Skift tætningslister og spar på varmen

Vil du spare penge på varmeregningen, er en af de billigste og mest effektive løsninger at tjekke tætningslisterne ved vinduer og døre. Tætningslisterne er de lister der sidder mellem ramme og karm. Ofte er disse lister utætte, sidder forkert eller har mistet deres elasticitet. Er det tilfældet, skal de skiftes. Og det kan skære flere tusinde kroner af varmeregningen hvert år.

udskiftning af tætningsliste

Hvorfor tjekke tætningslisterne?

Hvis tætningslisterne sidder forkert, er slidte eller har nået sin udløbsdato, vil den indendørsvarme kunne slippe ud, og det giver et højere varmeforbrug end nødvendigt.

Ved at skifte tætningslisterne kan du altså få en mindre varmeregning. Hvor stor en besparelse du kan hente, afhænger af flere ting – bl.a. hvordan du opvarmer huset, og hvilken forfatning det er i.

Ifølge Tesa, som er en af landets førende producenter af selvklæbende tætningslister, er det dog ikke ualmindeligt at opnå energibesparelser på 20-40 % ved at udskifte de gamle og slidte tætningslister.

Sammenholdt med de beskedne udgifter der er forbundet med at skifte listerne, er pengene derfor ofte tjent hurtigere hjem end noget andet du kan gøre for at sænke varmeregningen.

åbent vindue

Udover den økonomiske gevinst giver tætningslisterne også et bedre indeklima da de forhindrer træk ved vinduer og døre. Desuden lukker de støj ude, så du ikke bliver generet af lydende udenfor.

Der er altså flere grunde til at tjekke tætningslisterne, og efter vores mening er det et af de bedste steder at starte hvis du vil i gang med at energirenovere dit hus da investeringen vil tjene sig hjem i løbet af blot et par uger.

Sådan finder du ud af om dine tætningslister trænger til at blive udskiftet

Er du i tvivl om tætningslisterne skal skiftes, er det en god ide at gå dem efter. Kan du svare ja til nogen af nedenstående spørgsmål, er det tegn på at tætningslisterne skal skiftes:

  • Løsner de sig fra underlaget?
  • Har du svært ved at lukke døren eller vinduet ordentligt i?
  • Er der tydelige revner eller huller i listerne?
  • Virker listerne stive eller uelastiske?

Du kan også prøve den såkaldte papirtest: Åbn vinduet, og sæt et almindeligt stykke papir i klemme. Luk vinduet igen, og træk papiret ud. Hvis du mærker modstand, tætner vinduet ordentligt, men hvis du har nemt ved at trække papiret ud, slutter vinduet ikke ordentligt til.

Hvilke typer tætningslister findes der?

De fleste tætningslister er lavet af enten skum, gummi eller silikone.

Fordelen ved skumlister er at de er billige og findes i mange forskellige størrelser, hvilket gør det nemt at finde en tætningsliste som passer ind i falsen på vinduet eller døren. Ulempen er at de kun holder i 4 år før de skal udskiftes.

Gummilisterne har en noget længere holdbarhed og mister først deres elasticitet efter 8 år.

De bedste tætningslister er dem af silikone. De holder i 10-15 år. Til gengæld er de også de dyreste. Pengene er dog givet godt ud da du slipper for at skulle udskifte tætningslisterne så ofte.

tætningsliste af silikone

Vi fraråder at du køber tætningslister lavet af PVC. PVC indeholder nemlig stoffer som kan trænge ind i træet og ødelægge træbeskyttelsen, så risikoen for råd og svamp øges. Desuden slutter PVC listerne ikke helt tæt.

Forlæng tætningslisternes levetid

Vil du have tætningslisterne til at holde længere, kan du male dem over med flydende silikone en gang i kvartalet – både på indersiden og ydersiden.

Silikonen bevirker at tætningslisterne forbliver elastiske i længere tid, men det er vigtigt at du ikke spilder silikone på de omkringliggende træoverflader – for så vil maling ikke kunne hæfte.

Brug derfor en tynd pensel til at påføre den flydende silikone med.

Hvilke tætningslister skal du vælge?

Udover materialet skal du sikre dig at tætningslisterne har den rigtige størrelse.

Hvis de er for små, vil de ikke tætne ordentligt, og du vil opleve problemer med varmetab, træk og støj.

Er de derimod for store, vil du ikke kunne lukke vinduer og døre ordentligt i, og du risikerer at de bliver deforme.

montering af tætningsliste

Det er heldigvis nemt at finde den rigtige størrelse tætningslister:

  1. Start med at sætte modellervoks i falsen på vinduet eller døren, altså der hvor tætningslisten skal sidde.
  2. Luk vinduet eller døren i, og tag modellervoksen ud igen. Du har nu et tydeligt aftryk af sprækken mellem ramme og karm.
  3. Mål aftrykkets tykkelse med en lineal eller tommestok.

Eksempel: Hvis du måler tykkelsen til at være 2 mm på det tyndeste sted og 6 mm på det tykkeste sted, skal du bruge en tætningsliste der dækker sprækker mellem 2-6 mm.

Er du i tvivl om hvilken størrelse du skal vælge, kan du købe de såkaldte Tesamoll Premium Flexible tætningslister. De dækker nemlig sprækker fra 1-7 mm.

Hvordan monterer du tætningslisterne?

Det er ikke svært at skifte tætningslisterne. Når du har målt op og købt de rigtige tætningslister, skal du blot følge nedenstående trin:

1.    Fjern først de gamle tætningslister, og skrab overskydende limrester væk med en skraber.

2.    Klip de nye tætningslister til, så de passer i længden. Brug en geringssaks. Så kan du nemt skære enderne skrå, så de passer ind i hjørnerne.

3.    Sæt de nye lister i. Mange af de tætningslister du kan købe i dag, er med selvklæbende tape, hvilket gør dem lette at montere.

Forskellige måder at fastgøre tætningslisterne

Har du undersøgt de forskellige tætningslister på markedet, vil du sikkert have opdaget at der er forskellige måder at sætte dem fast på:

  • Selvklæbende tape – den nemmeste og mest almindelige variant. Vil du have selvklæbende tætningslister, kan vi anbefale mærket Tesa, som forhandles igennem Davidsen.
  • Lim – noget sværere at montere og ikke helt så udbredt. Tætningslister der skal limes fast, har til gengæld den fordel at de kan monteres på alle typer overflader.
  • Hæfteklammer - kan kun fastgøres på træ, og det kan være svært at sætte listerne helt lige. Fordelen er at du kun skal bruge en hæftepistol.