Er du i tvivl om hvilket tilbehør du skal bruge til dit vildmarksbad? I denne artikel giver vi dig et overblik over de muligheder der findes, og kommer med gode råd til hvad du skal vælge.
For at fyre op i vildmarksbadet skal du bruge brænde. Det er ikke så afgørende hvilken træsort du bruger, men det er vigtigt at du kløver brændet i mindre stykker – ellers vil det tage lang tid at varme vandet op, og forbrændingen vil blive dårlig.
Vi anbefaler at du bruger brændestykker med en diameter på 6-7 centimeter, men jo mindre desto bedre.
Det er selvfølgelig også vigtigt at brændet er tørt. En god tommelfingerregel er at fugtindholdet skal være mindre end 15 %.
Når du tænder op i vildmarksbadet, skal du vente 2-3 timer før du hopper i vandet. Det er nemlig den tid det tager om at varme vandet ordentligt op.
Hvis du lader vandet stå i længere tid, skal du desinficere det med klor. Men hvis du blot skal bruge vildmarksbadet i en weekend, og herefter tømmer det for vand, er der ingen grund til at rense det.
Her er de kemikalier vi anbefaler:
Vi anbefaler at du skaffer dig en temperaturmåler så du kan holde øje med temperaturen i vandet. Så ved du præcis hvornår det er varmt nok til at du kan hoppe i.
Når du opvarmer vandet, er det en god ide at fordele varmen ved regelmæssig omrøring. På den måde undgår du at der opstår kuldeområder i vandet.
Det er et spørgsmål som rigtig mange stiller. Det korte svar er at hvis der kommer hård frost, skal du tømme vildmarksbadet for vand. Ellers risikerer du nemlig at både rørene og karet sprænger.
Du kan sagtens bruge vildmarksbadet om vinteren. Du skal blot huske at tømme det når du har brugt det, og vandet stadig er lunt.
Hvis du vil lade vildmarksbadet stå med vand året rundt, kan du frostsikre det ved at installere et varmeelement som er beregnet til vildmarksbade.
Varmeelementet sikrer at temperaturen i vandet ikke kommer under frysepunktet, men varmer ikke vandet op ligesom en brændeovn.
Vi anbefaler at du vælger et varmeelement med et lavt strømforbrug (watt).
Varmelementet slutter du blot til en stikkontakt og sænker ned i vandet.
Når du ikke bruger dit vildmarksbad, gør du klogt i dække det til med en overdækning. På den måde undgår du at der falder blade, grene og andet skidt ned i vandet, og mindsker behovet for rengøring og vedligeholdelse af vildmarksbadet.
Det er selvfølgelig vigtigt at du vælger en overdækning som passer i størrelsen. Derfor skal du kende diameteren på vildmarksbadet.
For at holde på varmen er det en god ide at vælge en isolerende overdækning – en såkaldt tophat. Så siver varmen ikke ud.
Hvis du lader vildmarksbadet stå i længere tid, råder vi dig til at installere en akvariepumpe, så du kan holde vandcirkulationen i gang.
Undlader du dette, risikerer du at træet rådner.