skal du give plænen gødning 3-4 gange om året.

Robotplæneklipper

Vinterklargøring

I oktober måned kan du klargøre plænen til vintersæsonen, så græsplænen har gode vilkår henover vinteren.

Græsplæne vedligehold

Klargøring af græsplænen
I efteråret, når bladene er faldet af træerne, skal de rives sammen.  Hvis de forbliver liggende på plænen, giver det desværre ukrudt og mos de bedste betingelser for vækst, da de spærrer for ilt og sollys til græsrødderne, så græsplænen bliver svækket. Slå græsset en sidste gang på en klippelængde på 5-6 cm. ​​​​​​​Er temperaturen under 6-7 °C, kan det ikke længere betale sig at slå græsset. Giv græsplænen gødning en sidste gang, så plænen har en masse næringsstoffer henover vinteren.

Græstrimmere
Klip nemt græskanterne med en græstrimmer.

Hold græskanterne
Med en græstrimmer kan du nemt klippe kanterne på græsplænen, eller du kan bruge græstrimmeren til at klippe tæt rundt om kanter og genstande. Så du får en jævn og pæn græsplæne helt ud til kanterne.



græstrimmer til plæne
græstrimmer - plæne
Davidsen rådgivning

´HAR DU BRUG FOR HJÆLP?

Så kontakt din lokale Davidsen salgsafdeling. Med vores faglige erfaring hjælper vi dig med at finde en løsning der passer til dine ønsker og behov.

​​​​​​​​​​​​​​Vi hjælper også gerne online, så kontakt vores kundeservice.

Find mere inspiration på vores instagram.
Del dit byggeprojekt med os med hashtagget
#BygMedDavidsen