Akku-værktøj er populært som aldrig før, men opbevarer du dine batteridrevne maskiner forkert, risikerer du at de tager skade og i værste fald må udskiftes.
Groft sagt findes der to batterityper:
1: Litiumbatterier
Oplades hurtigt, er miljøvenlige og kan genoplades. Fordelen ved litiumbatterier er at de har en høj energitæthed og dermed kan holde batteri længe uden at de fylder eller vejer meget. En stor del af det værktøj der sælges i dag, bruger litiumbatterier.
2: NicD-batterier
Har været på markedet i mange år og leverer en høj ydeevne, hvilket gør dem velegnet til apparater der kræver en høj strømbelastning (som fx værktøj). Ulempen er imidlertid at de bliver mindre effektive med tiden og derfor skal aflades og oplades helt med jævne mellemrum for at bibeholde deres effektivitet.
Har du akku værktøj, er det vigtigt at du opbevarer det korrekt henover vinteren. Hvis batterierne udsættes for frost, vil de nemlig blive beskadiget.
Det vil altså sige at du skal opbevare dit akku værktøj et frostsikkert sted. Det kan fx være indendørs, men det kan også være i et opvarmet værksted eller skur.
Det er bedst hvis temperaturen er over 15 grader, altså omkring stuetemperatur. Hvis den er meget lavere end det, vil batterierne ikke have de optimale betingelser for at klare sig igennem de kolde vintermåneder.
Inden du gemmer batterierne væk for vinteren, bør du lade dem cirka halvt op. På den måde holder de nemlig længst muligt.
Hvad med selve værktøjet?
Ja, her gælder faktisk de samme anbefalinger som for batterierne – altså skal det opbevares frostsikret.
Værktøjet skal nok overleve de hårde temperaturer, men når foråret igen melder sin ankomst, og temperaturerne begynder at stige, vil der dannes kondens, og værktøjet vil begynde at ruste.
Om vinteren er det altså en god ide at tage både batterier og værktøj ind i varmen.