Maling af facade

Ønsker du at friske din facade op, findes der et hav af muligheder i form af farver og udtryk. Uanset om du skal male på træ, beton eller mursten, er det vigtigt at prioriterer forarbejdet for at opnå et flot resultat. I denne artikel finder du tips og råd til maling af facader i alle de gængse materialer.

Facademaling

Før du påbegynder malerarbejdet, skal du sørge for at væggen er ren og uden huller.

Forarbejde

Inden du påbegynder malerarbejdet, skal facaden vaskes af med grundrens eller facadevask. Fjern derefter alt løs maling, så du sikrer at den nye maling hæfter og ikke skaller af. Reparer huller og revner, så du får en flot jævn overflade.

Skidt og snavs

Sidder skidt og snavs godt fast, kan du evt. bruge en hård børste. Vær forsigtig med at bruge en højtryksrenser - særligt hvis facaden er lettere porøs, da det kraftige tryk kan forårsage skader i overfladen.

Alger

Er facaden ramt af alger, kan de fjernes med algerens - skyl efter med vand. Ifør dig gummihandsker, så du undgår direkte kontakt med rensemidlet.

Ubehandlet træ

Består din facade af ubehandlet træ, skal det have en omgang grundingsolie inden du påfører træbeskyttelsen. På den måde opnår du en bedre vedhæftning, og træet beskyttes mod vejrpåvirkninger.

Silikatmaling

Skal du male med en silikatmaling, kan det være nødvendigt at behandle underlaget med en silikatgrunder inden malingen påføres. Sæt dig grundigt ind i kravene til den valgte maling - inden du starter.​​​​​​​

maxresdefault

Maling af din træfacade - GORI

Valg af facademaling

Da facader kan være lavet af mange forskellige materialer, er det ikke ligegyldigt hvilken facademaling du vælger. Vælger du en maling som ikke passer til formålet, risikerer du at den ikke hæfter ordentligt og skaller af.

Nedenfor finder du en oversigt over de mest almindelige typer facademaling:

Træbeskyttelse anvendes til udendørs træfacader og fås i mange forskellige farver. Fordelen ved at bruge træbeskyttelse er at træet beskyttes mod vind- og vejr - herunder sol, regn og frost - og dermed forlænger facadens levetid.

Facademaling til træværk

Vælg en facademaling der er produceret til materialet.

Akrylplastmaling

Akrylplastmaling er en alsidig facademaling, der kan anvendes til en bred vifte af underlag - fx cementpuds, beton og puds. Akrylplastmaling holder længe og giver en robust, slidstærk og vandafvisende facade.

Cementpulvermaling

Skal du male en vandskuret eller pudset facade, bør du overveje at benytte en cementpulvermaling. Vær dog opmærksom på at cementpulvermaling skal påføres et vådt underlag (i modsætning til fx træbeskyttelse). Cementpulvermaling egner sig også til overflader af fx beton, mursten og tegl.

Silikatmaling

Ønsker du en facade med et mat udtryk, bør du overveje at anvende en silikatmaling. Denne type maling kan bruges til både murværk, beton, sandsten og puds, men kan ikke påføres fx træ eller plastik. NB. Er facaden allerede malet, kan silikatmaling kun anvendes hvis det eksisterende underlag også er malet med silikatmaling.

Silikonemaling

Til langt de fleste materialer - herunder puds, mur, beton og gips - kan du benytte en såkaldt silikonemaling, der ligesom silikatmaling giver en mat overflade med et spændende og livagtigt udtryk. Silikonemaling beskytter dog bedre mod vandindtrængning og er mere uimodtagelig over for skidt og snavs.

Olieemulsionsmaling

Er du i tvivl om hvad der er malet med i forvejen, kan det være en god ide at benytte en olieemulsionsmaling. Denne egner sig specielt til facader der er lettere porøse eller som smitter af. Olieemulsionsmaling er dog ikke nær så diffusionsåben som fx silikatmaling og tillader derfor ikke murværket at ånde i samme grad. Det er også værd at nævne at olieemulsionsmaling ikke egner sig til facader der er behandlet med kalkmørtel.​​​​​​​​​​​​​​

Facademaling

Det er bedst at male facaden i det sene forår eller først på sommeren.

Maling af facade

Når du har valgt den rigtige facademaling og afsluttet det nødvendige forarbejde, er det tid til at male facaden. Her er det en god ide at bruge en facadepensel eller en malerrulle med lange hår. Til huse med en høj gavl, bør du anvende et forlængerskaft for at lette arbejdet.

Det er generelt bedst at male i tørt vejr – gerne i det sene forår eller først på sommeren, hvor solen ikke er helt så skarp som i højsæsonen.

Skal du male en træfacade, er det vigtigt at fugtindholdet ikke overstiger 15%. Er du i tvivl om træet er tørt nok, kan du bruge en fugtmåler, som du kan købe i vores byggemarkeder.

Når du maler, er det vigtigt at påføre tilstrækkelig med maling på rullen eller penslen – ellers bliver det færdige resultat ikke optimalt. Penslen eller rullen skal glide ubesværet hen over underlaget – uden at du skal presse hårdt, og uden at malingen løber.

I de fleste tilfælde vil det være nødvendigt at male to gange for at sikre en god dækning.

TIP:

  • Skal du male en facade af træ, er det bedst at male langs træet – ikke på kryds og tværs.
  • Du bør ikke anvende en oliebaseret maling ovenpå en vandbaseret maling.

Del dit malerprojekt med os ved at bruge #BygMedDavidsen